Demersul precipitat si deosebit de vocal al bancilor din Romania, discutat si cu autoritatile de resort, de a se introduce in legislatia romaneasca prevederi referitoare la incriminarea denigrarii institutiilor de credit s-a dovedit, la scurt timp, o diversiune in toata regula. Dupa ce, prin vanturarea publica a acestui demers, s-au asigurat intr-un fel ca inchid gura celor care se plang de relele tratamente la care sunt supusi, bancile din Romania au accentuat, in plina criza financiara internationala, spolierea clientilor romani.
Daca pana acum i-au secatuit pur si simplu cu o combinatie decavata pentru ei de dobanzi derizorii, chiar sub rata inflatiei, la depozite, dar dobanzi exorbitante la credite, dublate de comisioane impovaratoare si nejustificate, obtinand astfel profituri nefiresti si uzuale doar in tarile bananiere, s-au repezit, in contextul crizei financiare internationale, nu numai sa arunce asupra clientilor intreaga povara a crizei, dar si sa-si mareasca, chiar si in noua situatie grava, profiturile pe seama acestora.
De fapt, au procedat cum nu se poate mai josnic. Au incercat sa faca in continuare profituri nu din extindere de operatiuni, ci din lipsa de operatiuni. S-au asezat cu fundul pe banii pe care-i aveau si au incetat sa mai dea credite. Chiar si catre ele insele! Nu se stie precis daca, in ceea ce priveste creditele catre suratele lor din piata, nu a fost cumva chiar un montaj bine ticluit. Oricum insa, asa-numita piata interbancara – a carei functionare este indispensabila pentru irigarea tuturor cotloanelor pietelor financiara si monetara – aproape a fost blocata. Ori o incredere la pamant a bancilor din Romania in propriile lor surate – probabil ca in vorba celebrei reclame "prietenii stiu de ce!" –, ori un montaj pervers pentru a impinge la cote incredibile dobanzile de pe aceasta piata!
Care, atentie, sunt reper pentru dobanzile cu care se acorda credite clientilor! Pentru putinele tranzactii efectuate, bancile si-au perceput intre ele dobanzi de 70-80% si chiar peste 100% la creditele de urgenta pentru o zi sau pentru o saptamana. In schimb, au transferat nota de plata clientilor, stabilindu-le dobanzi aiuritor majorate. si daca ar fi fost vorba doar de dobanzi la credite noi, clientii nu se mai apropiau de ele si gata! Dar a fost vorba si de dobanzi la credite in derulare! In virtutea clauzelor din contractele de credite cu privire la dobanzile variabile, au fost comunicate clientilor niste majorari de dobanzi ametitoare – de 15-20% – care sunt de natura a-i pune pe clienti pe butuci. si toate acestea, in timp ce presedintele Asociatiei Romane a Bancilor vorbea de majorari de maximum 0,5-1 puncte procentuale!
Asociatia Romana a Bancilor – un fel de a spune. Pentru ca doar vreo doi speriati mai sunt in piata bancara cu capital romanesc si care reprezinta din total aproape nimic. In rest, este vorba doar de banci straine. Dintre care unele, in contextul actual, dupa ce s-au infruptat masiv de pe piata romaneasca, au primit probabil ordin de la bancile-mama din strainatate sa repatrieze rapid profituri si capital pentru apararea redutelor principale din tarile de origine. Tarile bananiere pot sa moara! Tara bananiera Romania a fost buna sa primeasca aceste banci straine, carora le-a dat (din pacate!) tot, si acum, hop, hai sa li se dea un bocanc peste gura clientilor pe care i-au jecmanit.
Au mai spus-o si altadata! Din pacate, in tara ajunsa bananiera Romania, camatarii se numesc oameni de afaceri si multi dintre ei, in spiritul globalizarii duse la paroxism, sunt camatari straini. si asta, pentru ca aici nu le zice nimeni strainilor nici "pas"! Ei sunt bibelouri de portelan, de neatins! si de aceea isi permit aici ceea ce in tarile lor nici nu se gandesc sa-si permita!
In acest moment, un fapt aproape incredibil s-a intamplat! Dl. Isarescu, desi n-a indaznit sa retraga autorizatia de functionare bancilor care au inceput sa-si devoreze clientii, a adoptat totusi reglementari tehnice de o asemenea natura incat aceste banci sa nu mai poata manevra cum vor reperul de pe piata interbancara pe baza caruia se calculeaza dobanzile la credite. Sa fie oare un inceput?! Sa se fi trezit oare statul roman sa-si apere cetatenii si tara?! Semne de intrebare, semne de intrebare!
Oricum, diversiunea bancara cu denigrarea a ramas. A devenit clar ca aceste banci n-au nevoie sa le denigreze cineva. Se delegitimeaza singure prin ceea ce fac! Prea ne-au luat de prosti! Sa speram ca se insala insa daca cred cumva ca romanii nu vor intelege treptat-treptat si ce fac de fapt respectivele banci, incetand ca atare sa mai ia de bune reclamele pe care si le fac pe la televizor!