Directia Judeteana Alba a Arhivelor Nationale gazduieste numeroase documente foarte vechi cu mare importanta pentru istoria Romaniei. Printre cele mai interesante astfel de documente se regaseste si certificatul de deces al eroului national Avram Iancu, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848.
Documentul este de fapt o datare din perioada 29 august-1 septembrie 1872, consemnata in Protocolul Mortilor al Parohiei Ortodoxe Romane Vidra de Sus. Aceasta a fost scrisa de preotul local Vasile Gombosiu, care consemna decesul lui Avram Iancu pe 29 august 1872 si inmormantarea acestuia la 1 septembrie 1872. La numarul curent 42 din respectivul protocol, preotul a notat la numele celui decedat "Avram Iancu, Eroul Romanilor", care la data decesului avea 44 de ani si era "june". Vasile Gombosiu a specificat ca decedatul a fost impartasit, iar moartea a fost "fireasca". Preotul a precizat si locul in care a fost inmormantat trupul lui Avram Iancu, si anume la Biserica din Tebea. De mentionat ca majoritatea referirilor actuale la Avram Iancu dau ca perioada in care a trait acesta anii 1824-1872, respectiv 48 de ani. Tot in legatura cu Avram Iancu, in depozitul Directiei Judetene Alba a Arhivelor Nationale este pastrat un bilet de libera trecere, emis de "generalul Avram Iancu, pentru Ioan Lemeni, dregator imparatesc, pentru a putea sa mearga la Zlatna". Directorul institutiei, Dana Zecheru, a precizat ca documentul dateaza din anul 1848. De asemenea, aici exista si o gravura reprezentandu-l pe Avram Iancu in uniforma de general maghiar, aflat calare in fruntea ostirilor sale.
Cel mai vechi document dateaza din 1455
Cel mai vechi dintre documentele pastrate in arhivele din Alba Iulia dateaza din anul 1455 si este o scrisoare de instiintare, prin care Gheorghe, fiul lui Rikalf de Tarko si Branislau de Slibo, vicevoievozi ai Transilvaniei, fac cunoscuta dispozitia data pentru solutionarea neintelegerii survenite in privinta "zalogirii unei patrimi din mosia Livada". Tot un document foarte vechi, emis pe 26 noiembrie 1563 la Alba Iulia, este cel in care Ioan al II-lea Sigismund Zapolya, regele Ungariei, reglementeaza raportul de subordonare a breslelor fierarilor, pantofarilor, dogarilor si tesatorilor din Mercurea fata de cele din Sebes.
Un alt inscris care prezinta un eveniment istoric important este "Raportul lui Tiron Dragos", arhidiaconul greco-catolic al districtului Alba Iulia, inaintat pe 15 februarie 1785 episcopului greco-catolic Ioan Bob din Blaj. Arhidiaconul i-a comunicat la acea data ca unul dintre instigatorii rasculatilor, Crisan Giurgiu, s-a sinucis in inchisoare, fiind ingropat de calau chiar in ziua redactarii raportului. In document se mai arata ca episcopul ortodox Ghedeon Nichitici se afla la Alba Iulia din ziua de 2 februarie, ca starea sanatatii contelui Jankovits s-a ameliorat foarte putin si ca din cauza unei epidemii in oras mor zilnic doi, trei, chiar sapte oameni, iar cu o zi in urma, la Aiud, a incetat din viata vicecomitele Ladislau Ballo. Institutia din Alba Iulia mai adaposteste si o scrisoare a Societatii Academice Romane adresata lui Timotei Cipariu, referitoare la tiparirea Tratatului de gramatica a limbii romane, dar si Manifestul tinerimii romane, intitulat "Popor Roman!", prin care toti romanii sunt chemati la Cluj pentru a fi alaturi de confratii lor, acuzati in procesul "Memorandumului".
» Conditii speciale
"Toate aceste documente sunt pastrate in conditii speciale si sigure. Cand sunt cerute pentru consultare la sala de studiu, acestea nu sunt prezentate in original, ci in copii tocmai pentru a fi protejate de orice factor care le-ar putea afecta. In cazul in care sunt expuse in cadrul unor expozitii organizate, vizitatorii se pot bucura de aceste acte in original, insa nu pentru mult timp. Astfel, documentele pot fi transmise si generatiilor viitoare", a spus directorul Directiei Judetene Alba a Arhivelor Nationale, Dana Zecheru.