Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a detectat trei tulpini de virus gripal de tip A
la un copil si doi adulti, toti din Bucuresti. Pana ieri, specialistii nu au caracterizat complet virusurile gripale, dar au reusit sa determine tipul AH3.
In general, virusurile gripale de tip A care se intalnesc la om (chiar si la unele animale) sunt mai agresive decat cele de tip B si pot genera epidemii mai usor. De aceea, ministrul Eugen Nicolaescu a recomandat populatiei sa se prezinte la medicii de familie pentru vaccinare. "In Romania a aparut gripa. Fac un apel catre populatie sa se grabeasca pentru vaccinarea impotriva gripei", a spus Eugen Nicolaescu. Pe de alta parte, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", a recomandat ca pana la sfarsitul anului sa fie vaccinate toate persoanele cu risc de a se imbolnavi de gripa. Potrivit specialistului, pana in prezent in cadrul campaniei de vaccinare s-a imunizat intre 40% si 45% din populatia aflata la risc. Persoanele infectate cu virus gripal trebuie sa respecte anumite masuri pentru a evita contaminarea celor din jurul lor.
Ei trebuie sa stea acasa, sa-si anunte medicul de familie, sa aeriseasca incaperea, sa respecte reguli de igiena elementara (spalarea mainilor, utilizarea servetelelor de unica folosinta etc). Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii informa ca numarul total de infectii acute ale cailor respiratorii superioare era cu 10,5% mai mic decat in saptamana precedenta. Gripa se poate deosebi de o simpla raceala prin simptomatologie: febra insotita de frisoane, tuse, dureri severe de cap (cefalee), oboseala persistenta si astenie. Cea mai importanta strategie de prevenire a gripei este vaccinarea, mai ales a persoanelor vulnerabile.