» Fara a mai astepta motivarea CC, deputatii s-au grabit sa reintroduca, la nivel de lege, imunitatea parlamentara, in sensul obligativitatii avizului Legislativului pentru urmarirea penala a ministrilor care sunt si senatori ori deputati, obligativitate consfintita de Curtea Constitutionala.
Actualii si fostii ministri care sunt si parlamentari nu vor putea fi urmariti penal fara avizul Camerei din care fac parte, au decis ieri deputatii PSD, PNL, PRM, PC si UDMR. Cu 188 de voturi pentru si 63 contra (venite, in general, de la PD-L), "alesii" au reintrodus astfel, la nivel de lege, imunitatea parlamentara, chiar daca faptele pentru care s-a cerut inceperea urmaririi penale au fost comise pe cand respectiva persoana nu avea calitate de senator sau deputat. Modificarea Legii privind responsabilitatea ministeriala in sensul introducerii obligativitatii avizului Parlamentului a fost propusa de social-democratul Eugen Nicolicea, iar colegii s-au grabit sa o imbratiseze fara a mai astepta motivarea deciziei Curtii Constitutionale. In multe cazuri argumentele la care au apelat "alesii" s-au dovedit a fi de-a dreptul ametitoare. "Nu vreau sa las aceasta decizie (a inceperii urmaririi penale – n.r.) aproape politica la indemana unor procurori", a aratat deputatul PC Dragos Dumitriu.
Liderul deputatilor PD-L, Cristian Radulescu, a argumentat in schimb ca amendamentul complica foarte mult procedura in cazul ministrilor parlamentari si a acuzat ca se doreste sa se "blocheze procesul inaltilor demnitari aflati in aceasta procedura".
Dincolo de declaratii, majoritatea care a reintrodus imunitatea parlamentara are stabilita procedura ce va fi urmata: o comisie permanenta sau o comisie speciala de ancheta va intocmi un raport asupra caruia se vor pronunta apoi, in plen, deputatii sau senatorii, dupa caz. Camera din care actualul sau fostul ministru face parte va avea din nou un cuvant de spus si in cazul in care, dupa inceperea urmaririi penale, se doreste perchezitionarea, retinerea sau arestarea acestuia. Ambele cazuri implica si obtinerea dosarului persoanei in cauza, pe motiv ca nu se poate lua o decizie asa de importanta "doar pe vorbe".
De remarcat ca initial Guvernul a propus, printr-un proiect de lege, urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Executivului pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor, potrivit normelor de procedura penala de drept comun. In expunerea de motive era invocata inclusiv o recomandare europeana ca autoritatile romane sa modifice legislatia in sensul eliminarii imunitatii penale a fostilor ministri.
APRECIERI
» Decizia CC de luni a fost salutata de multi politicieni, aceiasi aproape care au criticat vehement Curtea cu ocazia hotararii date in cazul Norica Nicolai. Printre acestia se numara si premierul Tariceanu, care a apreciat ieri drept "fireasca" decizia CC. Adrian Nastase abia asteapta ca parlamentarii sa se transforme in judecatori si sa-si expuna pe larg punctul de vedere.