9.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialActe false pentru eliberarea lui Nutu Camataru

Acte false pentru eliberarea lui Nutu Camataru

» Temutul interlop Ion Balint, zis Nutu Camataru, a reusit sa scape de alti doi ani de puscarie cu ajutorul conducerii Penitenciarului Jilava, a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), precum si gratie presedintelui de instanta de judecata Ionut Matei.

Ion Balint, zis Nutu Camataru, a beneficiat, pe ascuns, prin mistificarea documentelor, de o alta reducere de circa 2 ani de inchisoare dintr-o pedeapsa de 6 ani, pedeapsa data pentru fapte grave de crima organizata. La reusita acestei "inginerii" juridice au colaborat mai multe institutii care se ocupa de administrarea pedepselor cu inchisoarea, respectiv instante de judecata, penitenciarele prin care s-a plimbat Nutu Camataru, precum si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Aceste institutii au emis adrese contradictorii pentru a se crea confuzii cu privire la momentul in care Nutu Camataru a inceput executarea pedepsei de 6 ani de inchisoare.
Astfel, potrivit adreselor emise de penitenciarele Jilava si Slobozia, precum si potrivit adreselor emise de Administratia Nationala a Penitenciarelor, Nutu Camataru a inceput executarea pedepsei de 6 ani de inchisoare la data de 8 februarie 2005. Numai ca, in realitate, pana in ianuarie 2007, Nutu Camataru era in arest preventiv, dupa cum rezulta din adresele emise de instantele de judecata ale Curtii de Apel Bucuresti si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Aceste instante instiintau penitenciarele, prin adrese oficiale, ca au prelungit arestarea preventiva a lui Nutu Camataru, judecat atunci intr-un alt dosar penal pentru sapte fapte de crima organizata (talharii, sechestrari de persoane, inselaciuni, jaf si batai la comanda etc.).

Presedintele Ionut Matei i-a redus ilegal pedeapsa lui Nutu
Dupa cum se stie deja, in dosarul penal in care a figurat ca arestat preventiv cel putin pana in ianuarie 2007, Nutu a fost condamnat la 9 ani de inchisoare de catre Tribunalul Bucuresti. Apoi, instanta Curtii de Apel Bucuresti, condusa de presedintele Ionut Matei, a redus aceasta pedeapsa mare la doar 2 ani, 7 luni si 17 zile, a constatat pedeapsa executata prin perioada arestului preventiv pana in ianuarie 2007 si a dispus eliberarea inculpatului. Pe deasupra, presedintele Ionut Matei l-a scutit pe Nutu si de alte 60 de zile de puscarie pe motiv ca… ar fi fost arestat preventiv intr-un dosar vechi, unde Nutu mai primise o alta condamnare definitiva! Cu alte cuvinte, un presedinte de instanta, asa cum este judecatorul Ionut Matei, investit sa judece si (eventual) sa condamne un inculpat pentru fapte savarsite intre anii 2001 si 2003, a scazut din pedeapsa pe care a dat-o acestuia o arestare preventiva… dintr-un alt dosar penal din 1994, unde exista deja o alta condamnare (din care se scazuse arestul preventiv!). Judecatorul Matei putea face referiri la arestarea preventiva din dosarul vechi al lui Nutu numai si numai daca in hotararea sa se pronunta si asupra contopirii pedepsei de 6 ani de inchisoare (primita de Nutu pentru faptele din 1994) cu pedeapsa administrata de el insusi, de 2 ani, 7 luni si 17 zile (data pentru faptele de crima organizata savarsite de Nutu intre anii 2001 si 2003). Insa, daca presedintele Ionut Matei contopea pedepsele, era obligat sa dea un plus de inchisoare de cel putin un an, deoarece din toate actele rezulta ca Nutu Camataru era un recidivist periculos, sustin surse judiciare. Independent de acest lucru, o instanta de judecata nu are voie sa scada din pedeapsa de doua ori aceeasi arestare preventiva. Contopirea pedepselor lui Nutu, uitata de presedintele Matei, se judeca astazi la Curtea de Apel Bucuresti.

Arestul preventiv dintr-un dosar, "scazut" ilegal in alt dosar penal
La confuzie au participat din plin si penitenciarele, care nu au tinut cont de faptul ca Nutu Camataru a fost in arest preventiv pana in ianuarie 2007, asa cum au fost anuntate de catre instantele de judecata. Cele mai multe instiintari de acest gen le-a primit Penitenciarul Jilava, dar directorul Valentiv Sorescu nu a tinut cont de ele si l-a promovat pe Nutu Camataru pentru eliberarea conditionata. Potrivit legii, un condamnat poate cere eliberarea conditionata dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa. Penitenciarul Jilava a acceptat sa judece prima eliberare a lui Nutu Camataru in iunie 2006, desi atunci acesta nu executase nici o zi din pedeapsa de 6 ani (consideram ca pana in ianuarie 2007 Nutu a fost arestat preventiv in alt dosar penal). Daca e sa luam in considerare ca Nutu a inceput executarea pedepsei la data de 8 februarie 2005, in iunie 2006 nu avea decat un an si cinci luni executate din pedeapsa de 6 ani. Oricum am calcula, Penitenciarul Jilava si Administratia Nationala a Penitenciarelor au comis un abuz de drept pentru ca nu au respectat termenele eliberarii conditionate. Noul director general al Penitenciarelor, Ioan Bala, a promis ca va declansa o ancheta. "Daca nu au fost respectate termenele eliberarii conditionate, se vor aplica pedepse", ne-a declarat Ioan Bala.

Avertisment de la CSM
Lidia Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a declarat ca un judecator nu are voie sa scada dintr-un dosar o perioada de arestare preventiva veche a inculpatului, dintr-un alt dosar penal, pe care l-a judecat o alta instanta de judecata si unde exista deja o condamnare judecatoreasca definitiva. "Judecatorul este obligat sa deduca pentru un condamnat doar perioada de arestare preventiva administrata in dosarul pe care acel judecator a fost investit sa il judece", ne-a declarat Lidia Barbulescu.

Cele mai citite

DIICOT a lansat asaltul asupra traficanților de arme. Peste 130 de percheziții în București și în 6 județe din țară

Operațiunea "Ghost Guns" vizează mediul infracţional, care face trafic de arme ce nu pot fi deţinute legal în nici un stat european Procurorii DIICOT efectuează...

DIICOT a lansat asaltul asupra traficanților de arme. Peste 130 de percheziții în București și în 6 județe din țară

Operațiunea "Ghost Guns" vizează mediul infracţional, care face trafic de arme ce nu pot fi deţinute legal în nici un stat european Procurorii DIICOT efectuează...

Români blocați în aeroportul Malmo, nevoiți să doarmă pe ciment

Avionul, care ar fi trebuit să decoleze de pe aeroportul suedez sâmbătă seara, a rămas la sol din cauza unei defecţiuni tehnice Peste 200 de pasageri...
Ultima oră
Pe aceeași temă