5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialMita are interdictie in clinicile private

Mita are interdictie in clinicile private

In medicina privata, doctorii care au grad de profesor universitar si o reputatie foarte buna pot ajunge si la venituri de peste 10.000 de euro lunar, spun specialistii din domeniu. Cadourile, mai ales cele in plic, sunt interzise in clinicile si spitalele private, prin contractul de angajare, iar incalcarea regulii poate fi sanctionata si cu desfacerea contractului de munca. Totusi, pacientii incearca sa le dea mita, se arata uimita dr. Anca Cernea, medic generalist la Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes" din Capitala: "Sunt atat de marcati de experientele anterioare, cand se tratau in sistemul de stat, incat nu le vine sa creada ca la clinicile private nu e nevoie sa vina cu plicul cu bani".
In Romania sunt 66 de operatori de servicii medicale private care detin una sau mai multe unitati sanitare avizate de Ministerul Sanatatii.
Specialistii din sistemul sanitar estimeaza ca medicina privata este in plin avant, dar se afla inca la inceput si abia peste minimum cinci ani numarul pacientilor care aleg sa se trateze in clinici si spitale private va fi coplesitor. Deocamdata, doar 27-30% din pacientii din mediul urban opteaza pentru servicii medicale private, dupa cum arata un studiu din 2007 al companiei de cercetare Daedalus Consulting. 

 

Promisiunile de marire a salariilor medicilor din sistemul public, reluate de autoritati acum, cu putin timp inainte de inceperea campaniei electorale pentru  alegerile parlamentare, readuc in atentie optiunea cadrelor medicale de a lucra in sistem privat, unde sunt bine platite si conditiile de lucru sunt la standarde occidentale. Oricare medic angajat in sistemul privat in Romania castiga minimum 400-1.000 euro pe luna, iar cei cu rang de profesor si cei cu reputatie foarte buna pot ajunge la un salariu lunar de 8.000-10.000 euro si chiar mai mult, spun persoane din sistem.

Doctorii care lucreaza in spitale si clinici private nu cer si nu primesc ciubucuri, nu pentru ca sunt mai bine platiti, ci pentru ca isi pot pierde locul de munca. Directorul comercial al spitalului privat Euroclinic, Bogdan Pana, explica: "In cazul medicilor din sistemul public, angajatorul este statul, care nu este afectat direct daca doctorul primeste mita. La privat e altceva. Angajatorul este o companie, niste oameni care fac afaceri, iar firma este afectata direct de faptul ca un medic are acest comportament, angajatorul privat vrea sa-si protejeze businessul".

 

Insa pacientii tot incearca sa le dea spagi, se arata uimita dr. Anca Cernea, medic generalist la Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes" din Capitala: "Sunt atat de marcati de experientele anterioare, cand se tratau in sistemul de stat, incat nu le vine sa creada ca la clinicile private nu e nevoie sa vina cu plicul cu bani".

 

Desi la inceput romanii s-au aratat revoltati ca trebuie sa plateasca serviciile medicale, asigurate de stat pana prin 1999, in ultimii ani pacientii au descoperit avantajele medicinii private: in loc de spaga pe care o dau la stat, pot alege sa plateasca o suma relativ egala, dar se trateaza in cabinete si sedii curate, cu ambianta placuta, castiga timp prin sistemul de programari, tarifele sunt «la vedere», iar medicii si asistentii sunt amabili. Acest din urma aspect este unul obligatoriu, precizeaza Bogdan Pana. "Pentru a lucra in sistem privat, un cadru medical trebuie, in primul rand, sa fie un bun profesionist. Apoi, sunt obligatorii: o buna comunicare cu pacientul si orientarea catre nevoile acestuia", spune Pana. Aceleasi criterii esentiale le enumera si directorul Clinicii Polisano din Bucuresti, Cristian Sas: profesionalismul si calitatea umana a cadrului medical, empatia si respectul fata de pacient. Singurii care nu pot fi angajati full-time in sistemul privat sunt rezidentii, pentru ca nu au suficienta experienta, afirma Sorin Paveliu, medic, membru al Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor: "Pentru orice greseala pe care ar face-o un rezident, raspunzator este angajatorul". Rezidentii raman, astfel, in sistemul de stat pana la terminarea acestui stadiu al perfectionarii, dupa care se pot angaja la operatorii de servicii medicale private, unde salariul in cazul unui incepator este de minimum 500-700 euro.

 

Media salariilor pe care le primesc medicii din clinicile si spitalele care nu sunt publice este de circa 3.000 euro lunar, spune directorul Polisano, iar cele mai bine platite specialitati medicale din sistemul privat sunt cardiologia, ginecologia si otorinolaringologia (ORL). Bogdan Pana, de la Euroclinic, mentioneaza ca salariul medicilor variaza in functie de specialitatea in care s-au pregatit, dar si de pregatirea profesionala reala: "De exemplu, se tine cont de numarul de operatii efectuate pana la momentul angajarii. Conteaza, de asemenea, si experienta practica pe diferite proceduri medicale – ecografie, explorari functionale etc. –, stagiile de pregatire in strainatate, disponibilitatea pentru garzi, cererea de specialisti pe anumite domenii medicale".

 

In Romania exista 66 de societati – dintre ele, 13 sunt in Bucuresti – care detin una sau mai multe unitati sanitare private, avizate de Ministerul Sanatatii, insa numarul medicilor care lucreaza in acest sistem nu poate fi evaluat din cauza ca majoritatea sunt angajati in unitati sanitare de stat si au contract de colaborare cu unitatile private. "De regula, cei care lucreaza part-time in sistemul privat primesc intre 30% si 50% din tariful oficial practicat de unitatea sanitara respectiva, de aceea clinicile si spitalele private nu duc lipsa de personal", explica Sorin Paveliu, care a observat ca multi medici aleg sa colaboreze cu unitatile private, dupa ce lucreaza opt ore zilnic in unitatile publice.

 

Dar, spune directorul Clinicii Polisano, fara a intra in amanunte, "si sistemul privat are lacunele lui, sunt probabil doar doua-trei clinici unde ti-ai dori cu adevarat sa lucrezi ca medic". Bogdan Pana este de aceeasi parere: "Alternativele nu sunt asa de multe, exista cateva unitati medicale private care pot oferi platforme tehnologice suficient de performante pentru desfasurarea activitatii". Din cauza ca nu este inca suficient de dezvoltat, sistemul privat de medicina se confrunta si el cu plecari ale cadrelor, spun medici din clinicile private. Totusi, este de parere dr. Anca Cernea, sistemul clinicilor private din Romania ofera satisfactii suficiente: "Poate mai bine de jumatate dintre colegii mei de facultate – am terminat Medicina in 1991 – au plecat in strainatate. Ceea ce ma tine pe mine la Centrul «Victor Babes» este faptul ca suntem o echipa, colaboram foarte bine si rezultatele sunt mult mai bune".

 

Cand lucreaza la stat, medicul da o trimitere unui pacient si il trimite in retea, la un anonim, nu are voie sa aleaga specialistul care sa vada bolnavul, deci nu poate urmari cazul pana la capat, explica dr. Cernea. "La «Babes» il trimit la un coleg si pot discuta apoi cu colegul meu despre caz, eventual se formeaza o comisie din mai multi medici, ne sfatuim si, astfel, pot urmari un caz pana la rezolvare."

 

Specialistii din sistemul sanitar estimeaza ca medicina privata este in plin avant, dar se afla inca la inceput si abia peste minimum cinci ani numarul pacientilor care aleg sa se trateze in clinici si spitale private va fi colpesitor. Deocamdata doar 27-30% dintre pacientii din mediul urban opteaza pentru servicii medicale private, dupa cum arata un studiu din 2007 al companiei de cercetare Daedalus Consulting.

 

» Privatizarea medicinii de stat a inceput In 1999
Cele dintai policlinici private la noi in tara au aparut prin 1994-1995, iar primele incercari de privatizare a cabinetelor din sistemul public de sanatate din Romania s-au petrecut in toamna lui 1999, cand autoritatile sanitare au decis sa dea in comodat cabinetele pentru medicii de familie si pentru o parte dintre specialistii care lucrau in ambulator. Nasterea medicinii private in Romania a avut un travaliu anevoios, caci abia in 2005 a fost infiintat primul spital privat, Euroclinic. Intre timp, aparusera centrele de diagnostic si tratament, cu regim de policlinici de stat, unde consultatiile erau gratuite, insa cheltuielile pentru functionarea lor erau asa de mari incat privatizarea a fost singurul mod de a le salva, explica directorul Departamentului Avizari-Acreditari din Colegiul Medicilor Bucuresti (CMB), Ion Oprea.

» Asigurarile publice de sanatate aduc clienti si la privat

Multe dintre unitatile medicale private au pastrat o mica legatura cu sistemul sanitar de stat prin asigurarile de sanatate. Avantajul pentru clinica sau spitalul privat este ca, prin incheierea contractelor cu casele de asiguari de sanatate (CAS), afluxul de pacienti creste. Bolnavii sunt si ei avantajati: platesc doar 50-70% din costul tratamentului, restul fiind suportat de CAS in functie de conditiile din contract. Cristian Sas spune ca pentru o unitate mare avantajul este al pacientilor, iar o clinica mica are de castigat prin asigurarea rulajului de pacienti. Cele mai avantajate de contractele cu CAS sunt cabinetele medicale individuale, care-si asigura astfel fluxul de pacienti. Numai in Bucuresti functioneaza circa 3.000 de cabinete private.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Robert F. Kennedy Jr., controversatul critic al vaccinurilor, nominalizat de Trump pentru conducerea Sănătății în SUA

Robert F. Kennedy Jr., în vârstă de 70 de ani, a fost propus de viitorul președinte Donald Trump pentru a conduce Departamentul de Sănătate...

Horoscop 16 noiembrie 2024. Vești neașteptate pentru fecioare

Horoscop 16 noiembrie 2024. Previziuni interesante și utile pentru fiecare zodie, subliniind momente cheie și recomandări pentru a trece peste provocările zilei. Horoscop 16 noiembrie...

Conan O’Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025

Conan O’Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025, marcând prima sa apariție în acest rol. Conan O'Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025 Comediantul și...
Ultima oră
Pe aceeași temă