Oficialii ucraineni spun că bombardarea unei școli de artă care adăpostește 400 de persoane se numără printre ultimele atacuri. Zelenski numește asta „o teroare care de care ne vom aminti secolele următoare”.
„Blocada orașului Mariupol va intra în istoria răspunderii pentru crime de război. A face asta unui oraș pașnic, ceea ce i-au făcut ocupanții, este o teroare care va fi amintită și secolele viitoare.”
„Cu cât Rusia folosește mai mult teroarea împotriva Ucrainei, cu atât consecințele vor fi mai grave pentru ea.”
Orașul-port din sud a fost bombardat puternic de forțele ruse.
Mulți dintre cei 400.000 de ocupanți ai săi au rămas prinși de mai bine de două săptămâni acolo, în timp ce Rusia încearcă să cucerească orașul.
Controlul lui Mariupol ar contribui la asigurarea unui coridor terestru către peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014.
Oleksandr Bezimov a scăpat din orașul asediat împreună cu soția și fiica vitregă.
„Ați văzut ce s-a întâmplat cu zonele rezidențiale. Au fost distruse cartiere întregi. Nu există comunicare acolo, nu există clădiri. Nimeni nu o va reconstrui, este o zonă moartă pentru următorii 40-50 de ani sau chiar pentru totdeauna.”
Consiliul orașului Mariupol a declarat pe Telegram că mii de locuitori au fost duși cu forța în Rusia.
Consiliul a mai spus că forțele ruse au bombardat sâmbătă o școală de artă din Mariupol în care s-au adăpostit 400 de locuitori, dar numărul victimelor nu este încă cunoscut.
Imaginile școlii nu au fost disponibile imediat, iar Reuters nu a putut verifica detaliile.
Autoritățile locale au declarat că un teatru, unde se adăposteau sute de oameni, a fost aplatizat de un atac aerian rusesc.
Rusia neagă că a lovit-o.
Ambele părți au spus că vor continua cu negocierile de pace, în ciuda puținelor progrese de până acum.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova speră la un „acord cuprinzător” privind problemele de securitate, inclusiv statutul neutru al Ucrainei.
Moscova numește atacul asupra Ucrainei, care a început pe 24 februarie, o „operațiune specială” de „demilitarizare” și „denazificare” a vecinului său.
Ucraina și aliații săi occidentali îl numesc un război agresiv.
Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!