» Lucrarile vor incepe in 2010 si se vor termina in 2013.
» Studiile de piata arata ca cererea europeana de gaz creste.
Proiectul Nabucco, gazoduct care va lega resursele din Asia Centrala de Europa trecand si prin Romania, se desfasoara conform calendarului fixat si nu va fi influentat negativ de conflictul din Georgia, sustine Reinhard Mitschek, seful proiectului. Gazoductul se va termina in 2013, asa cum a fost planuit initial, iar pentru asta constructia ar trebui sa inceapa in 2010, a adaugat Mitschek intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times.
"Studiile de piata au aratat ca exista o imensa nevoie de a construi acest gazoduct", a spus Mitschek. "Faptul ca avem deja contracte pentru intreaga productie inca din prima zi, in 2013, arata cat de mare este cererea", a spus Mitschek. "Productia europeana de gaz scade, deci vom avea nevoie de mai multe proiecte si rute suplimentare. Nu se pune problema unei alegeri intre South Stream si Nabucco, vom avea nevoie de amandoua."
Atat South Stream, gazoduct in care rusii furnizeaza gazul, cat si reteaua independenta Nabucco sunt planuite pentru a furniza aproximativ acelasi volum de metri cubi de gaz pe an, de 30 de miliarde. Recent un institut economic austriac (WIIW) a publicat o analiza care avertiza ca actualul conflict cu Rusia spulbera planurile Tbilisiului de a gestiona un traseu alternativ pentru gazul si petrolul din Marea Caspica spre Europa, transportat prin Nabucco. Analistii WIIW reaminteau ca proiectul Nabucco a fost criticat de Rusia, pe care o ocoleste. "Este posibil ca Turkmenistanul si Kazahstanul sa renunte la transportarea hidrocarburilor lor prin Georgia. Oricum, Moscova cumpara cantitati uriase si le-ar putea ameninta cu scaderea preturilor", a spus Vasili Astrov, unul dintre autorii analizei.
seful Nabucco a refuzat sa comenteze chestiuni legate de tensiunea politica din zona, dar a dat asigurari ca proiectul isi va urma cursul.
"Conflictul nu are consecinte asupra calendarului nostru, care prevede intrarea in functiune a gazoductului in 2013", a spus el. "Exista suficient timp pentru rezolvarea problemelor politice. (…) Urmarim situatia indeaproape, dar preferam sa nu comentam problemele politice", a declarat Mitschek. "Daca ne uitam in urma, intotdeauna am avut un parteneriat pe termen lung si stabil cu companiile ruse din domeniul energiei si nu ne indoim ca lucrurile vor ramane astfel. Rusia, regiunea caspica si Europa au multe legaturi comune: fiecare avem de oferit ceva celorlalti", a adaugat seful Nabucco.
UE face presiuni
Nabucco se bucura de sustinerea Statelor Unite ale Americii si a Uniunii Europene si evita teritoriul rus, spre deosebire de South Stream. Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a declarat recent ca Uniunea Europeana ar trebui sa exercite mai multa presiune politica pentru a dezvolta proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta blocului european de gazul Rusiei. Consortiul este format de grupul austriac OMV, de cel ungar MOL, de compania romaneasca Transgaz, de operatorul bulgar Bulgargaz, de turcii de la Botas si de grupul german RWE. Proiectul a fost conceput pentru a diminua dependenta Europei fata de gazul rus si va transporta gaz de la Marea Caspica spre Austria traversand Turcia si Balcanii, pe o lungime de 3.300 de kilometri. Una dintre retelele de conducte ar trebui sa porneasca de la frontiera turco-georgiana.