12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialLucrarile la Esplanada ar putea incepe in 2009

Lucrarile la Esplanada ar putea incepe in 2009

» Revendicarile de terenuri si procedurile de expropriere au intarziat inceperea constructiilor.» Investitiile in proiectul Esplanada sunt evaluate
la aproximativ un miliard de euro.
» Ansamblul Esplanada se va dezvolta pe 10,7 hectare, iar constructia va dura doi-trei ani.

Contractul pentru realizarea proiectului imobiliar Esplanada din zona centrala a Bucurestiului ar putea fi aprobat pana la sfarsitul anului, iar lucrarile de constructie vor incepe in 2009.
"Am primit saptamana trecuta de la Executiv un ultim mandat pentru a finaliza negocierile cu TriGranit si sper ca in luna decembrie sa prezentam Guvernului actul normativ prin care sa definitivam acest contract", a declarat ieri ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. Proiectul si inceperea constructiilor au fost intarziate mai bine de doi ani din cauza problemelor aparute la exproprierea terenurilor.

"Din pacate, sunt revendicari de terenuri care intarzie inceperea lucrarilor. Constructia efectiva ar putea incepe peste doi ani, dar termenul depinde foarte mult de rezolvarea acestor probleme", a afirmat Borbely.
Potrivit lui Borbely, dupa semnarea contractului proiectul va fi transferat de la Ministerul Dezvoltarii la Primaria Capitalei.
Lucrarile la proiectul Esplanada, estimat la o valoare de aproximativ un miliard de euro, erau prevazute sa inceapa in cursul acestui an, printr-un parteneriat public-privat. Dezvoltatorul proiectului Esplanada va fi compania ungara TriGranit.
Investitia vizeaza constructia unui ansamblu de spatii de birouri, locuinte si spatii comerciale, pe o suprafata de teren de peste 10,7 hectare. Conform proiectului, constructiile vor avea o suprafata desfasurata de 800.000 de metri patrati.
Pentru derularea investitiei, autoritatile romane au incheiat in 2006 un memorandum de colaborare cu reprezentantii TriGranit.

TriGranit Development Corporation, fondata in 1997, are capital maghiar, american, canadian si britanic. Compania este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa Centrala si de Est, cu proiecte finalizate de 1,5 miliarde de euro. TriGranit este implicata in 30 de proiecte in 12 tari, care presupun un program de investitii de 5 miliarde de euro. Recent, dezvoltatorul imobiliar austriac Immoeast Immobilien Anlagen a achizitionat, pentru aproximativ 400 milioane de euro, un pachet de 25% din actiunile TriGranit.
Participatia majoritara la TriGranit este detinuta de omul de afaceri maghiar Sandor Demjan, pachete minoritare fiind impartite de Peter Munk, Nathaniel Rothschild si Sandor Csanyi, presedintele bancii OTP. Sandor Demjan, actionarul majoritar al TriGranit, dezvoltatorul proiectelor imobiliare Esplanada din Bucuresti, Polus Center din Cluj-Napoca si cel din Constanta, este cel mai bogat om din Ungaria, conform clasamentului anual realizat de publicatia Napi Gazdaság.
Compania ungara TriGranit urmareste investitii intre 2 si 3 miliarde de euro in Romania. Trigranit isi concentreaza numai 5% din operatiuni in Ungaria si vrea ca Romania sa devina a treia piata a companiei, dupa Rusia si Polonia.
Majoritatea celor 800 de chiriasi ai companiei TriGranit doresc sa intre pe piata romaneasca, o data cu finalizarea proiectului Esplanada din Bucuresti, a declarat Erno Koncz, director de comunicare al Trigranit.
"La nivel european TriGranit are in portofoliu peste 800 de chiriasi. Am informat chiriasii ca ne vom extinde si in Bucuresti, ca vom construi proiectul Esplanada si ne-au spus ca ne vor urma. Proiectele noastre genereaza venituri si locuri de munca", a spus Koncz la o intalnire cu ziaristii.
Printre chiriasii imobilelor detinute de TriGranit in Europa se numara Tesco, Saturn, C&A, Douglas, Esprit, Mexx, Samsonite, Pierre Cardin, Morgan Stanley, Boehringer.
In ceea ce priveste inceperea lucrarilor la proiectul Esplanada, Koncz a declarat ca, in general, faza de pregatire a unei constructii de o asemenea dimensiune dureaza in jur de doi-trei ani.

» Dupa semnarea contractului, proiectul va fi transferat de la Ministerul Dezvoltarii la Primaria Capitalei.

Cele mai citite

România, lider regional la consumul individual efectiv în raport cu puterea de cumpărare

România ocupă primul loc în regiune la consumul individual efectiv pe cap de locuitor, exprimat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), un indicator esențial...

Apple ar putea lansa iPhone SE 4 și iPad 11 în primăvara lui 2025

Apple plănuiește lansarea iPhone SE 4 și iPad 11 „până în aprilie”. În urmă cu puțin timp, o sursă cunoscută pentru scurgerile de informații...

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă