Sute de clujeni au platit zeci de mii de euro fiecare pentru apartamente pe care ar putea sa nu le mai vada niciodata, pentru ca "investitori" imobiliari care le-au incasat banii au probleme cu justitia.
Judecatorii clujeni au dispus arestarea preventiva a unui om de afaceri din Timisoara, acuzat de inselaciune. Acesta a primit un mandat pentru 29 de zile. Este vorba de Sebastian Leonticiuc. Acesta a cumparat un teren pe strada Pasteur din Cluj, intr-o zona buna a cartierului Zorilor. El a promis ca va construi acolo un bloc. Ulterior, timisoreanul a primit bani de la cei care doreau sa cumpere apartamente. Desi a incasat mai mult de un milion de euro, el nu a construit locuintele pe care trebuia sa le predea beneficiarilor. In aceste conditii, clientii sai l-au dat in judecata. Autoritatile au pus sub sechestru terenul de pe strada Pasteur, insa valoarea de piata a acestuia nu acopera totalul sumelor incasate de Leonticiuc.
O alta afacere imobiliara controversata a fost initiata de omul de afaceri Sorin Selesiu. Acesta construieste un bloc cu 32 de apartamente pe Calea Baciului, la numarul 20. Deputatul independent Mircia Giurgiu spune ca mai multi dintre cei care au platit apartamentele pe Calea Baciului i s-au adresat in cadrul audientelor pe care le tine. El afirma ca exista oameni care au platit in totalitate suma de 45.000 de euro ceruta de constructor. Cu toate ca blocul ar fi trebuit sa fie gata in aceasta luna, in prezent, constructorul a ridicat doar parterul. "I-am acordat constructorului o prelungire de doua luni, dar, de o luna, nimeni nu mai lucreaza la blocul cu pricina. Nu cred ca va fi gata la timp. Noi stam cu chirie, la tara, si avem nevoie de apartamentul pe care l-am platit", a spus una dintre clientele investitorului de pe Calea Baciului.
Neseriozitatea unora dintre constructori a dus si la o adevarata prabusire a pietei imobiliare din zona comunei Floresti. Daca, in urma cu un an, un apartament cu o camera costa aproximativ 35.000 de euro, acum exista apartamente de acest fel oferite cu 16.000 de euro, dar constructorii nu mai gasesc clienti pentru ele. si asta, pentru ca Florestiul a devenit un adevarat ghetou. Retelele de utilitati nu mai pot face fata cresterii explozive a numarului de locuitori. In plus, multe dintre blocurile ridicate in graba au defecte de constructie. Exista blocuri atat de apropiate, incat, cum spun cu umor amar locatarii lor, poti schimba cu o telecomanda buna programele de la televizorul vecinului de peste drum. In aceste conditii, au aparut informatii potrivit carora bancile nu mai finanteaza proiectele din Floresti. Rugata sa confirme aceasta informatie, conducerea Bancii Transilvania a emis un sec: "Nu comentam". De asemenea, multe dintre companiile care vand materiale de constructii nu mai accepta sa faca afaceri cu dezvolta-torii imobiliari din Floresti decat cu plata inainte.
» Dinamica
Piata imobiliara din Cluj este una dintre cele mai dinamice din Romania. Numarul locuintelor ridicate aici in ultimii ani este mai mare decat cel al locuintelor noi din Bucuresti. Afacerile imobiliare au fost favorizate de dezvoltarea economica accelerata a orasului, din ultimii patru ani.