18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Va folosi Rusia arme nucleare?

VIDEO: Va folosi Rusia arme nucleare?

La începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin a evocat în mod indirect posibilitatea unui atac nuclear împotriva oricărei persoane care intervine în conflict. Iată câteva dintre aspectele cheie.

Oricât de îndepărtată ar fi această posibilitate, iată câteva dintre aspectele cheie legate de riscul unui atac nuclear rusesc.

La 27 februarie, la trei zile după ce a anunțat invazia Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat comandamentului său militar să pună forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă.

Două luni mai târziu, el a dat un avertisment voalat, dar fără echivoc: dacă Occidentul intervine în ceea ce el numește o „operațiune militară specială”, ar putea folosi arme nucleare ca răspuns.

„Dacă cineva intenționează să intervină din exterior în evenimentele în curs de desfășurare și să creeze amenințări strategice pentru Rusia care sunt inacceptabile pentru noi, ar trebui să știe că loviturile noastre de retorsiune vor fi fulgerătoare. Avem toate instrumentele pentru asta, lucruri cu care nimeni altcineva nu se poate lăuda că le are acum. Și nu ne vom lăuda, le vom folosi dacă va fi necesar. Și vreau ca toată lumea să știe asta”.

Statele Unite au calificat rapid comentariile lui Putin drept periculoase, escalatorii și total inacceptabile.

„Nimeni nu ar trebui să facă comentarii deșarte despre folosirea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi. Este iresponsabil”.

De asemenea, Biden le-a spus americanilor să nu-și facă griji cu privire la un război nuclear cu Rusia.

Comentariul lui Biden reflectă o opinie larg răspândită în rândul experților și oficialilor occidentali, potrivit căreia șansele ca Rusia să folosească arme nucleare sunt extrem de reduse.

Aceștia spun că scopul principal al amenințărilor Rusiei pare să fie acela de a descuraja Washingtonul și aliații săi din NATO de la implicarea directă în război.

Experții văd o serie de posibilități, în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare; de la o detonare deasupra Mării Negre sau a unei părți nelocuite a Ucrainei, până la o lovitură împotriva unei ținte militare ucrainene sau asupra unui oraș.

Dar dacă ar face acest lucru, ar putea pune în pericol trupele rusești și ar putea atrage o ripostă radioactivă asupra Rusiei însăși.

Unii analiști spun că Washingtonul ar putea opta pentru un răspuns militar convențional mai degrabă decât pentru o contraofensivă nucleară proporțională.

NATO ar putea încerca să reproiecteze scutul antirachetă balistică construit de SUA în Polonia și România pentru a doborî rachetele rusești în viitor.

Rămâne neclar dacă un atac rusesc ar putea face ca alte state nucleare, cum ar fi India și Pakistan, să fie mai predispuse să folosească astfel de arme.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă