7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecial35% din primari, migratori profesionisti

35% din primari, migratori profesionisti

» Aproape o treime dintre primarii care au castigat sefia marilor orase sunt "pasari migratoare". Recent sau de-a lungul carierei politice, de frica sau din interes, ei au plecat de la partidul care i-a lansat sau i-a consacrat in politica locala.

» Migratia primarilor a fost cea mai acuta in guvernarea din 2000-2004, cand PSD ajunsese sa aiba trei sferturi din primarii. Procesul s-a inversat spre Alianta D.A. in 2005, iar acum principalul beneficiar al miscarilor de trupe din teritoriu este PD-L.

Dintre primarii care au castigat sefia celor 41 de mari orase, 14 si-au parasit partidele care i-au lansat in cariera politica sau pe care le-au reprezentat ani de-a randul. Unii au facut-o cu ani in urma si in repetate randuri, primind eticheta de "traseisti", altii recent sau chiar in pragul alegerilor. Daca in 2001 campionul care ii primea pe migratori cu bratele deschise era PSD, in 2008 PD-L este principalul beneficiar: 7 din 15 primarii de mari orase au ajuns la PD-L gratie migrarii politice. Urmatorul partid in topul beneficiarilor este PSD, urmat de PNL. Numarul mare de migratori inspre democrat-liberali este explicat de Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, prin faptul ca PD-L este perceput ca un partid puternic care "pare capabil sa ia puterea la alegerile din toamna si este partidul care a dat presedintele tarii". Mai mult de jumatate dintre primarii care au castigat alegerile locale in orasele resedinta de judet din partea PD-L au fost recuperati de la alte partide. Cei mai multi, patru la numar, au trecut de la PNL la PD-L in perioada premergatoare fuziunii Partidului Liberal Democrat (PLD), condus de Theodor Stolojan, cu PD. Astfel, Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, precum si Gabriel Boriga, primar la Targoviste, au trecut de la liberali la PLD in 2007.

 

In schimb, Gheorghe stefan si Ion Lungu, primari in functie la Piatra Neamt si, respectiv, la Suceava, au asteptat campania electorala pentru a candida din partea PD-L. Celor patru fosti liberali li se adauga Gheorghe Constantin, primarul municipiului Turnu Severin, care a fost membru PC pana in mai 2007, si Dorin Florea, primar la Targu Mures, care a trecut in 2006, dupa o perioada scurta de independenta, de la taranisti la democrat-liberali. In fine, lista traseistilor de la PD-L este completata de Antonie Solomon, primar la Craiova, devenit democrat-liberal dupa mai bine de cinci ani in care a fost membru PSD. Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, sustine ca, daca luam in calcul numarul traseistilor, "este discutabila victoria PD-L la alegerile locale". In schimb, in opinia sa, PD-L a avut totusi de castigat de pe urma alegerii unor edili locali, cum ar fi Gheorghe stefan care "reprezinta tipul de primar ce ar fi castigat din partea oricarui partid ar fi candidat". Adrian Moraru, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, ne-a explicat ca multi primari care "nu mai sunt in relatii bune cu partidul si care sunt vazuti zilnic la noul partid asteapta sa fie dati afara, actionand subversiv in cadrul acestora si mutandu-se inaintea campaniei electorale".

 

Ei nu pot trece din proprie initiativa la alt partid, pentru ca si-ar pierde functia de primar. Conform Statutului alesilor locali, primarii isi pierd mandatul atunci cand demisioneaza din partidul pe listele caruia au fost alesi. Partidul Social Democrat se bucura de patru migratori "istorici", care i-au castigat primariile din Bistrita, Buzau, Constanta si Pitesti. Ovidiu Cretu de la Bistrita a stat in PUNR timp de opt ani, intre 1992 si 2000, iar PSD l-a recuperat in 2001. Constantin Boscodeala, primar al Buzaului pentru a patra oara, s-a lansat in politca locala alaturi de PD, in 1996, dar a trecut la PSD in 2001, o data cu marele val de migratori. La Constanta Radu Mazare este si el un migrator "istoric", debutand in politica pe listele democratilor pentru Camera Deputatilor in 1996. A urmat un intermezzo de independent si apoi cariera in PSD. Tudor Pendiuc, primarul etern al Pitestiului, a jucat si el, demult, cu PD, inainte sa treaca la PSD. Partidul National Liberal are doar doi migratori dintre cei sapte primari de mari orase.

 

Primarul Bacaului pentru a doua oara, Romeo Stavarache s-a lansat in politica la ApR in 1997, apoi a trecut la PUR (actualul PC) in 2002. A castigat Primaria Bacaului in 2004. Cand PC a batut palma cu adversarul local al lui Stavarache, PSD, primarul a trecut la PNL. La Zalau PD-L pierdut pe primarul Radu Capalnasiu chiar in pragul alegerilor, dupa ce organizatia locala nu a mai vrut sa il propuna pentru un nou mandat. Capalnasiu a sarit in barca PNL si a castigat din nou primaria. Capitala este un caz special, unde scaunul de primar este ocupat de un independent care a stat in PSD timp de 13 ani, Sorin Oprescu.

Comparatie
Adrian Sorescu sustine ca "exista o traditie destul de bine inradacinata ca primarii sa migreze in procente importante la partidul care este la putere sau care pare pe val de regula in ultimul an inaintea alegerilor". In opinia lui Adrian Moraru, acest lucru nu reprezinta decat dorinta partidelor "de a conserva puterea pe care o au, de a intretine relatii cu nucleele de putere care pot sa le dea influenta de care au nevoie". In 2001 migratia politica era estimata de Institutul de Politici Publice la 22%, iar in 2003 la 37%. Beneficiarul: PSD. In 2005 migratia a scazut la 10%, iar o treime dintre primarii plecati in 2001 la PSD se intorceau la PNL sau PD-L.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Donald Trump avertizează UE: Tarife vamale dacă nu creșteți achizițiile de petrol și gaze din SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut Uniunii Europene să cumpere cantități „semnificative” de petrol și gaze americane, amenințând că în caz contrar...

Inflația, monedele slabe și deficitele bugetare frânează relaxarea monetară din Europa de Est

Băncile centrale din Europa de Est evită să reducă dobânzile, spre deosebire de tendința globală de ieftinire a creditului, pe fondul inflației persistente și...
Ultima oră
Pe aceeași temă