5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRecuperatorii bancilor se poarta cu manusi

Recuperatorii bancilor se poarta cu manusi

» Recuperatorii profesionisti de creante acuza bancile ca intarzie nejustificat de mult executarea silita a datornicilor.

» Bancile pun accent
pe recuperarea amiabila a creditelor restante, prin sfaturi, somatii si vizite la domiciliu.

» Portretele-robot ale datornicilor, schitate in functie de tipul creditului contractat, folosesc la prevenirea neplatii.

Cele mai multe banci din Romania sustin ca isi executa silit datornicii dupa 60-90 de zile de la nerambursarea creditelor scadente. Companiile de recuperare a creantelor arata insa ca executarea se declanseaza cu o intarziere mult mai mare decat ar trebui, de pana la 3 ani, deoarece bancile spera intr-o rezolvare amiabila a divergentelor cu rau-platnicii.

Sfaturi, inainte de executare
Recuperarea creantelor are doua etape: negocierea amiabila si executarea silita. "Din momentul in care intra in restanta, clientii sunt contactati telefonic si informati cu privire la consecintele negative pe care le implica nerespectarea obligatiei semnate prin contract. Aceste consecinte negative sunt: un istoric negativ in relatia cu banca noastra, dificultati ulterioare la solicitari de alte credite prin raportarea catre Biroul de Credit a restantelor, declararea exigibilitatii anticipate a creditului si trecerea la executare silita. Clientii sunt sfatuiti si ajutati cu informatii", au aratat oficialii Credit Europe Bank. Mai departe, daca restantierul nu plateste, banca ii trimite instiintari, notificari, somatii de plata si ii acorda o perioada de gratie. Aceasta poate fi de: 60 de zile pentru creditele cu garantii reale (auto, imobiliare, nevoi personale garantate cu ipoteca), 90 de zile pentru cardurile de credit si peste 90 de zile pentru creditele fara garantii. Procedura de recuperare a creditelor utilizata de banca Romexterra include si vizite la domiciliul debitorului sau la locul sau de munca. La BCR, executarea respecta prevederile Codul de Procedura Civila. "In fiecare tip de contract de credit pe care banca il incheie cu clientii exista clauze exprese in care se stabileste modul cum se recupereaza intarzierile, modul cum se declara scadent un credit pentru neplata ratelor, dobanzilor, comisioanelor. Executarea silita se declanseaza, de regula, dupa 90 de zile de la o scadenta nerambursata", a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. Majoritatea bancilor si-au externalizat serviciile de recuperare a creantelor, incredintandu-le unor companii specializate.
Colectorii de creante sustin ca bancile intarzie mult prea mult executarea silita, pe perioade de 6 luni-3 ani, ceea ce stimuleaza neplata. "Bancile si societatile de credit de consum, sub pretextul luptei pentru atragerea de clienti, asteapta mult prea mult timp pana duc dosarul direct in faza de executare silita, preferand mai intai sa trimita cazul uneori si la cate doua sau trei agentii de colectare debite. Se va ajunge la situatia in care restantierii nu vor mai reactiona deloc favorabil la interventiile agentilor de colectare a debitelor", spune Ina Moldoveanu, director de marketing la Urban si Asociatii.

Portretele-robot ale datornicilor
Recuperatorii profesionisti au conturat doua portrete-robot ale datornicilor, in functie de tipul creditului contractat de acestia. Restantierul la creditul de consum este "o persoana care intra accidental in incapacitate de plata, de vina fiind faptul ca acceseaza prea multe credite, nerealizand o estimare a capacitatii lui reale de a-si restitui ratele", spune Moldoveanu. Acest tip de restantier provine din mediul urban, are intre 25 si 35 de ani, studii medii si o slujba la care castiga salariul mediu pe economie (circa 10 milioane de lei vechi). In cazul restantierului la creditele ipotecare, lucrurile stau putin altfel. "In general, cel care acceseaza creditul este casatorit, are venituri peste medie si minimum un copil. Ambii soti lucreaza si contribuie impreuna la restituirea ratelor aferente creditului ipotecar", explica Moldoveanu. Banca Romexterra completeaza portretele: "Persoane fara pregatire profesionala adecvata expuse riscului pierderii locului de munca, cu un grad de indatorare mai mare decat veniturile realizate, persoane care si-au pierdut locul de munca pe parcursul derularii contractului de credit, persoane care nu mai au domiciliul stabil in Romania". Cele mai multe depasiri la plata ratelor sunt consemnate in cazul creditelor de consum.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă