5 C
București
miercuri, 29 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPanouri solare pentru 16.000 de romani

Panouri solare pentru 16.000 de romani

» Pentru dotarea locuintei cu panouri solare sau pompe geotermale, statul acorda o subventie de circa 7.000 euro.

» Scolile si universitatile pot depune proiecte si pot obtine pana la 83.000 euro pentru dotarea cu sisteme energetice ecologice.

 

Din 5 ianuarie 2009, persoanele care doresc sa-si doteze locuintele cu sisteme energetice ecologice (panouri fotovoltaice, pompe geotermale, centrale eoliene etc.) vor putea sa inceapa demersurile pentru obtinerea de subventii de la stat in vederea cumpararii unor astfel de instalatii. Subventia acordata va fi in proportie de 90%, dar nu mai mult de 25.000 lei (circa 7.000 euro) pentru persoane fizice, asociatii de proprietari si organizatii neguvernamentale. Prin acest program, denumit "Casa Verde", vor putea accesa subventii, in anumite limite, si firmele private, dar si unitatile scolare sau universitatile.

 

Costurile programului care incurajeaza montarea de sisteme energetice ecologice vor fi suportate de Administratia Fondului pentru Mediu. Acesta este structurat pe un sistem asemanator programului "Rabla". "Programul este gandit sa fie unul multianual. Pentru anul 2009 estimam ca vor fi 12.000-16.000 de beneficiari. Pana la inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va elabora un ghid al solicitantului, de unde cei care doresc sa intre in program vor afla exact actele necesare, dar si o lista cu firmele autorizate de AFM sa participe la program", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Solicitarile se fac la firme autorizate
Lista firmelor autorizate sa vanda instalatii energetice ecologice va fi publicata pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu si in presa. Persoanele interesate sa instaleze panouri solare, pompe geotermale, mori de vant sau sisteme hibride se vor adresa firmelor agreate AFM incepand cu 5 ianuarie 2009. Impreuna cu reprezentantii firmei, solicitantii pot stabili care sistem este potrivit pentru locuinta pe care doresc sa o utileze, apoi compania le emite o nota de acceptare in baza careia AFM acorda subventia.

Banii nu sunt virati cetateanului, ci intra direct din conturile AFM in cele ale firmei. "Programul  se adreseaza atat celor care vor sa inlocuiasca instalatiile vechi de incalzire ale casei (centrale termice, boilere etc.), dar si celor care vor sa doteze suplimentar locuinta cu astfel de sisteme energetice ecologice", a precizat Korodi.
Pentru 2009, AFM are la dispozitie pentru acest proiect suma de 520 milioane lei (144 milioane euro), din care 400 milioane (circa 110 milioane euro) sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoane fizice si asociatii de proprietari.

"AFM finanteaza 90% din costuri, dar nu mai mult de 25.000 lei pentru persoanele fizice, si 50% din costuri, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru o firma", a declarat presedintele AFM, Mihai Toti. scolile si universitatile pot participa la acest program primind o finantare de 60% din proiect, dar nu mai mult de 300.000 lei. Pentru aceste categorii de solicitanti, cererile se depun la AFM, unde se va organiza un concurs de proiecte pentru desemnarea beneficiarilor.

Cele mai citite

David Coote șochează. „Sunt gay! Trăiam o viață dublă”. Dezvăluirile arbitrului după suspendarea din fotbalul englez

Arbitrul englez David Coote a acordat un interviu emoționant în care și-a cerut scuze pentru comportamentul său și a recunoscut că este gay. Suspendat...

Giorgia Meloni, investigată pentru eliberarea unui ofițer libian căutat de Curtea Penală Internațională

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a anunțat marți că este subiectul unei anchete judiciare după ce guvernul italian a decis să elibereze un ofițer libian,...

Cele mai bune metode pentru a-ți securiza ușile și ferestrele locuinței

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă