Pretul apartamentelor vechi va creste cu 50% in acest an, comparativ cu 2006, datorita cererii ridicate de pe piata si a ofertei insuficiente de apartamente noi. In Bucuresti, pretul unei garsoniere a ajuns deja la 65.000-70.000 de euro, iar al unui apartament cu trei camere – la 105.000-135.000 de euro, infirmand prognozele anterioare ale analistilor, care estimau cresteri medii doar de 10-15% pentru acest an, pe segmentul apartamentelor vechi. Expertii imobiliari remarca, printre punctele tari ale pietei rezidentiale in 2007, explozia creditului ipotecar, reorientarea dezvoltatorilor imobiliari catre terenurile situate la periferia marilor orase, pentru ridicarea unor noi cartiere, precum si cresterea ritmului investitiilor imobiliare (reflectata in performantele sectorului constructiilor), in ciuda turbulentelor de pe pietele financiare internationale. Ca puncte slabe ale pietei sunt mentionate: numarul insuficient de locuinte noi finalizate, scaderea numarului tranzactiilor (ca urmare a preturilor mari) si accesul limitat al romanilor la locuintele noi, care sunt cumparate in faza de proiect preponderent de catre straini.
Cererea mare urca pretul
"In ceea ce priveste piata veche, cererea se mentine la un nivel inalt, locuintele din acest segment avand cateva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile, unde infrastructura este definitivata. Din acest motiv, cresterea medie a preturilor a fost de 50%", a aratat Despina Ponomarenco, director de marketing al Coldwell Banker Affiliates of Romania. Potrivit unui studiu al companiei citate, segmentul rezidential conduce detasat pe piata imobiliara ca numar al tranzactiilor, iar preturile medii ale apartamentelor din Bucuresti variaza in functie de zona (v. tabel). "Anul 2007 a fost unul extrem de dinamic pentru piata rezidentiala bucuresteana. si in acest an locuintele vechi au avut ponderea cea mai mare din totalul vanzarilor, iar principala cauza este aceea ca piata apartamentelor noi nu a generat suficiente unitati locative. In piata s-au anuntat foarte multe proiecte rezidentiale, insa numarul celor finalizate a ramas inca nesatisfacator", a declarat Monica Marin, partner manager al Eurometropola.
Agentiile imobiliare sustin ca stagnarea preturilor apartamentelor vechi si chiar scaderea lor in timp depind de cresterea numarului locuintelor noi. "Scaderea in timp a preturilor apartamentelor «comuniste» va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi in cartiere", a aratat Victoria Linca, senior consultant al DTZ Echinox. "In piata sunt multe proiecte anuntate, insa ele au o perioada lunga de materializare. Daca ele s-ar livra rapid, atunci perioada de echilibru s-ar putea instala mai devreme", a apreciat, la randul sau, Florin Nine, manager de investitii la Regatta. In opinia sa, cererea ridicata de locuinte este stimulata de cresterea veniturilor populatiei si de relaxarea conditiilor creditului ipotecar. De altfel, explozia creditului ipotecar a fost considerata drept o realizare majora a pietei in 2007. "Pe partea de finantare, am fost martorii unei explozii de produse de credit ipotecar, care se adreseaza mai ales paturii medii a populatiei", a remarcat Ciprian Trandafirescu, sef al departamentului rezidential al Cushman&Wakefield Activ Consulting. Totusi, chiar daca pe toata tara cererea de locuinte noi se cifreaza la un milion de unitati, numai 10-15% din aceasta cerere este solvabila, a atentionat Ion Zilisteanu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Cu alte cuvinte, preturile mari ale locuintelor noi stimuleaza vanzarile de apartamente vechi.
Tendinte conturate in 2007
Expertii imobiliari au prezentat si alte tendinte, conturate in 2007. "Ca tendinta generala a pietei in acest an se observa reorientarea dezvoltatorilor catre zonele mai putin explorate pana acum ale Capitalei, dar si catre zonele periferice", se arata in studiul Coldwell Banker, potrivit caruia nordul Bucurestiului continua sa fie lider al concentrarii proiectelor rezidentiale. O alta tendinta este cresterea numarului dezvoltatorilor. "Dezvoltatorii predominanti in piata continua sa fie companiile de origine israeliana, urmati de firme din Spania, Irlanda, Turcia, precum si de dezvoltatori autohtoni", arata reprezentantii Coldwell Banker. Din piata nu au lispit nici speculatorii imobiliari, majoritatea investitori straini interesati de revanzarea caselor. "O data cu aderarea la UE s-a inregistrat un val impresionant de investitori straini, interesati de plasamente financiare in sectorul imobiliar", a explicat Monica Marin de la Eurometropola. Investitorii s-au orientat catre apartamentele din noile complexuri rezidentiale. "Cererea de apartamente pentru clasa medie va continua sa existe intrucat investitia in acest gen de apartamente are un randament crescut in comparatie cu tarile vecine", a spus Victoria Linca, de la DTZ Echinox. Coldwell Banker remarca insa penuria de proprietati de calitate disponibile pentru achizitionare, ca si scaderea randamentelor investitiilor (pe segmentul industrial, randamentele au scazut de la 9,5 in 2005 la la 8,7% in 2007). "In viitorul apropiat, investitorii se vor vedea nevoiti sa se implice mai des in stadiul de constructie a proprietatilor din toate sectoarele imobiliare", concluzioneaza studiul citat.
» Constructiile, cel mai rapid ritm de crestere din UE
Romania continua sa inregistreze cel mai rapid ritm de crestere a sectorului constructiilor din UE, avansul din luna octombrie fiind de aproape 15 ori mai rapid decat media europeana, a anuntat ieri biroul european de statistica Eurostat. In luna octombrie, constructiile din Romania au crescut cu 39,5% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, nivel superior ratei medii de 2,7% din UE.
Datele Eurostat arata ca avansul constructiilor din Romania a fost, in trimestrul trei, de 38,4%, cel mai rapid ritm de crestere din UE.