Imagini aeriene realizate de pe un elicopter al pazei de coastă au arătat lavă topită care erupea prin fisura din vulcanul Litli Hrutur din Peninsula Reykjanes, din Islanda, miercuri (12 iulie), potrivit Reuters.
Vulcanul Litli Hrutur, care se află la aproximativ 37 de mile de capitala țării, a atras interesul publicului, unii oameni încercând să se apropie de sit.
Erupția urmează activității seismice intense din ultimele zile și este clasificată ca o erupție de fisură, care de obicei nu are ca rezultat explozii mari sau o cantitate semnificativă de cenușă în stratosferă, a spus guvernul islandez.
Lavă și fum sunt aruncate din vulcanul Litli Hrutur din sud-vestul Islandei care a erupt de câteva zile
Un vulcan a erupt în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, în apropiere de capitala Reykjavik, în urma unei intense activități de cutremure în zonă, a anunțat luni (10 iulie) Biroul Meteorologic al țării, potrivit Reuters.
Imaginile și videoclipurile au arătat lavă și fum emanând dintr-o fisură, din pământ, de pe versantul unui munte.
Traficul pe aeroportul internațional Keflavik din Reykjavik nu a fost perturbat, au spus oficialii aeroportului pe site-ul său.
ALERTĂ: Vulcanul Hekla din Islanda dă semne de ACTIVITATE
Institutul meteorologic şi vulcanologic islandez a indicat pe site-ul său de Internet că a constatat o “agitaţie ridicată, superioară nivelului de fond cunoscut în ultimele săptămâni”.
Islanda a anunţat marţi că a fost detectată activitate seismică în zona muntelui Hekla, unul dintre cei mai activi vulcani ai săi, fără alte consecinţe imediate în afară de ridicarea nivelului de alertă, relatează AFP, citată de Realitatea.net.
Institutul meteorologic şi vulcanologic islandez a indicat pe site-ul său de Internet că a constatat o “agitaţie ridicată, superioară nivelului de fond cunoscut în ultimele săptămâni”. Întrebat de AFP, acest institut a precizat că vulcanul nu a eliminat fum marţi după-amiază, chiar dacă norii sugerau aceasta văzuţi de la sol. Nivelul de alertă pentru aviaţie a fost astfel ridicat la “galben” în loc de “verde”, din cauza acestei “activităţi neobişnuite” a vulcanului.
Serviciile de protecţie civilă au declarat într-un comunicat că au plasat Islanda într-o “fază de incertitudine, însemnând că supravegherea a fost sporită în jurul acestui şir de evenimente care ar putea ameninţa securitatea sau sănătatea publică”. Drumeţiile pe muntele Hekla sunt descurajate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!