1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialAplicatii online romanesti, colectia de toamna

Aplicatii online romanesti, colectia de toamna

Pentru foarte multi dintre noi, verificarea casutei de e-mail de cateva ori pe zi a devenit o necesitate. De asemenea, ne informam de pe Internet si ne-am obisnuit sa "impartim" cu prietenii fotografii sau videoclipuri. Sunt insa nenumarate aplicatii online, chiar si romanesti, care abia asteapta sa fie descoperite si folosite.

Orice utilizator de internet are site-uri preferate si de fiecare data cand se afla in fata unui calculator viziteaza cateva dintre ele (ex. Google, Google reader, blog-ul personal). Dar pe langa adresele web vizitate zilnic exista in lumea online, chiar si cea romaneasca, foarte multe alte site-uri care abia asteapta sa fie descoperite. Sunt foarte multi si cei care au imbratisat web 2.0 in ideile lor sau care pur si simplu au creat ceva deosebit fata de proiectele existente de ani de zile in online-ul local.
Zeci de astfel de idei noi, romanesti, vor fi reunite la Webstock Awards, competitie care isi doreste sa promoveze proiectele din online-ul local. "Ne dorim sa oferim o sansa participantilor de a isi prezenta ideile si proiectele in fata comunitatii de bloggeri si specialisti online", a spus Cristian Manafu, unul dintre organizatorii evenimentului. Nu vom incerca sa le prezentam pe toate, dar am gasit cateva care merita ceva atentie!

Memo-uri electronice
Pe langa adresele de web vizitate zilnic exista in lumea online milioane de alte site-uri pe care le accesam intamplator, ne plac, ne inspira, insa uitam cum sa ajungem inapoi la ele. www.fav20.ro este un instrument care permite utilizatorului sa isi faca o baza cu site-urile vizitate pentru a le putea accesa usor si a le avea oriunde, folosind site-ul ca homepage al browserului. Avantajul principal al utilizarii acestui instrument este faptul ca nu mai trebuie sa memoram site-urile cu care lucram.
Adresele dorite vor fi regasite pe orice calculator, indiferent de browser-ul folosit. Astfel, chiar daca Fav 2.0 nu necesita un cont pentru a-si face treaba (utilizatorului fiindu-i permis sa il testeze mai mult timp fara a-si crea un cont), pentru siguranta si pentru a avea site-urile preferate pe orice calculator, isi poate face unul si sa transfere adresele salvate deja in cont.

Cu www.lista.lu ne putem organiza informatiile. Aplicatia poate fi folosita de catre un singur utilizator pentru notite (cui a imprumutat carti sau un echipament anume) sau de catre mai multi utilizatori pentru a contribui la un scop comun ( ex. ce trebuie sa luam in excursie). Poate fi folosita si la publicarea unui minisite (liste cu proiecte rezidentiale, cu fotografii si pozitionare pe harta unui oras). Autentificarea delegata, partajarea listelor cu alti utilizatori, includerea de continut media si de harti interactive, integrarea cu servicii de mesagerie instanta sunt elemente ale listei de functionalitati web 2.0.
Functionalitatile planificate includ editarea avansata, liste to-do, comentarea listelor, RSS, informatii statistice accesibile utilizatorilor si imbunatatiri ale interfetei grafice. Avantaje: adresa usor de retinut, listele se pot crea usor – chiar si fara cont, autentificarea se face prin Google sau Yahoo, se pot pune usor imagini sau video (de pe Trilulilu si YouTube), se pot face usor harti Yahoo ce pot fi marcate apoi cu informatii.

Cupoane de reduceri
www.cuponix.ro este primul site din Romania dedicat in exclusivitate publicarii de reduceri pentru ma-gazine online. Doua elemente il diferentiaza de alte site-uri din domeniu, din lumea larga: se concentreaza numai pe magazinele online si publica doar cupoane de reduceri – nu oferte speciale, nu promotii, nu concursuri (luam codul cuponului, il folosim in magazin si primim reducerea).
Utilizatorii se pot abona la cupoane prin RSS sau e-mail, pot spune daca a functionat sau nu cuponul, pot trimite cupoanele prin email. Fiecare magazin primeste comentariile utilizatorilor si prin RSS pentru a putea reactiona rapid la opiniile negative.

Atentie la sofat!
CodulRutier.ro vine cu o platforma unica de testare a cunostintelor de legislatie rutiera necesare dobandirii carnetului de sofer, oferind 30 de variante de chestionare cu cate 26 de intrebari. Chestionarele sunt o replica virtuala a examenului real, desfasurandu-se cronometrat. Intrebarile sunt de doua feluri: standard sau insotite de imagini si au un singur raspuns corect.

Dupa completarea unui chestionar, putem verifica variantele corecte, punctajul obtinut si timpul consumat. Se ofera si un istoric al chestionarelor completate.
Pentru cei care poseda deja permisul de conducere, site-ul ofera informatii privind lagislatia in vigoare, modificarile prevazute de noul cod rutier si punctele de penalizare.
Avantaj: sublinierea diferentelor dintre vechiul si noul cod rutier.

Media se muta pe net
In cadrul competitiei s-au inscris si cateva proiecte media precum primul radio online comercial – Clandestino, si televiziunea independenta HappyFish.

Clandestino.ro este un proiect web 2.0 conceput de Razvan Exarhu si este prezentat de echipa sa ca fiind un "teren de joaca virtual" unde utilizatorii se pot bucura de muzica si emisiuni de divertisment bune. si pentru ca este un proiect online, site-ul are o interfata grafica care se integreaza perfect in curentul "web 2.0" – cu un player integrat si multe streaming-uri de continut. Realizatorii proiectului isi propun ca in scurt timp sa creeze si o comunitate online, unde utilizatorii sa participe cu productii audio proprii.
La happyfish.ro utilizatorii vor gasi o televiziune independenta online, cu emisiuni concepute intr-un stil specific internetului. Emisiunile nu dureaza mai mult de trei minute si sunt grupate pe patru domenii –Practic, Cultural, Fun si Reality. Ce este important de mentionat, referitor la emisiunile acestui canal online de televiziune, este faptul ca acestea au continut original si sunt "productie proprie".

YouTube de Romania
La capitolul "user generated content" (continut generat de utilizator) intalnim doua site-uri de video sharing, deja consacratul Trilulilu.ro si novicele Veevo.ro. Veevo isi propune sa creeze cea mai puternica comunitate de video-sharing din Romania… orientata exclusiv pe continut original. In prezentarea de la inscrierea in competitia Webstock, realizatorii site-ului spun ca pentru Veevo sunt foarte importante filmele create de amatori. In viitor, membrii echipei spera sa dezvolte o platforma care sa sustina si continut HD. Ramane de vazut daca site-ul va reusi sa atraga la fel de multi utilizatori ca si Trilulilu.ro, site-ul care ofera acum, pe langa incarcarea de videoclipuri, si upload-ul de fisiere imagine si audio. Daca insa nu stiti inca cum sa va editati productiile, www. filmmaking.ro este primul portal romanesc de asistenta pentru realizarea filmelor proprii.
Avantaje: este pe structura wordpress si este cam singurul site romanesc ce ofera facilitati de invatare a artei cinematografice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă