3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialEBAY vaneaza escroci virtuali in Romania

EBAY vaneaza escroci virtuali in Romania

"Nu stii in cine sa ai incredere. Nici macar telefonul hotelului nu este sigur. Cand iesi in oras, observi hackerii locali in masini care te urmaresc. Ramnicu Valcea, acest oras obscur, este unul dintre centrele globale ale fraudelor pe internet." Asa isi descrie reprezentantul permanent al eBay in Romania, Albena Spasova, potrivit ziarului american "Los Angeles Times", experienta pe plaiurile mioritice.
Plecand de la acest articol, am vrut sa aflam parerea reprezentantilor eBay despre infractionalitatea electronica din tara noastra. Directorul de securitate al companiei, Dave Cullinane, ne-a explicat, intr-un interviu acordat in exclusivitate, ca, in realitate, Romania nu reprezinta pentru eBay un pericol mai mare decat alte tari.

"Ar fi incorect sa generalizam sau sa punem o eticheta pe o regiune sau o tara anume. Trebuie sa recunoastem insa ca metodele cele mai sofisticate de fraudare provin mai ales din tari cu o rata mare de somaj, dar, in acelasi timp, cu o educatie ridicata", a declarat Dave Cullinane. Directorul de securitate al eBay explica insa ca in Romania – ca de altfel peste tot in lume – lupta impotriva fraudelor pe in-ternet este subfinantata si ca autoritatile ar avea nevoie de mai multi specialisti in domeniu pentru a putea face fata cu brio "escroci virtuali".

 

"Atunci cand ti s-au furat banii de pe card, ucrainenii sunt de vina, daca te-ai inscris pe vreun site matrimonial cu plata si ai ramas si fara bani, si fara femeie, inseamna ca la mijloc sunt rusii. Daca ai vrut sa cumperi un produs ieftin pe eBay si ai fost pacalit, sigur te-au talharit romanii." Aceasta clasificare "pe natiuni" este inclusa intr-un raport al "Internet Crime Complaint Center", institutia federala americana care se ocupa de infractionalitatea din mediul virtual. Lucrurile nu stau insa chiar asa, dupa cum ne-a explicat directorul de securitate al companiei eBay, Dave Cullinane intr-un interviu in exclusivitate pentru "Romania libera".

» Numarul infractiunilor cibernetice este in crestere. Care credeti ca sunt cauzele?
Dave Cullinane: Una dintre cauzele pentru care numarul fraudelor online apare ca fiind mai mare tine, mai degraba, de faptul ca societatea a devenit mai constienta de aceste infractiuni, au aparut tot mai multe legi care lupta cu acest flagel, iar victimele le raporteaza tot mai des.
Pe de alta parte, fraudele online sunt la fel ca orice alta infractiune din mediul real, metodele de a le comite devin tot mai sofisticate. Internetul a devenit o parte importanta a vietii noastre, iar unii folosesc aceasta oportunitate pentru a insela.

» Un top realizat de Internet Crime Complaint Center, in colaborare cu FBI, sustine ca romanii sunt cei mai activi "escroci virtuali" pe eBay. Cat de reala este aceasta clasificare? De aceea a decis eBay sa trimita un agent permanent in Romania?
D.C.: E prea simplu sa dam vina pe un singur grup de oameni. Fraudele online reprezinta o problema globala si, din pacate, infractorii provin din toate tarile. Au fost descoperiti mai multi romani pe eBay deoarece noi avem o relatie buna cu autoritatile romane, ceea ce ne-a permis sa prindem mai multi infractori din tara dumneavoastra decat din altele.

» De ce credeti ca cei mai multi infractori cibernetici din Romania isi desfasoara activitatea in judetele mai sarace din sudul tarii, cum ar fi Valcea sau Teleorman?
D.C.: E incorect sa generalizam sau sa punem o astfel de eticheta pe o regiune anume. Din 2003 – cand am inceput sa lucram efectiv in Romania – pana acum situatia s-a schimbat semnificativ. Numarul agentilor, precum si posibilitatile lor tehnice au crescut considerabil si asta se vede in rezultatele lor tot mai bune. Cat priveste datele statistice privind crimele cibernetice, noi nu le publicam. Dar trebuie sa recunoastem ca metodele cele mai sofisticate de fraudare provin, mai ales, din tari cu o rata mare de somaj, dar in acelasi timp cu o educatie ridicata. De altfel, in 2003, FBI a scris intr-un raport ca, "frustrati de posibilitatile reduse de angajare din Romania, unii dintre cei mai talentati studenti in domeniul computerelor isi exploateaza aceste cunostinte in domeniul fraudelor online".

» De ce nu publicati date statistice privind infractionalitatea cibernetica?
D.C.: Nu oferim public aceste date decat atunci cand sunt folosite ca probe in anchetele si procesele impotriva acestor infractori.

» Afirmati ca posibilitatile tehnice ale politistilor romani au crescut. Pe de alta parte, reprezentantul dumneavoastra in Romania, Albena Spasova, a declarat intr-un ziar american ca in cele peste 10 drumuri pe care le-a facut in Valcea a gasit doar doi politisti insarcinati cu rezolvarea a 200 de cazuri de frauda, avand in dotare un calculator vechi de 9 ani, fara conexiune la internet.
D.C.: Din experienta noastra, putem afirma ca fortele de politie si resursele dedicate luptei antifrauda cibernetica sunt subfinantate peste tot pe glob. Dar aceasta e o problema complexa. Cand eBay a inceput sa lupte impotriva acestui flagel, multe tari – inclusiv Romania – nici macar nu aveau agenti specializati in acest domeniu. Noi ne-am dori sa vedem in toate tarile de pe glob mai multi specialisti care sa lupte cu talhariile online, care sa fie mai bine dotati. Ne-am dori ca statele sa investeasca mai mult in campanii de informare publica, precum si sa imbunatateasca legile specifice. Un exemplu pozitiv e chiar Romania, care are unele dintre cele mai mari pedepse din Europa pentru aceste infractiuni.

In fine, ne-am dori o mai buna implementare a tratatelor internationale. O mare problema in Europa este aceea ca in multe dintre tari nu se aplica prevederile Conventiei Ciber-infratiunilor (n.r. – Convention on Cybercrime, primul tratat international referitor la armonizarea legislatiilor nationale in domeniul combaterii infractionalitatii pe internet). Totusi, acum suntem multumiti de progresele pe care le-am facut in Romania.

» La ce progrese va referiti?     
D.C.: In 2002, compania noastra a trimis pentru prima data avocati si anchetatori pentru a incepe dialogul cu autoritatile locale si pentru a convinge tara dumneavoastra sa isi asume responsabilitatea pentru infractiuni care porneau de aici. In 2003, am inceput programe de pregatire cu autoritatile romane si de atunci am alocat resurse importante pentru a sprijini politia romana, atat financiar, cat si cu specialisti. Am deschis un program de training pentru judecatorii din tara dumneavoastra, impreuna cu Institutul National al Magistraturii.

In 2004, eBay a inceput un proiect prin care am dat computere, echipament de criminalistica si acces la internet pentru politia centrala si regionala romana. Ne-am concentrat sa le oferim mijloace de lucru autoritatilor locale, care erau la acea vreme extrem de prost dotate. Din 2005, eBay a devenit o prezenta permanenta in Romania, prin angajarea unui consultant si apoi a unui avocat pregatit in tara care avea o experienta bogata in lupta cu frauda online in Europa de Est.

» Care sunt cele mai recente metode de fraudare pe care eBay le-a descoperit pe site-ul sau?

D.C.: Una dintre cele mai raspandite metode de fraudare continua sa fie trimiterea de bani unor persoane necunoscute, prin mijloace nesigure de plata. De aceea, luptam sa ne convingem clientii sa foloseasca metode de plata sigure, precum PayPal.

» Care e procentajul de frauda pe eBay?
D.C.: Procentajul de frauda raportat la totalul tranzactiilor este foarte mic. Problema e ca o mare parte dintre fraudele de pe eBay se intampla, de fapt, in afara portalului nostru. Adica un infractor ia legatura cu victima prin intermediul unui cont eBay, dar pentru a incheia tranzactia isi va indemna victima sa plece de pe site. De exemplu, o persoana scoate la vanzare un produs pe eBay, dar ii roaga pe cei interesati sa o contacteze in privat, in afara sistemului nostru de protectie. Apoi le cere sa-i trimita banii prin mijloace pe care nu le putem controla. De aceea le si recomandam clientilor nostri sa faca tranzactiile doar pe eBay, pentru ca doar asa putem urmari banii si putem oferi cai sigure de transfer.

» Am aflat insa ca o alta metoda foarte raspandita este aceea prin care infractorii sparg conturile de pe eBay ale unor utilizatori de incredere, care au la activ multe tranzactii corecte.
D.C.: Da, cunoastem acest tip de frauda pe care l-ati descris. Totusi, in prezent aceasta metoda se foloseste mai putin, pentru ca am luat masuri. De cele mai multe ori, conturile utilizatorilor nostri sunt sparte deoarece acestia sunt neglijenti cu parola lor eBay, care ajunge la un astfel de infractor. Apoi, motivul pentru care o victima este inselata este acela ca se lasa atrasa de produse scumpe (telefoane mobile de ultima generatie, plasme TV, masini) vandute la preturi foarte mici.

» Exista o monitorizare a "anunturilor-fantoma"? Daca pe site-ul dumneavoastra apare, de exemplu, la vanzare, cu numai 10.000 euro, o masina care in mod normal costa 100.000 euro, scoateti anuntul respectiv?
D.C.: Avem diferite metode de a-i verifica pe vanzatori, precum si daca anunturile sunt corecte: verificam vanzatorul, am pus la dispozitie metode sigure de plata, urmarim trecutul tranzactiilor acestuia.

 

"Ramnicu Valcea, un oras obscur, unul dintre centrele globale ale fraudelor pe internet."
Compania eBay are in Romania, din 2005, un agent – avocat specializat in fraude online – care ajuta autoritatile locale sa ii prinda pe infractorii internetului. Este vorba despre Albena Spasova, originara din Bulgaria, absolventa a Facultatii de Drept din Bucuresti. Ea a declarat anul trecut cotidianului american LA Times ca nu de putine ori a fost amenintata de hackerii din judetul Valcea si a avut nevoie de protectia Serviciului Secret al SUA. "Agentii o escorteaza peste tot. In ultimii doi ani, ei au supravegheat-o in mai multe vizite in Romania, unele care au durat cateva zile, altele cateva luni. Noaptea ea locuia intr-unul dintre putinele hoteluri ale orasului cu toate geamurile inchis".
"Nu stii in cine sa ai incredere acolo. Nu e sigur sa folosesti telefonul hotelului. Cand iesi, observi hackerii locali, in masini, cum te urmaresc. Agentii Serviciului Secret erau cei care s-au ocupat de cazare, astfel incat camera mea sa fie tot timpul langa a lor", a spus Spasova ziarului american. "Ramnicu Valcea, acest oras obscur, este unul dintre centrele globale ale fraudelor pe internet", mai scria LA Times.

150 milioane dolari
Escrocii virtuali si "carderii" romani ar fi provocat numai in prima parte a anului 2008 pagube de peste 150 milioane dolari, potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Suma reprezinta, de fapt, numai jumatate din valoarea reala a fraudelor de care s-ar face vinovati romanii, potrivit unor surse citate de NewsIn. Anul acesta au fost inregistrate 436 de infractiuni, fiind identificate 365 de persoane care sunt sau au fost cercetate penal.

Metodele preferate de operare ale hackerilor romani sunt phishingul (n.r. – trimiterea unor mesaje catre utilizatorii de casute postale electronice prin care li se solicita acestora date personale referitoare la conturile lor), crearea unor "clone" ale paginilor de internet ale unor institutii bancare si contrafacerea cardurilor de credit. Pentru a face fata numarului tot mai mare de talharii online, IGPR a reorganizat serviciul de profil din subordine, transformandu-l intr-o directie cu patru servicii specializate numai pe infractiuni informatice.
Potrivit statisticilor realizate de Internet Crime Complaint Center din SUA, in colaborare cu FBI, romanii s-au aflat in 2007 pe locul cinci in topul mondial al hackerilor. Cei mai multi infractori provin din Statele Unite, urmati de cei din Marea Britanie, Nigeria si Canada. Cele mai multe persoane inselate de hackeri sunt tot americanii, canadienii si britanicii.

» "Vladutz" a pagubit eBay cu 2 milioane dolari
Un tanar de 20 de ani, Vlad Duiculescu, a fost acuzat ca a provocat eBay pierderi de peste doua milioane dolari prin distrugerea bazelor de date ale companiei. Acesta este cercetat momentan de politia romana, dar are un dosar penal si in SUA.

Cele mai citite

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...
Ultima oră
Pe aceeași temă