Lipsa de interes a unor ambasadori si consuli este deja cunoscuta de foarte multi romani din diaspora, care de-a lungul vremii au avut nevoie de ajutorul autoritatilor propriei tari. Bataie de joc, cuvant la ordinea zilei.
Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu s-ar arata nemultumit mai ales de activitatea ambasadelor din Italia, Spania, Serbia, Ucraina, Bulgaria, dar si din Republica Moldova, "iar in acest context vina o poarta Guvernul si Ministerul Afacerilor Externe".
ITALIA. Situatia din aceasta tara a fost generata si de faptul ca scaunul de ambasador de la Roma fost vacant aproape o jumatate de an, ceea ce a determinat amplificarea problemelor romanilor. Parlamentul a votat abia luna trecuta numirea noului ambasador in Italia, in persoana lui Razvan Rusu. Alesii i-au reprosat acestuia, in comisiile reunite ale celor doua Camere, ca nu cunoaste limba italiana, ceea ce ar putea fi un impediment in relatia cu autoritatile italiene. Mai mult, desi romanii din Italia au nevoie de protectie din partea reprezentantilor Romaniei in aceasta tara, programul cu publicul de la consulatul din Roma nu este decat de trei ore pe zi, de luni pana vineri. Intr-o declaratie de presa, deputatul Cristian Boureanu a confirmat si el bataia de joc, povestind cum a sunat o ora intreaga la Ambasada Romaniei din Italia "si nu a raspuns nimeni".
SPANIA. Potrivit surselor noastre, in vizor se afla si ambasadorul roman in Spania, Maria Ligor. "Liderii comunitatilor romanesti din Spania sunt total nemultumiti de relatia cu ambasada. Disperati, ei au ajuns sa sune in tara pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta in Spania", ne-au declarat surse oficiale. De altfel, situatia din Spania parca este trasa la indigo dupa cea din Italia. Reactii xenofobe la adresa romanilor sunt prezente si pe teritoriul spaniol. Acest lucru se intampla in timp ce romanii din aceasta tara nu sunt protejati de ambasada. De exemplu, consulatul de la Madrid are program foarte scurt cu publicul, iar telefonul suna in gol, exact ca la Roma. Cei care au probleme de rezolvat nu au altceva de facut decat sa astepte zile intregi. "Trebuie mentionat si faptul ca personalul de la reprezentantele romanesti din Spania este foarte restrans fata de volumul problemelor ridicate de comunitatile romanesti din aceasta tara. De acest fapt este raspunzator Ministerul Afacerilor Externe, care de multe ori nu comunica Guvernului situatia reala", au precizat sursele noastre.
SERBIA. Nici unii ambasadori romani din tarile vecine, in care traiesc cetateni de nationalitate romana, nu-si respecta statutul de oficial. "In Serbia sunt probleme mai mici, care ar putea fi rezolvate usor. Dar, din pacate, nu s-a facut mai nimic", au precizat surse din Administratia Prezidentiala. Totusi, relatiile cu tara vecina s-au imbunatatit foarte mult, mai ales in contextul in care comunitatea vlaha, de origine romaneasca, a fost recunoscuta drept minoritate de catre autoritatile de la Belgrad.
UCRAINA. Aici problema este diferita. Ambasada Romaniei nu a reusit sa gestioneze situatia creata de incalcarea drepturilor omului de catre autoritatile de la Kiev in cazul romanilor care traiesc in aceasta tara. De exemplu, in ultimii ani, a scazut de numarul romanilor din Ucraina care studiaza in tara-mama atat din cauza presiunilor la care sunt supusi de catre oficialii ucraineni, cat si a greutatilor cu care se confrunta pentru obtinerea vizelor pentru a intra in tara. In acest an, o parte din tinerii romani care au obtinut bursa pentru a studia in Romania nu au ajuns in tara pentru ca nu au primit vizele de la ambasada, desi scoala a inceput pe 1 septembrie.
» Problema vizelor ramane
Situatia din Republica Moldova a devenit exploziva mai ales dupa ce Consulatul de la Chisinau a fost acuzat de presa moldoveana ca este implicat in traficul cu vize. A platit doar consulul, care a fost chemat in tara. Ramane insa in desfasurare criza privind acordarea vizelor si a cetateniei romane celor de peste Prut.
» In Italia si Spania, nici o pregatire pentru euroscrutin
Se pare insa ca exact in Italia si Spania, unde locuiesc cei mai multi romani din strainatate, nu s-a facut nimic pentru asigurarea conditiilor de vot pentru europarlamentare si referendumul pentru uninominal. Astfel, se poate repeta cu usurinta bataia de joc care a avut loc cu prilejul referendumului pentru suspendarea presedintelui. Atunci cand s-a stat la coada ore intregi, multi dintre cei care ar fi vrut sa voteze au fost impiedicati sa o faca din cauza proastei organizari.