4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialAverea spionului Moruzov

Averea spionului Moruzov

Parintele spionajului romanesc a acumulat o avere fabuloasa care s-a pierdut, in mod misterios, dupa ce a fost arestat si asasinat

Mihail Moruzov, parintele serviciilor secrete romanesti, a detinut in judetul Tulcea o avere fabuloasa, pe care a pierdut-o dupa ce a fost arestat de Ion Antonescu. Celebrul spion cunoscut sub numele de "Marele Anonim" stapanea zeci de imobile si suprafete intinse de teren. Dupa sapte decenii de la suprimarea lui Moruzov, in Tulcea se mai duc dispute aprige pentru averea spionului.

Pentru ca bunurile acestuia nu au fost confiscate cu acte legale, mostenitorii lui Moruzov nu le pot revendica. Vila in care Moruzov avea "statul major" a fost folosita de Ceausescu, ajungand acum "cuibusor de nebunii" al politicienilor. Imobile ajunse in administrarea unor institutii se ruineaza, iar un lider local al PSD face afaceri imobiliare banoase de pe urma unui spital construit de Moruzov.

La aproape sapte decenii de la asasinarea din ordinul lui Ion Antonescu, "parintele serviciilor secrete romanesti", Mihail Moruzov, face inca obiectul unor dispute in judetul Tulcea. Motivul acestor divergente este reprezentat de proprietatile uriase pe care Moruzov le-a avut in nordul Dobrogei. Succesele profesionale obtinute de serviciul sau l-au facut pe Mihail Moruzov, conform istoricului Troncota, "un om foarte influent pe care toata lumea il adula, cautand sa-i obtina bunavointa si protectia". Cert este ca statutul de spion-vedeta manifestat mai ales in timpul regimului lui Carol al II-lea i-a permis lui Moruzov sa acumuleze o avere fabuloasa, iar documentele din arhive arata ca cea mai mare parte a acestei averi s-a aflat in judetul Tulcea.

Fundatia cu 500 de hectare de teren
Documentele detinute de Arhivele Statului arata ca Mihail Moruzov detinea in 1940, cand a fost arestat din ordinul lui Ion Antonescu, foarte putine bunuri pe numele sau. Este vorba doar de 50 de hectare de livada si vie si o vila situate pe malul lacului Somova, in vecinatatea orasului Tulcea. In ziua in care Moruzov a fost incarcerat la Jilava, oamenii lui Antonescu au dispus punerea sub sechestru nu doar a celor 50 de hectare de teren si a vilei aflate, cu acte in regula, in proprietatea spionului, ci si a altor bunuri presupune a fi apartinut sefului spionajului. Este vorba de proprietatile din judetul Tulcea aflate in patrimoniul Fundatiei "Marele Anonim", despre care rapoartele Chesturii Tulcea spun ca ar fi fost "un paravan in spatele caruia Moruzov isi finanta actiunile ilegale". Patrimoniul fundatiei insuma aproape 500 hectare de teren agricol, amplasat in mai multe zone din nordul Dobrogei, si zece imobile situate in orasul Tulcea si in satul Zebil.

Surprinzator este faptul ca procurorii si agentii secreti trimisi de Antonescu in misiune la Tulcea sa-l deposedeze de avere pe Moruzov au inventariat toate aceste bunuri despre care au consemnat ca ar fi apartinut "Marelui Anonim" (cum era poreclit Moruzov), dar nu a fost emis un act de confiscare a lor si de trecere a acestora in patrimoniul statului, cum ceruse, imperativ, maresalul Antonescu. Istoricii sustin ca ordinul lui Antonescu de saracire a sefului spionajului nu s-ar fi infaptuit pentru ca autoritatile nu au pus mana pe actele de proprietate ale acestor bunuri si astfel nu ar fi avut baza legala pentru ordinul de confiscare. Istoricii mai presupun ca Moruzov ar fi aflat din timp de iminenta sa arestare si a distrus dosarele agentilor sai secreti, iar actele de proprietate ale terenurilor si imobilelor detinute le-a ascuns sau a facut contracte fictive de vanzare-cumparare pe care le-a lasat la vedere.

Cert este ca vila si livada de pe malul lacului le-a transferat pe numele fiicei sale, Aurora Florina Moruzov, si apoi a redactat un contract fictiv de vanzare-cumparare pe numele unei servitoare. Despre vila de pe malul lacului Somova din municipiul Tulcea, istoricii spun ca ar fi gazduit statul major al spionajului din Delta.

Fostul spital, cumparat de PSD cu 10.000 de dolari
Moruzov a mai donat, in 1937, cladirea de pe strada Corneliu Gavrilov autoritatilor sanitare din Tulcea pentru a fi facut un spital. In respectivul imobil a functionat, pana in 1970, cel mai important spital al orasului. Comunistii au mutat spitalul, iar cladirea primita in dar de la Moruzov a fost transformata in "centru teritorial de calcul". CJ Tulcea, care administreaza imobilele spitalelor tulcene, sustine ca nu ar exista vreun act de donatie din partea lui Moruzov pentru respectivul imobil, desi la Arhivele Statului exista acest document.

Ignorarea actului de donatie nu este intamplatoare. In 1991, imobilul care cuprinde cateva mii de metri patrati de birouri a fost trecut in patrimoniul unei societati cu capital de stat. In 2002, fostul APAPS a privatizat SC Centrul Teritorial de Calcul Tulcea. Cumparatorul fostului spital al lui Moruzov este Constantin Mitache, vicepresedinte al PSD Tulcea, care a platit la APAPS pentru achizitionarea imobilului aproximativ 10.000 de dolari. Acum cladirea este inchiriata, in mare parte, unor institutii subordonate CJ Tulcea, care platesc o chirie lunara, din bugetul judetean, firmei lui Mitache, de 16 euro/metru patrat.

Muzeu al inceputului spionajului romanesc
Alte trei imobile din satul Zebil au devenit sedii ale primariei, ale scolii si ale CAP. Sediile fostului CAP si cel al scolii au devenit ruine. Localnicii spun ca in ele se mai afla inca mobilier si obiecte care i-au apartinut lui Mihail Moruzov. Satenii intentioneaza sa transforme fostul sediu al CAP in "muzeu al inceputului spionajului romanesc". Viceprimarul Vasile Teliceanu a declarat ca "un astfel de muzeu ar putea schimba destinul satului situat pe malul lacului Babadag. Detinem suficiente obiecte care au apartinut lui Moruzov si familiei acestuia care ar putea sa constituie inceputurile unui muzeu de acest fel. Autoritatile locale refuza sa investeasca in reabilitarea cladirii care ar putea sa devina o atractie turistica si sa transforme satul intr-unul tuirstic".

In prezent, satenii investesc, pe cont propriu, in acest proiect. Ei doneaza bani pentru repararea cladirii viitorului muzeu si pentru realizarea unui bust al spionului Moruzov. Sculptura a fost contractata de localnici si va fi amplasata in curtea casei din Zebil, unde a copilarit Mihail Moruzov. Teliceanu a mai declarat ca acest proiect este zadarnicit de autoritati pe motiv ca nu ar exista actele de proprietate ale imobilului si ale terenului din curtea casei.

Mostenitor fara mostenire
Aurora Florina Moruzov, singurul mostenitor in viata al lui Mihail Moruzov, a declarat ca, desi detine acte autentice pentru cele mai multe proprietati ale tatal sau, nu a redobandit averea respectiva. "Am reusit sa dovedesc in instanta nevinovatia tatalui meu care a fost acuzat de regimul Antonescu de insusirea ilegala a unor bunuri publice si ca ar fi cheltuit ilegal sume foarte mari de bani din bugetul statului. Mi-au trebuit aproape doua decenii pentru a demonstra ca tata nu a comis vreo ilegalitate. In privinta proprietatilor, cei din instanta sustin ca nu are ce sa retrocedeze, pentru ca nu exista acte de confiscare", a spus Aurora Moruzov.

 

Casa parohiala, confiscata de comunisti
Casa parohiala a lui Simion Moruzov, tatal spionului, care a pastorit credinciosii ortodocsi din cartierul rusesc al Tulcei timp de patru decenii, a fost transformata de autoritatile comuniste in "centru de colectare a sangelui". Imobilul de pe strada Pacii din curtea Bisericii Rusesti din Tulcea a fost construit de Moruzov prin intermediul Fundatiei "Marele Anonim". Conform documentelor de la Arhivele Statului, fundatia a donat cladirea bisericii punand conditia ca "imobilul sa devina casa parohiala si sa fie utilizat exclusiv de Simion Moruzov, preot paroh la aceasta biserica, pe parcursul vietii acestuia".

Comunistii au confiscat in 1948 aceasta casa parohiala si au transformat-o in centru de recoltare a sangelui si in dispensare medicale. In urma cu un deceniu, Protoeria Tulcea a redobandit imobilul ruinat. In loc sa-l faca din nou casa parohiala, cum scrie in actul de proprietate, Protoeria si, mai nou, Episcopia Tulcea au transformat imobilul donat de Moruzov in centru comercial.

Statul ia imobilele fara acte legale
Desi nu au existat acte legale de confiscare, averea lui Moruzov si a "Marelui Anonim" a ajuns in stapanirea unor institutii ale statului. Vila, livada si un alt imobil din preajma lacului Somova au fost preluate de "Domeniile Statului", iar dupa 1950, de Departamentul Agriculturii de Stat. Astfel, in 1970 vila a ajuns in patrimoniul PCR, cu statut de "casa de oaspeti a secretarului general al partidului". La inceputul anilor ‘90 casa si un hectar de livada au fost preluate de CJ Tulcea. In urma cu mai bine de un deceniu, vila Moruzov a luat foc in timpul unei petreceri organizate de politicienii locali pentru sefi din Ministerul de Interne. In timpul chiolhanului, un general din MI a tras cu rachete de avertizare, iar o astfel de racheta a cazut pe acoperisul de stuf al vilei si imobilul a ajuns scrum.

Autoritatile locale au musamalizat cazul, pompierii au scris in actele de constatare ca ar fi fost vorba de un scurtcircuit, iar CJ Tulcea a declarat imediat vila distrusa de incendiu "obiectiv turistic de interes judetean". Astfel, CJ Tulcea a accesat de la UE peste un milion de euro (fonduri Phare), bani folositi la repararea stricaciunilor produse de incendiu. Dupa ce a fost reparata, vila nu a mai fost destinata circuitului turistic, ci a devenit "casa de oaspeti" a CJ Tulcea, fiind folosita de politicienii locali pentru organizarea unor petreceri simandicoase.

Respectivul imobil este revendicat in prezent de presupusi proprietari. CJ Tulcea se judeca de mai bine de un deceniu cu reprezentantii familiei Anton stefan, care pretind ca ar fi cumparat vila de la Moruzov. Fiica lui Mihail Moruzov nu confirma insa tranzactia. Constantin Cabuz, secretarul CJ Tulcea, a recunoscut ca administratia judetului a inscris in patrimoniul judetean vila Moruzov, care este casa de oaspeti, si un hectar de livada din preajma acesteia, precum si doua imobile din satul Zebil, administrate de Directia de Protectie Sociala, care sunt utilizate pentru ingrijirea persoanelor cu dizabilitati.

"Vila Moruzov am primit-o, prin transfer, de la protocolul de stat, iar cladirile din Zebil prin hotarari de guvern. Statutul juridic al acestor proprietati este neclar", a declarat Cabuz. Un imobil de pe strada Corneliu Gavrilov din Tulcea a fost preluat de o scoala, iar altul de pe aceeasi strada a continuat sa gazduiasca un spital.

Cel mai flexibil serviciu secret din Europa
Mihail Moruzov s-a nascut si a copilarit in satul Zebil din judetul Tulcea, iar familia acestuia a trait in aceasta localitate, precum si in orasul Tulcea. Fiu al unui preot din Zebil, Mihail Moruzov, desi nu avea studii militare, a reusit sa organizeze in 1917, in Delta Dunarii, unul dintre cele mai flexibile servicii secrete din Europa. Cu doar 16 agenti, Moruzov controla din punct de vedere informativ nu doar gurile Dunarii, ci si un teritoriu pe o raza de sute de kilometri, aflat dincolo de granita Romaniei cu Uniunea Sovietica si la sud de Dunare, in Balcani. Arhivele serviciilor secrete atesta ca Moruzov a reusit sa se infiltreze atat de bine in Armata Rosie, incat "puterea sovietelor" l-a numit comandantul unei mari unitati a armatei sovietice, pe care seful spionajului romanesc a dizolvat-o rapid, lasand Moscova fara o prezenta militara organizata in preajma Deltei.

Istoricul Cristian Troncota sustine ca, infuriate de aceasta umilinta, autoritatile sovietice au pus la cale un sabotaj economic asupra Romaniei pe care Moruzov l-a dejucat magistral. Sovieticii ar fi planuit o criza economica pentru tara noastra, aruncand pe pe piata financiara romaneasca 12 milioane de ruble false. Moruzov a aflat de acest plan si a interceptat primul milion de ruble adus de rusi in Romania. Sovieticii s-au prins ca planul lor fusese dejucat si au stopat actiunea.

Cele mai citite

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă