» Au disparut filele din 1.500 de dosare depuse pe Legea nr. 10/2001 la Primaria Capitalei.
» Un bucurestean povesteste cum a depus actele necesare, dupa care i s-a spus ca acestea nu mai exista.
» Edilii au rezolvat doar un sfert dintre cererile de revendicare si au reusit sa puna in posesie doar o mica parte dintre revendicatori.
Modul in care s-au realizat o buna parte dintre retrocedarile pe Legea nr. 10/2001 la Primaria Capitalei este sub semnul intrebarii, dupa ce primarul Oprescu a descoperit ca 1.500 de dosare nu mai au nici o fila atasata. Modul in care s-au petrecut aceste disparitii misterioase ar trebui anchetat, iar cei gasiti vinovati sa fie pedepsiti, chiar daca faptele nu sunt foarte recente. Un bucurestean ne-a povestit cum au disparut si apoi, la insistentele sale, au aparut actele pe care le-a depus la dosarul prin care solicita despagubiri pentru un imobil de pe stirbei Voda.
Documente sustrase
Despre disparitia actelor din dosarele de retrocedare ne-a povestit un bucurestean care a patit-o chiar pe pielea lui. Matei Bratianu a depus in 2001 o cerere de revendicare prin care solicita acordarea de despagubiri pentru apartamentul pe care l-a detinut pe strada stirbei Voda nr. 154 si care a fost demolat in 1986, fara a fi despagubit, la acea vreme, la justa valoare a locuintei. Bratianu a incercat sa obtina diferenta de bani si a depus notificarea, insotita de actele justificatoare. "In 2005 m-am dus in audienta la viceprimarul general Orban, sa aflu ce s-a intamplat cu dosarul meu pentru ca nimeni nu mi-a comunicat nimic timp de patru ani. La acea audienta, mi s-a spus ca dosarul nu este complet si mi-au cerut sa mai aduc cateva acte. Dupa ce am completat dosarul, m-am dus din nou in audienta si am constatat ca dosarul meu nu mai avea nici macar actele pe care le-am depus prima data", a declarat Matei Bratianu. La insistentele viceprimarului si ale petentului, angajatele de la Legea nr. 10 au adus actele inapoi la dosar intr-un timp foarte scurt, ceea ce inseamna ca acestea nu au disparut, ci ca au fost sustrase din dosar.
Am incercat sa-i contactam pe fostul primar Adriean Videanu si pe ex-viceprimarul Ludovic Orban pentru a ne spune cum a fost posibil sa dispara actele, dar nu au fost de gasit. Nici actualii responsabili din primarie nu ne-au oferit vreun raspuns referitor la situatia dosarelor disparute. "Executivul primariei ar trebui sa ceara reconstituirea dosarelor. Daca sunt dubii referitoare la modul in care s-au facut retrocedarile, ar trebui sa se faca verificari. Tot timpul se auzeau plangeri de la petenti care depuneau acte si nu ajungeau la dosare", a declarat Mircea Valentin, membru in Comisia juridica a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. z
PESTE 40.000 de dosare
La Primaria Capitalei au fost depuse 42.487 de dosare prin care se revendica imobilele nationalizate conform Legii 10/2001. Pana in prezent, au fost semnate 10.870 de dispozitii de primar general pentru restituirea caselor si terenurilor confiscate de comunisti. Administratia Fondului Imobiliar a incheiat 2.537 de procese-verbale de punere in posesie pentru peste 4.000 de persoane.