» Leul va fi moneda europeana cu cel mai bun randament pentru investitorii straini.
» Banca centrala a sacrificat tinta de inflatie de dragul cresterii economiei.
Inflatia s-a temperat usor in noiembrie, comparativ cu luna anterioara, dar nivelul sau iese din culoarul pe care l-a fixat banca centrala, de 3-5%, si scade puterea de cumparare a romanilor, ridicata de cresterile salariale, spun analistii.
Inflatia anuala din noiembrie, de 6,7%, a fost provocata de scumpirea alimentelor si a serviciilor si va mari presiunile asupra bancii centrale pentru ridicarea ratei dobanzii de politica monetara, de la 7,5% pana la 7,75- 8%.
Inflatia medie, urmarita de statisticile europene, a fost insa de 4,8%.
O analiza publicata ieri de grupul financiar Erste avertizeaza ca inflatia este deja un fenomen regional si ca statele europene fac fata cresterii preturilor alimentelor si petrolului. Miscarile bancii centrale, considerate de analisti obligatorii, in sensul maririi do-banzii-cheie, vor face din leu un plasament cu randament ridicat, spun analistii Erste Bank. Astfel, plasamentele investitorilor straini in moneda romaneasca ar putea avea o rentabilitate suplimentara de 6% pe an, datorita intaririi leului, acompaniata de dobanzile mai mari ale pietei romanesti in comparatie cu cele din zona euro.
Multe din tranzactiile pe lei ale investitorilor straini se vor face direct in pietele internationale, spune Craciun.
Inflatia scade puterea de cumparare a romanilor, ceea ce incetineste cresterea consumului si va fi in final o cheie a reducerii deficitului contului curent, apreciaza Radu Craciun, director de investitii la Interamerican. "O inflatie accelerata taie din efectul majorarilor salariale", spune Craciun.
Totusi, avertizeaza Craciun, este de asteptat ca presiunile in sensul maririi salariilor sa se intensifice. Majorarea salariilor, spune analistul Matei Paun, este normala intr-o economie care are o crestere robusta. "Cresterea cu 6% a economiei a dus la goana dupa angajati, ceea ce mareste salariile. Daca economia ar fi stagnat, atunci salariile nu s-ar fi marit", spune Paun.
El considera ca banca centrala nu a avut mainile legate si ca a sacrificat tinta de inflatie atunci cand nu a majorat dobanda de politica monetara. "Banca centrala nu a avut mainile legate si ar fi putut mentine dobanda-cheie la un nivel mai mare, ori chiar ar fi putut sa o majoreze, asa cum a sugerat si Fondul Monetar International in primavara", a adaugat Paun.
"Banca Nationala a Romaniei nu a aplicat o politica a dobanzilor adecvata situatiei. Insa, daca ar fi ridicat dobanda, economia ar fi incetinit, dar poate si-ar fi indeplinit tinta de inflatie", a adaugat Paun.
Bunastarea romanilor va fi afectata si de marirea dobanzilor la credite, care este atat un efect colateral al inflamarii preturilor, cat si o rezultanta a conjuncturii internationale. "Scumpirea creditelor are mai ales o compomenta externa, spune Radu Craciun, si se datoreaza conditiilor de finantare din pietele internationale.
Guvernul, sindicatele si patronatele au agreat o crestere cu 28% a salariului minim, pana la 500 lei (208 euro), in care analistii vad o sursa de presiuni pentru marirea tuturor salariilor. Efectul acestei miscari s-ar transfera asupra inflatiei, care este oricum sub presiunea scumpirii petrolului si a alimentelor. Totusi, analistii Erste Bank estimeaza o ieftinire a alimentelor in 2008, daca nu va fi un an secetos.