4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoua milioane de parinti, pusi pe drumuri

Doua milioane de parinti, pusi pe drumuri

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, este pe cale sa comita o noua gafa, dupa emiterea controversatului ordin al impozitarii cadourilor. In pericol se afla acum alocatia de 32 lei pe luna pe care statul o da fiecarui copil. Daca pana acum alocatia se distribuia prin scoala, in prezent ea se acorda de catre Ministerul Muncii. Astfel, scolarilor li se poate suspenda aceasta alocatie daca parintii lor nu se prezinta la primarii, pentru "luare in evidenta". O asemenea convocare a fost deja lansata de Primaria Sectorului 6 din Bucuresti.

Ministerul Muncii ar urmari, prin aceasta masura, refacerea bazelor de date pentru copiii beneficiari de alocatie. Potrivit reprezentantilor aceluiasi Minister al Muncii, temeiul legal al convocarii parintilor nu exista. Daca in cursul dupa-amiezii secretarul de stat Teodora Bertzi a recunoscut ca este posibil ca directiile de munca sa fi cerut ajutorul directiilor de asistenta sociala ale primariilor pentru corectarea datelor elevilor, spre seara domnia sa a sustinut ferm ca Primaria Sectorului 6 a gresit atunci cand a publicat pe Internet convocarea parintilor. In replica, Mihai Anghel, consilierul primarului sectorului 6, a aratat ca parintii trebuie sa vina la primarie, pentru ca informatia difuzata este valabila! Potrivit convocatorului, parintii elevilor sunt chemati sa depuna la primarie, in termen de 6 luni, un dosar cu datele corecte ale copilului; in caz contrar, ei sunt avertizati ca plata alocatiei se suspenda. "Nu exista nici o explicatie pentru a nu plati alocatiile. Faptul ca doua milioane de persoane (parintii elevilor din Romania – n.n.) sunt puse pe drumuri demonstreaza ca ministerele nu colaboreaza intre ele", ne-a declarat Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii.

 

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, este pe cale sa comita o noua gafa, dupa emiterea controversatului ordin al impozitarii cadourilor. In pericol se afla acum alocatia de 32 lei pe luna pe care statul o acorda fiecarui copil. Astfel, scolarilor li se poate suspenda aceasta alocatie daca parintii lor nu se prezinta la primarii pentru "luare in evidenta".

O asemenea convocare a fost deja lansata de Primaria Sectorului 6 din Bucuresti. Ministerul Muncii ar urmari prin aceasta masura refacerea bazelor de date pentru copiii beneficiari de alocatie. Temeiul legal al convocarii parintilor nu exista! Daca in cursul dupa-amiezii secretarul de stat in Ministerul Muncii, Teodora Bertzi, a recunoscut ca este posibil ca directiile de munca sa fi cerut ajutorul directiilor de asistenta sociala ale primariilor pentru corectarea datelor elevilor, spre seara domnia sa a sustinut ferm ca Primaria Sectorului 6 a gresit atunci cand a publicat convocarea parintilor pe Internet. In replica, Mihai Anghel, consilierul primarului sectorului 6, a aratat ca parintii trebuie sa vina la primarie, pentru ca informatia difuzata este valabila. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2007, prin care plata alocatiei pentru scolari a trecut de la Ministerul Educatiei la Ministerul Muncii incepand cu 1 ianuarie 2008, nu pomeneste nimic despre aceasta convocare; mai mult, actul normativ nu are nici instructiuni sau norme de aplicare.

Ministerul Muncii vrea sa refaca bazele de date ale celor 2.023.398 de elevi carora trebuie sa le achite alocatiile, motivand ca multe dintre coordonatele copiilor nu mai corespund realitatii. Insa, potrivit OUG 97/2007, "raspunderea asupra corectitudinii bazelor de date revine institutiilor care le-au intocmit si predat", in acest caz Ministerului Educatiei. Dupa preluarea celor peste doua milioane de elevi, Ministerul Muncii va asigura plata alocatiilor pentru un numar total de 3.062.976 de copii, carora li se vor adauga tinerii de peste 18 ani, elevi, pentru care Guvernul a aprobat recent continuarea platii alocatiei.
Primaria Sectorului 6 Bucuresti a lansat deja convocatorul pentru parinti: "Parintii sau reprezentantii legali ai copiilor domiciliati pe raza sectorului 6 vor depune incepand din aceasta luna (…) dosarul in vederea obtinerii alocatiei pentru copiii de varsta scolara care urmeaza o forma de invatamant (…). In caz contrar, plata alocatiei de stat se suspenda".

Faptul ca parintii vor fi plimbati pe drumuri nu pare sa-i impresioneze pe oficialii Ministerului Muncii, care sustin ca doar asa pot avea baze de date corecte cu scolarii. "Fisierul cu datele copiilor a fost transmis de Ministerul Educatiei la Ministerul Muncii. Din pacate, 30-40% din date sunt eronate – parinti divortati, adresa gresita, cod numeric personal gresit. In Bucuresti, din cei peste 155.000 de copii preluati, avem 50.000 de cazuri neclare. Parintii au vrut sa ridice alocatiile pe ianuarie de la posta si n-au putut", ne-a declarat Valeriu Voinicu, director adjunct la Directia de Munca Bucuresti. El a aratat ca, in Capitala, parintii se pot prezenta la primarii in termen de sase luni, adica pana pe 1 iulie 2008.

"Ministerul Muncii nu poate face plata alocatiei daca nu exista o cerere in acest sens. Trebuie sa se refaca bazele de date, pentru ca intre timp au existat foarte multe divorturi si schimbari de domiciliu", ne-a explicat, la randul sau, Dumitru Calinoiu, director general in Ministerul Muncii. El a tinut sa-i linisteasca totusi pe beneficiarii alocatiilor: "Sa fie linistiti parintii si copiii, ca vor primi alocatiile din urma!". Calinoiu a mai spus ca, pentru noua activitate de plata a alocatiilor, Ministerul Muncii nu are destui angajati, insa "nici nu se pune problema suplimentarii numarului de posturi".

Intrebata care este totusi baza legala a convocarii parintilor la primarii, Teodora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii, a admis ca este posibil ca directiile de munca sa fi cerut ajutorul directiilor de asistenta sociala ale primariilor, pentru corectarea datelor. "Actele trebuie puse in regula. In septembrie anul trecut, Bancpost a dorit sa iasa din acel protocol si, practic, nu se mai puteau emite in continuare acele cecuri de alocatii. De aceea s-a recurs la trimiterea alocatiilor prin mandat postal. Insa multe alocatii s-au intors, pentru ca datele erau gresite. La nivelul scolilor, copiii fie n-aveau certificatele la ei, fie parintii nu comunicau cu scolile pentru a oferi datele corecte", a aratat Bertzi.

ULTIMA ORA
Consilierul primarului sectorului 6, Mihai Anghel, a precizat ca nu este vorba de vreo greseala. "Parintii trebuie sa vina cu documentele", a spus el. In replica la spusele lui Anghel, secretarul de stat Teodora Bertzi a aratat ca Primaria Sectorului 6 "n-are nici o baza legala pentru a-i chema pe parinti" si ca s-a facut o greseala prin publicarea acestei informatii pe internet: "Datele cu copiii care erau pana in 18 ani au fost preluate de la inspectoratele scolare. Vom vedea ce se intampla cu cei care nu primesc alocatiile, vom lucra punctual cu aceste familii", a spus Bertzi. "Nu exista nici o explicatie pentru a-i pune pe oameni pe drumuri sau pentru a nu plati alocatiile. Eventualele neclaritati din datele unor beneficiari puteau fi rezolvate cerand punctual acestora datele corecte. Exista bazele de date cu toti cei care au primit alocatiile, exista certificatele copiilor la primarii. Faptul ca doua milioane de persoane sunt puse pe drumuri demonstreaza ca nu stie stanga ce face dreapta, ca ministerele nu colaboreaza intre ele. Este o lipsa de profesionalism", ne-a spus Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii.

Cele mai citite

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă