3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă582 de proiecte agricole au ramas fara banii UE

582 de proiecte agricole au ramas fara banii UE

» Valoarea totala a cererilor de proiecte insumeaza 62 de milioane de euro.

» Ministrul Agriculturii a declarat ca are de gand sa "faca ameliorari la nivelul managementului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit".

Scandalul fondurilor Sapard (fonduri europene destinate dezvoltarii agricole) a determinat statul roman sa sisteze platile catre fermieri din cauza deciziei Comisiei Europene (CE) de a nu mai rambursa banii pentru proiecte. Numarul acestora este de 582, contravaloarea lor fiind de 62 de milioane de euro. Totodata, Romania nu risca sa piarda doar banii de la Uniunea Europeana (UE), ci si credibilitatea in fata oficialilor de la Bruxelles, a declarat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Misiunea de audit a CE nu a gasit fraude in sistemul de plati al fondurilor, insa a atras atentia reprezentatilor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) asupra unor hibe care expun sistemul la riscuri, a afirmat Laszlo Kralik, directorul general APDRP. In acelasi timp, autoritatile romane au dezvoltat un plan de actiune, care l-au trimis CE pe 31 iulie. Reprezentantii europeni au cerut insa imbunatatiri, iar noul plan va fi trimis in perioada urmatoare.

Intrebat daca exista un posibil vinovat pentru problemele aparute la fondurile pentru agricultura, Ciolos a raspuns ca "va face ameliorari in cadrul agentiilor de plati, atat la nivelul managementului cat si la nivelul procedurilor de acordare a banilor". Ministrul agriculturii a recunoscut ca poarta si el o parte din vina, din cauza faptului ca "nu a urmarit suficient de atent fondurile SAPARD".

El a mai spus ca Directia Antifrauda si Control din APDRP, cat si Directia de Audit ar fi trebuit sa se autosesizeze in privinta problemelor si nu sa astepte semnalarea din partea CE pentru a indrepta aceste deficiente. "Impresia mea a fost ca, intre altele, la aceasta Directie a fost un pic de anchilozare in ultima vreme, pentru ca ei trebuia sa aiba anumite initiative, dincolo de controalele sistemice, si acolo unde sunt situatii de risc sa actioneze, sa solicite eventual Directiei de Audit aprofundarea acestor aspecte", a afirmat Ciolos.

Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă