6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialChiuariu si-a pus in cap Comisia Europeana si magistratii

Chiuariu si-a pus in cap Comisia Europeana si magistratii

» Comisia Europeana sustine mentinerea DNA ca structura specializata pe combaterea coruptiei, in ciuda obiectiilor ridicate de ministrul Chiuariu.

» CSM si AMR se delimiteaza de declaratiile lui Chiuariu si-l acuza de "balbaieli ministeriale".

» Presa straina comenteaza pe larg afirmatia conform careia UE stanjeneste combaterea coruptiei din Romania.

Oficialii Comisiei Europene (CE) continua sa aiba incredere in Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in ciuda scepticismului afisat de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. "DNA a inregistrat progrese in initierea unor investigatii in dosare la nivel inalt si a demnonstrat ca este in stare sa actioneze. In momentul in care cazuri la nivel inalt sunt in derulare, Comisia a subliniat importanta stabilitatii si continuitatii structurilor existente", a declarat pentru agentia Reuters Mary Gray, purtatorul de cuvant al CE. Aceasta precizare are loc dupa ce Tudor Chiuariu s-a plans jurnalistilor straini acreditati la Bucuresti de structura greoaie si fragmentata a departamentelor care se ocupa de lupta anticoruptie. Desfiintarea DNA este o dorinta mai veche a ministrului Chiuariu, care a promovat, nu o data, comasarea tuturor structurilor anticoruptie din cadrul procuraturii.

Mai mult, acelasi ministru si-a pus in cap magistratii cand a declarat in fata unor jurnalisti straini ca "justitia romana sufera de o stare generala de impunitate". Acest lucru inseamna ca justitia nu pedepseste infractorii din cauza unor imprejurari speciale prevazute de lege. In viziunea lui Tudor Chiuariu, magistratii "obstructioneaza" reformele si lupta impotriva coruptiei deoarece "confunda prea des independenta cu lipsa responsabilitatilor (…) Orice ar face, nu risca sa fie exclusi din magistratura".
Reactia judecatorilor si procurorilor nu s-a lasat asteptata. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arata negru pe alb ca ministrul Justitiei nu cunoaste principiile de functionare a justitiei europene: "Sectia pentru judecatori a Consiliului a hotarat in anul 2006 excluderea din magistratura a trei judecatori, iar in perioada 2005-2007 s-au aplicat 34 de sanctiuni disciplinare", se arata in raspunsul CSM. Purtatorul de cuvant al institutiei mai arata ca afirmatiile lui Chiuariu conform carora unele decizii ale CSM s-au pronuntat sub influenta mediului politic "are conotatii politice, care nu pot fi sustinute".

O alta reactie dura la adresa lui Chiuariu a venit si din partea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), care considera "iresponsabile" declaratiile ministrului si-l considera responsabil de "balbaielile ministeriale care au bulversat viata juridica romaneasca". Judecatoarea Viorica Costiniu, presedinta AMR, explica in plus ca "lupta impotriva coruptiei risca sa devina tema de seminar" si ca "presiunea politicului, acerba cand se aduce atingere intereselor de moment, de grup, urmareste discreditarea magistraturii". Gheorghe Gabor, deputat PNL si membru in Comisia juridica a Camerei, ne-a precizat ca sustine pe de alta parte ideea voalata a ministrului Chiuariu de desfiintare prin comasarea DNA: "Existenta unei singure structuri ar fi benefica pentru lupta impotriva coruptiei, in sensul purtarii unei lupte coerente", fiindca "mai multe servicii independente provoaca o concurenta care nu foloseste nimanui". Deputatul a tinut sa spuna ca ar fi primit un mesaj telefonic ce-l atentioneaza ca ministrul Chiuariu nu ar fi declarat niciodata ca oficialii europeni ar fi incetinit combaterea coruptiei in Romania.

ConsecinTe
» Reactii internationale
Presa internationala a dezbatut pe larg afirmatiile lui Chiuariu, chiar daca ministrul nu a recunoscut ca ar fi declarat asa ceva, acuzand jurnalistii straini de impartialitate. International Herald Tribune aminteste ca ministrul insusi este anchetat intr-o afacere imobiliara si asociaza declaratiile lui Chiuariu cu aceasta cercetare. Agentia franceza de stiri AFP pune in acest context schimbul de replici Olteanu-Taubman. Chiuariu a sarit in ajutorul colegului de partid si a criticat prestatia ambasadorului american. "Ministrul roman al Justitiei spune ca UE stanjeneste combaterea coruptiei", precizeaza si agentia de stiri britanica Reuters, aratand ca DNA, in acceptiunea lui Chiuariu, ar trebui sa se materializeze intr-o structura unica si care sa lupte eficient impotriva coruptiei. Numai ca actuala structura (DNA, biroul procurorului general si prevenirea spalarii banilor) este sustinuta de CE, spre disperarea lui Chiuariu.

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă