Victor Stanculescu si Mihai Chitac au fost incarcerati, miercuri seara, la Spitalul Penitenciar Jilava, dupa ce generalii in rezerva au fost condamnati definitiv la cate 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei din Timisoara.
Potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, cei doi au fost incarcerati, urmand sa li se faca analize medicale.
Stanculescu a fost ridicat, miercuri seara, de politisti, dupa o conferinta de presa sustinuta la un hotel din Capitala.
Mihai Chitac a fost, la randul sau, ridicat de la domiciliu, pentru a i se face actele legale pentru incarcerare.
Mai devreme, in cursul zilei, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) respinsese recursul generalilor, mentinand condamnarea la 15 ani de inchisoare si degradarea militara, in procesul Revolutiei de la Timisoara. Decizia este definitiva si irevocabila.
La ultimul termen, avocatii Alice Draghici si Mihai Ion, cei care ii reprezinta pe Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac, au cerut achitarea acestora si casarea sentintei din aprilie 2007 a instantei supreme. Cei doi au cerut si restituirea dosarului la Parchet pentru refacerea urmaririi penale, considerand ca aceasta nu s-a facut conform procedurii. Avocatii partilor civile au cerut, la randul lor, recalcularea daunelor acordate clientilor lor prin decizia anterioara a Sectiei penale a instantei supreme, deoarece sunt nemultumiti de cuantumul acestora.
Magistratii ICCJ au decis pe 2 aprilie 2007 condamnarea la cate 15 ani de inchisoare a generalului in rezerva Victor Atanasie Stanculescu pentru omor deosebit de grav si la cinci ani de interzicere a unor drepturi. Aceeasi pedeapsa a fost primita si de generalul Mihai Chitac. Pe latura civila, instanta a admis in parte plata de catre cei doi, in solidaritate cu Ministerul Apararii, de despagubiri cerute de partile civile din proces. Potrivit rechizitoriului de trimitere in judecata – citat de Hotnews –, in sedinta Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din 17 decembrie 1989 s-a luat hotararea de a se face uz de arme de foc cu munitie de razboi. "Ordinul de a deschide foc impotriva manifestantilor avea un caracter vadit ilegal, nu era emis in baza prevederilor nici unei legi sau a Constitutiei si, prin urmare, nu trebuia pus in executare", se arata in motivarea judecatorilor.
Magistratii au mai stabilit ca generalii Stanculescu si Chitac au dat dovada de "exces de zel" in reprimarea demonstrantilor. Acesta este si motivul pentru care Ceausescu l-a numit in seara zilei de 20 decembrie 1989 pe generalul Stanculescu in functia de comandant militar unic al municipiului Timisoara.
In ceea ce-l priveste pe generalul Chitac, magistratii arata in motivarea sentintei ca "acesta s-a implicat in mod vadit in executarea ordinului ce a avut ca urmare impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253 foarte grav".
Magistratii au aratat ca, potrivit reglementarilor in vigoare in decembrie 1989, comandantii ce au dreptul sa dea ordine poarta intreaga responsabilitate pentru legalitatea si urmarile ordinelor date.