Piata fondurilor mutuale este foarte slab dezvoltata in Romania, insa perspectivele ei sunt promitatoare, releva o analiza a Raiffeisen Asset Management. "In tarile dezvoltate, activele financiare ale populatiei (depozite, fonduri de investitii, fonduri de pensii, actiuni, obligatiuni, polite de asigurare) au valori ridicate. In Romania remarcam o preponderenta a plasamentelor in depozite, a caror pondere in PIB este de 16%. Dezvoltarea economica a Romaniei va conduce la o reducere a plasamentelor in depozite si la migrarea sumelor in alte active financiare. Pe termen mediu, fondurile de pensii vor avea o pondere importanta. Piata fondurilor de investitii va atinge in urmatorii 3-5 ani o pondere de 1-2% din PIB, comparativ cu nivelul actual de 0,2%", a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, in cadrul conferintelor finmedia. El a apreciat ca piata fondurilor deschise de investitii va fi in valoare absoluta de 1-2 miliarde de euro, dupa intervalul de 3-5 ani.
Potrivit Raiffeisen Asset Management, valoarea activelor fondurilor deschise de investitii raportata la numarul de locuitori atinge 23.000 de euro in Franta, 1.350 de euro in Ungaria, 935 de euro – Cehia, 715 euro in Slovacia, 676 de euro in Polonia si numai 15 euro in Romania.
Daca in Romania fondurile mutuale reusesc sa atraga acum doar o foarte mica parte din activele financiare ale populatiei, pe termen mediu si lung situatia s-ar putea schimba. "Suntem optimisti cu privire la potentialul pietei fondurilor de investitii", a afirmat Ion. Astfel, scaderea dobanzilor ar putea sa-i determine pe clientii traditionali ai depozitelor bancare sa caute randamente mai ridicate, cum sunt cele oferite de fondurile mutuale. Ceilalti factori care ar putea stimula dezvoltarea pietei fondurilor de investitii sunt, in opinia oficialului Raiffeisen Asset Management, cresterea veniturilor populatiei ("apetitul pentru risc creste pe masura ce averea financiara creste"), dezvoltarea pietei de capital, reforma sistemului de pensii, cresterea gradului de educatie financiara a populatiei si diversificarea ofertei de produse. Scaderea randamentelor pe piata imobiliara ar putea determina, la randul ei, cautarea altor oportunitati de plasament si majorarea ponderii activelor financiare, a spus Mihail Ion. Presedintele Raiffeisen Asset Management a subliniat ca intrarea bancilor pe piata fondurilor de investitii creste increderea investitorilor: "Trebuie sa ne delimitam de trecut. O pierdere a investitiilor nu mai poate sa-si gaseasca un corespondent in realitate".
Numarul fondurilor de investitii a ajuns, la finele lunii septembrie, la 42, din care 36 sunt fonduri deschise, potrivit Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. Fondurile de actiuni au cea mai mare pondere in totalul activelor acestei industrii. Numarul investitorilor care au realizat plasamente in fonduri se ridica la 81.473.