8.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeplasarile parlamentarilor in strainatate au costat 2 milioane euro

Deplasarile parlamentarilor in strainatate au costat 2 milioane euro

Eficienta cheltuirii banilor de catre parlamentarii romani, in cursul deplasarilor externe, precum si sumele decontate pentru aceste actiuni, in perioada ianuarie 2005 – octombrie 2006, au constituit tema unui studiu publicat, joi, de Institutul pentru Politici Publice.

Studiul – consultat de Rompres – face parte din Proiectul intitulat "Parlamentarii – lucrand cu greu sau abia muncind? Monitorizarea absentelor si a cheltuielilor parlamentarilor in vederea unui Parlament mai transparent si mai responsabil", implementat de IPP si finantat de Agentia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internationala (USAID) prin intermediul "Programului de consolidare a societatii civile din Romania".

Obiectivul principal al studiului a vizat corelarea intre utilitatea vizitelor in interes de serviciu ale membrilor Parlamentului si cheltuielile ocazionate de acestea, a declarat, intr-o conferinta de presa, Doru Frantescu, coordonator de programe IPP.

Studiul a fost realizat pe baza datelor oferite de Camera Deputatilor si Senat, autorii studiului remarcand in acest context o lipsa mai mare de transparenta la Senat. IPP a mai consultat o serie de acte normativre ce reglementeaza conditiile deplasarilor in strainatate ale parlamentarilor.

In perioada monitorizata (20 de luni), deplasarile in strainatate in interes de serviciu ale deputatilor si senatorilor au costat in total 2 milioane de euro, sustine IPP. "In unele deplasari s-a cheltuit, intr-o singura zi de delegatie, aproape cat trei salarii minime lunare pe economie", a aratat Doru Frantescu.

Cele mai frecventate tari sunt Franta si Belgia, dar "exista si destinatii dintre cele mai exotice", precum Tanzania, Egipt, Oman, Ghana sau Qatar.

Aproximativ 20.000 de euro au fost cheltuiti cu ocazia participarilor la evenimente sportive, 'campionii' la acest capitol fiind membrii Partidului Democrat.

Potrivit IPP, in jur de 52.000 de euro au fost cheltuiti cu ocazia deplasarilor grupurilor de prietenie in unele "tari care prezinta interes foarte scazut pentru tara noastra", precum Maroc sau Pakistan. "S-au creat tot felul de grupuri de prietenie cu tari care numai democratice nu sunt si chiar sunt pe 'axa raului'. Mi se pare ridicol sa te plimbi cu o camila prin Siria si sa spui ca esti din grupul de prietenie", a afirmat directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

In 'topul' IPP al deputatilor care s-au aflat cel mai des in deplasari externe se afla Adrian Severin (PSD) cu 182 de zile petrecute in afara tarii, urmat de Minodora Clivetti (PSD) – 168 de zile si Stefan Glavan (PC) – 152 de zile.

Doru Frantescu a sustinut ca grupul parlamentar al PSD detine 'suprematia' in ceea ce priveste numarul de zile petrecute de parlamentari in strainatate, precum si al cheltuielilor ocazionate de acestea.

Din punct de vedere al proportiei parlamentarilor care au efectuat deplasari externe, grupul minoritatilor nationale sta cel mai bine, 15 dintre cei 18 parlamentari – 83% – fiind trimisi in strainatate. Pe locul doi sunt conservatorii, cu 77%, urmati de democrati cu 75%. Cei care s-au pimbat cel mai putin sunt reprezentantii PNL si UDMR, doar aproximativ jumatate din membrii celor doua formatiuni politice efectuand cel putin o deplasare in strainatate din insarcinarea Parlamentului.

Potrivit lui Doru Frantescu, "membrii PRM par a fi cei mai cheltuitori atunci cand se afla pe taramuri straine". "Cei 17 deputati ai acestui partid, care s-au aflat in deplasari externe in interes de serviciu, au cheltuit nu mai putin de 622.593 de lei, ceea ce inseamna ca, in medie, fiecare PRM-ist a cheltuit in general dublu fata de celelalte partide. Membrii PC au inregistrat si ei un nivel ridicat al cheltuielilor – 31.214 de lei pe deputat", a sustinut el.

La categoria 'diverse', pe primul loc se afla vizitele cu scop sportiv, insumand 153 de zile si in care s-au cheltuit aproximativ 70.000 de lei. IPP considera ca exista o serie de deplasari al carui scop si relevanta este mai mic pentru activitatea membrilor legislativului, un exemplu fiind 'Micul dejun cu rugaciune'.

In ceea ce priveste modul in care au fost distribuite delegatiile in interiorul grupurilor parlamentare, UDMR se afla pe prima pozitie (90%), urmat de PRM (88%), PNL (77%), PC (75%), PD (68%), PSD (66%) si grupul independentilor (63%).

Adrian Moraru si-a exprimat speranta intaririi rigurozitatii din partea membrilor Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului in privinta parlamentarilor care pleaca in strainatate, sustinand ca "exista persoane care se folosesc de calitatea de parlamentar pentru a-si vizita nepotii in strainatate".

 

"IPP isi reafirma angajamentul de a continua procesul de monitorizare a activitatii parlamentarilor nostri, atat in plan intern, cat si extern, in dorinta de responsabilizare a alesilor printr-o cat mai buna informare a opiniei publice", a conchis Moraru.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă