-1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăEvaluatorii vad o usoara scumpire a locuintelor

Evaluatorii vad o usoara scumpire a locuintelor

Preturile pe piata imobiliara vor continua sa creasca lent in urmatorii ani, contrar unor estimari alarmiste care vorbesc despre o prabusire a pietei, a declarat Speranta Munteanu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), in cadrul unei conferinte de presa.

"Cererea mare a sustinut cresterea pietei. Atata vreme cat cererea inca exista, nu putem asista in scurt timp la o prabusire a pietei imobiliare, desi previziunile privind o eventuala prabusire a pietei ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma", a precizat Speranta Munteanu.

Vicepresedintele ANEVAR mai spune ca, desi in ultimii ani am asistat la o avalansa de investitori care au ridicat preturile in asteptarea unei cresteri a profiturilor, in prezent investitiile in imobiliare nu vor mai avea randamente la fel de mari pentru dezvoltatori. "Investitiile in imobiliare nu vor mai da randamentele pe care le-au dat in urma cu trei ani, datorita cresterii cheltuielilor cu forta de munca si majorarii preturilor materialelor de constructii. Aceste doua elemente determina scaderea profiturilor dezvoltatorilor imobiliari", spune Munteanu.

S-a sustinut in repetate randuri ca piata imobiliara din Romania este supraevaluata. In fapt, acest lucru nu se datoreaza evaluarilor, au explicat reprezentantii ANEVAR, aratand ca o evaluare se bazeaza intotdeauna pe informatiile din piata si reflecta realitatea existenta in piata.
Pe de alta parte, membrii asociatiei sustin ca, desi valoarea de piata a unei proprietati este uneori mai mica, totusi proprietatile imobiliare s-au vandut la preturi mai mari.

"Piata imobiliara din Romania este foarte ridicata, vazuta din afara. Desi veniturile populatiei sunt mici, totusi exista bani. Pomparea banilor a ridicat piata", sustine Speranta Munteanu.
Potrivit reprezentantilor ANEVAR, marja de eroare a unui raport de evaluare este de circa 20%, iar eventualele observatii pot fi solutionate prin activitatea de mediere si arbitraj sau in cadrul unei comisii de etica si disciplina.
"Am primit observatii din partea pietei cu privire la rapoartele de evaluare. Unele au avut un sambure de adevar, altele cautau un tap ispasitor. Nu am vrut sa lasam impresia ca un evaluator este trimis in piata si este treaba lui ce face. Am dezvoltat instrumente de raspuns la nemultumirile pietei, respectiv medierea si arbitrajul si Comisia de etica si disciplina", a mai spus Speranta Munteanu.

Explozia din domeniul imobiliar a impulsionat cresterea pietei evaluarilor
Conform unei analize ANEVAR, cifra de afaceri realizata de companiile de evaluare membre ale asociatiei a depasit anul trecut valoarea de 25 milioane euro, reprezentand circa 70% din totalul  de 35 milioane euro al pietei romanesti de evaluare. "Din calculele noastre, bazate pe datele primite de la membrii nostri, piata evaluarilor a crescut forte mult in anul 2007, pe fondul dezvoltarii sectorului imobiliar", a explicat Adrian Vascu, presedintele ANEVAR.
Datele asociatiei au aratat ca, anul trecut,  evaluarile imobiliare au detinut o pondere de circa 70% din totalul pietei, 15%  au fost evaluari de companii, 9% evaluari de bunuri mobile si 6% evaluari de active financiare.
» Cresteri usoare pe piaTa Evaluarilor

Pentru anul 2008, membrii ANEVAR prognozeaza o crestere a cifrei de afaceri la 30 de milioane de euro. "Evolutia mediului de afaceri din Romania ne face sa credem ca anul acesta piata evaluarilor va inregistra o usoara crestere pe segmentul achizitiilor si fuziunilor, in detrimentul evaluarilor imobiliare", a adaugat Vasilescu.

Cele mai citite

Pentru prima oară în 160.000 de ani, o cometă ar putea fi vizibilă

Cometa C/2024 G3 (Atlas) reprezintă un fenomen astronomic extrem de rar, care ar putea deveni vizibil în întreaga lume în zilele următoare, pentru prima...

Americanii au găsit soluția! Aplicația care va înlocui TikTok, dacă cea din urmă va fi interzisă

În contextul iminentei interdicții a aplicației TikTok în Statele Unite, o altă aplicație chinezească, Xiaohongshu (cunoscut în engleză sub denumirea de RedNote), a câștigat...

Reguli stricte la Iași. Fără aparate de aer condiționat și sârme cu rufe pe fațadele clădirilor

Primăria din Iași a lansat în dezbatere publică un ghid de estetică urbană care introduce reguli stricte pentru proprietarii de clădiri, cu scopul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă