Fostul sef de stat Ion Iliescu a catalogat, miercuri, intr-o declaratie pentru Mediafax, drept "total aberanta" concluzia care se desprinde din rechizitoriul in dosarul mineriadelor, organele judiciare deplasand raspunderea pentru actele incriminate de la infractori la cei chemati sa apere ordinea.
"Este total aberanta concluzia care se desprinde din materialul pe care l-a publicat Procuratura, cu posibile urmari grave pentru ordinea constitutionala si pentru apararea ordinii publice, ca organele judiciare sa deplaseze raspunderea pentru acte grave indreptate impotriva institutiilor statului si a ordinii publice, de la infractori si sustinatorii lor, spre cei chemati sa apere ordinea publica", a afirmat Iliescu.
Fostul sef al statului s-a aratat revoltat si a dezaprobat, totodata, mentionarea sa, ca invinuit, in cadrul rechizitoriului, fiind de parere ca organele judiciare nu trebuie sa introduca in judecatile de valoare pe care le fac speculatii de ordin politic.
"Nu pot sa nu-mi exprim dezaprobarea si revolta pentru mentionarea mea in cadrul comunicatului ca invinuit, desi se face precizarea ca s-a disjuns cercetarea cauzei in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale. Insa, fara aceasta cercetare, fara finalizarea ei, procurorii isi permit sa formuleze invinuirea ca Iliescu, sef de stat, ales cu trei saptamani inainte, pe 20 mai 1990, de 85% dintre alegatori, ar fi determinat cu intentie interventia in forta a millitarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii", a spus Iliescu.
El a constatat, de asemenea, si existenta unei incercari de deturna cercetarea de la cauza la efect, de la vinovatii pentru provocarea "actelor de vandalism" din ziua de 13 iunie 1990, indreptate impotriva unor institutii ale statului, spre organele de ordine si unitatile militare care s-au straduit sa elimine anarhia si sa restabileasca ordinea.
"Constat insa chiar o tendinta periculoasa: incercarea de deturnare a cercetarii de la cauza la efect, de la vinovatii pentru provocarea actelor de vandalism din ziua de 13 iunie 1990, indreptate impotriva unor institutii ale statului (la numai trei saptamani de la alegerile din 20 mai), spre organele de ordine si unitatile militare care s-au straduit sa elimine anarhia si sa restabileasca ordinea. Victimile nevinovate din seara de 13 iunie au fost consecinta actelor anarhice, si nu ale actiunii necesare a institutiilor statului de restabilire a ordinii", a spus Iliescu.