2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportSueta la Roma cu interlopul Argint

Sueta la Roma cu interlopul Argint

Costica Argint, condamnat in Romania la un an si jumatate de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si avand pe numele sau mandat international de arestare, a avut minutul sau de glorie, intalnindu-se miercuri, la Roma, cu premierul Tariceanu si cu ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Initial, Costel Argint, unul dintre liderii comunitatii de etnie roma din Italia, planuise, dupa cum a declarat, un protest "elegant" cu rosii si oua la venirea premierului. Interventia reprezentantilor Guvernului l-a determinat pe acesta sa anuleze actiunea. Costel Argint nu s-a lasat, batandu-i obrazul ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, la intalnirea cu reprezentantii romanilor, pentru declaratia sa recenta privind deportarea in desert a romanilor infractori. Argint a adaugat insa impaciuitor ca membrii comunitatii sale au decis sa-l ierte. "Numai cine nu munceste nu greseste", i-a spus acesta ministrului Cioroianu, potrivit Mediafax.
Ministerul Afacerilor Externe a reactionat imediat, confirmand faptul ca reprezentantul romilor romani din Italia, Costica Argint, a participat la intalnirea delegatiei romane cu reprezentantii asociatiilor romanilor din Italia, precizand ca ministrul Cioroianu nu s-a intalnit si nici nu a purtat o discutie particulara cu infractorul Costica Argint. Costica Argint a declarat aseara ca este convins de faptul ca autoritatile stiau ca este urmarit penal in Romania. Mai mult, el a confirmat ca a cerut protectie statului italian in cazul ca ar fi fost retinut impotriva vointei lui de catre autoritatile romane.

 

Vizita lui Tariceanu nu a stins furia italienilor
Comisia Europeana a confirmat primirea scrisorii trimise de premierul italian si de omologul sau roman, prin care se solicita o noua strategie de integrare sociala a romilor. Tonul presei italiene este mai putin aspru dupa vizita premierului la Roma.
purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Johaness Laitenberber, a confirmat primirea scrisorii trimise de premierul italian Romano Prodi si omologul sau roman, Calin Popescu Tariceanu. "Desigur, vom analiza cu atentie continutul scrisorii, chiar daca nu pot, bineinteles, sa anticipez care va fi rezultatul acestei analize", a spus oficialul. Cei doi premieri au explicat, in documentul trimis, ca migratia transfrontaliera intre statele membre UE s-a intensificat semnificativ in ultima perioada, iar autoritatile nu pot face fata singure "valului" de noi cetateni. "Este evident ca statele membre UE nu pot face fata singure acestui proces de migratie, neavand puterea de absorbtie necesara, si se impune un raspuns rapid din partea Uniunii Europene pentru integrarea sociala a categoriilor defavorizate", se arata in scrisoare. Presa italiana este divizata dupa vizita premierului roman la Roma, dar se regasesc mult mai putine accente xenofobe. Ziarul "La Stampa" a explicat ieri: "Ca urmare a modului in care mass-media au pus problema, drept cronica de scandal, opinia raspandita printre italieni este urmatoarea: a) ca toti romanii sunt romi; b) ca toti romii sunt criminali, cel putin potential; c) drept consecinta, ca toti romanii ar fi criminali potentiali si, in mod special, microcriminalitatea ar fi de atribuit in mod preponderent romanilor". Acelasi ziar a indemnat apoi la o evaluare a constiintei lumii informatiei ce ar trebui sa-si faca un examen de constiinta si sa vada daca nu cumva a acutizat o situatie, riscand sa se faca din "roman" ceva echivalent cu "omul negru". "Corriere della Sera" considera intalnirea dintre cei doi premieri "o normalizare a relatiilor dintre cele doua tari, dupa tensiunile din zilele trecute". In schimb, "Il Tempo" comenteaza faptul ca premierul roman a lansat "sageti neasteptate" dupa intrevederea cu omologul sau italian, in urma careia cei doi pareau a fi gasit un consens. "Il Tempo" il citeaza pe Tariceanu, care a aratat ca nu poate sa nu sublinieze "numeroasele declaratii facute, zilele trecute, de politicieni italieni care au aprins focul polemicilor xenofobiei, cu accente fasciste". Un material care a aparut atat in "International Herald Tribune", cat si in "The New York Times", cu titlul "Premierul roman incearca sa calmeze Italia dupa un asasinat", relateaza ca seful Executivului roman a vizitat miercuri Italia pentru a incerca sa risipeasca furia ce domneste de o saptamana in aceasta tara, dupa ce arestarea unui roman suspectat de uciderea unei italience a explodat intr-o dezbatere nationala despre imigratie si criminalitate. Articolul relateaza ca, dincolo de dezbaterea in legatura cu decretul de expulzare, furia si potentialul de violenta raman mari.


Despre demisie

Adrian Cioroianu declara ca s-ar putea gandi la demisia din functie, daca un astfel de gest ar duce la rezolvarea problemei emigrantilor romani. Cum insa a adaugat ca nu crede ca plecarea sa de la MAE este solutia, pe cale de consecinta nu-si da totusi nici o demisie. "Sunt foarte ocupat zilele acestea si dupa ce trec aceste probe continue, poate ne mai gandim", a aratat ministrul liberal.

Cele mai citite

Avertizări meteo: Cod portocaliu de vânt puternic și Cod galben de viscol în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață o avertizare de Cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului. Avertizarea meteorologilor este valabilă până joi...

Patinoare deschise în București, iarna 2024-2025: Ghid complet pentru iubitorii de gheață

Odată cu sezonul rece, Bucureștiul își întâmpină locuitorii și turiștii cu o varietate de patinoare, atât în aer liber, cât și acoperite. Iată unde...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă