» Cele mai cautate destinatii turistice in noul an vor fi cele care ofera combinatia optima de noutate, exotism, lux si cultura.
» Din Laos in Miami turistii sunt pusi pe descoperit locuri noi, dar nu fac nici un compromis in privinta calitatii serviciilor.
Topul a fost realizat de cotidianul american The New York Times, care a alcatuit la inceput de an un clasament al celor mai cautate destinatii turistice in 2008.
Din topul de 53 de locuri alcatuit de cotidianul newyorkez nu lipsesc destinatii clasice precum Londra, Las Vegas sau Vietnam. Daca Praga ocupa un loc de cinste in prima jumatate a topului, la numarul 14, iar regiunea Tokaj din Ungaria si-a facut loc pe penultima pozitie, nici un oras romanesc nu intra inca in clasamentul ziarului american. Reproducem in continuare primele 10 pozitii din acest top, cu observatia ca recomandarile sunt mai ales din zona turismului de ultralux si mai putin pentru turismul de tineret sau de familie.
Laos
1 Vietnam si Cambodgia nu mai sunt la moda de anul asta. In 2008, Laos se anunta a fi noul centru de atractie din Indochina. Monumente istorice precum complexul de temple de la Wat Phou si capitala Vientiane atrag turistii in cautare de obiective culturale. Case plutitoare de lux din lemn de tec navigheaza pe raul Mekong, iar nomazii globali se indreapta catre orasul Luang Prabang. Aici pot gusta meniul laotian de la 3 Nagas sau pot face plaja pe marginea unei piscine spate in spate cu raul, la ultra selecta Résidence Phou Vao.
Lisabona
2 – Turistii in cautare de chilipiruri au descoperit de mult Lisabona, una din cele mai ieftine capitale europene. Insa in ultimii ani Lisabona a devenit si o importanta destinatie culturala. Noul Muzeu Berardo din cartierul istoric Belem gazduieste o colectie impresionanta de arta moderna si contemporana. Hoteluri de designer ca Fontana Park si Jerónimos 8 atrag turistii cu stil. Muzeul de Design si Moda, a carui deschidere este programata pentru 2008, va contribui la consolidarea statutului Lisabonei de oras de avangarda.
Tunisia
3 – Tunisia este in prezent intr-un proces de transformare intr-o destinatie de lux, pe modelul Marocului. O puzderie de buticuri elegante, adesea in cladiri istorice, au inflorit de-a lungul plajelor cu nisip alb, atragand turistii cu dare de mana. Restaurantul de la Villa Didon din Cartagina, de exemplu, a fost initial condus de Alain Ducasse, renumitul bucatar gascon. Website-ul de cronici turistice TripAdvisor plaseaza Jerba, o insula de vacanta langa coasta sudica a Tunisiei, ca destinatia no. 1 pentru 2008.
Mauritius
4 – Anul acesta se va ajunge mai usor cu avionul pe tarmurile de zahar are Insulei Mauritius. Virgin Atlantic a introdus zboruri nonstop de la Londra catre aceasta insula inconjurata de recifuri de corali de langa Madagascar, iar compania italiana Costa Cruises o foloseste ca hub de acces catre Oceanul Indian. Noi hoteluri se deschid pe insula, inclusiv o statiune Four Seasons, numita Anahita Mauritius, care include patru restaurante, trei plaje si un spa (centru termal) ayurveda.
Mid-Beach, Miami
5 – South Beach se da mai la o parte. Renumitele Eden Roc Resort si Fontainebleau Miami Beach – foste locatii glamouroase proiectate de Morris Lapidus – vor fi redeschise in 2008 in urma unor renovari de zeci de milioane de dolari si vor readuce faima de altadata a zonei de mijloc a plajei din Miami. Gansevoort South, W Hotel si Soho House sunt unii din viitori locatari dintre Mid-Beach.
South Beach, Miami
6 – South Beach nu se lasa intrecuta
cu una cu doua. Din 2008 South Beach spune bun venit unei salbe de hoteluri de designer: Angler’s Boutique Resort, renovat de fostul decorator al lui Gianni Versace, Wallace Tutt, Tides South Beach, renovat de starul designer Kelly Wearstler, si Mondrian South Beach, de designul superstar olandez Marcel Wanders. Multdiscutatul hotel condus de Nicky Hilton a sfarsit insa in procese de faliment.
Maldive
7 – Tsunamiul din 2004, ecologia delicata si bombele recente n-au reusit sa domoleasca boomul hotelier din aceasta natiune de aproximativ 1.192 de insule de corali din Oceanul Indian. Printre hotelurile de lux programate pentru deschidere in 2008 se afla Regent Hotels & Resorts cu 50 de vile, multe amplasate deasupra apei, permitandu-le oaspetilor sa admire bogatia vietii subacvatice.
Death Valley
8 – Cea mai joasa zona de uscat din Statele Unite, rezervatia naturala Death Valley dintre California si Nevada are un climat desertic, cu exceptia catorva saptamani primavara. E cam devreme pentru un pronostic, dar recentele ploi abundente i-au facut pe blogerii pasionati de flori sa speculeze ca primavara aceasta Death Valley se va transforma intr-un spectacol floral ametitor.
Courchevel
9 – Ultraexclusivul sat de schi francez Courchevel e invadat de miliardari rusi zilele acestea, lucru care nu face decat sa creasca consumul de sticle Jeroboam (3 litri) de sampanie Cristal. Somptuosul Hotel de Charme Les Airelles a fost recent redeschis in urma unei renovari de 31 de milioane de dolari, iar mai tarziu in 2008 Le Padisha ii va lua fata cu apartamente in stil rustic de cate 1,3 milioane de dolari.
Libia
10 – Libia ba e, ba nu e, ba e din nou o destinatie turistica. La patru ani dupa ce Guvernul Statelor Unite a ridicat interdictia de calatorie pentru Libia, natiunea socialista nord-africana da si ea unda verde. Fiul cel mai mare al colonelului Muammar el-Qaddafi construieste o statiune ecologica pe coasta mediteraneana virgina a Libiei, unde se afla ruine grecesti si romane si mai multe specii de foci mediteraneene pe cale de disparitie.