Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage dintr-un acord privind transportul de cereale negociat sub egida ONU, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a crizei alimentare mondiale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte.
Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră – reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.
Acest lucru a fost un răspuns la ceea ce Rusia a numit un atac major cu drone ucrainene mai devreme în cursul zilei, asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea anexată de Rusia.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale pe Twitter.
Sâmbătă, președintele american Joe Biden a calificat această decizie drept „pur scandaloasă”.
„Va crește foametea. Nu există niciun motiv pentru care să facă asta, dar ei caută întotdeauna un raționament pentru a putea da vina pe Occident,” a declarat Biden.
Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat flota cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că specialiști din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist.
Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale care pleacă din porturile ucrainene din Marea Neagră.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit explozibil la 219 km distanță de coridorul de cereale, ca un „pretext fals” pentru o acțiune intenționată de mult timp.
Iar președintele Volodymyr Zelenskiy a cerut un răspuns ferm din partea Națiunilor Unite și a G20.
„Cum poate fi Rusia printre alții în G20, dacă lucrează în mod deliberat pentru a crea foamete pe mai multe continente? Este un nonsens. Rusia nu are ce căuta în G20”, a spus Zelenski.
Plecarea Rusiei din acordul privind cerealele marchează o nouă evoluție într-un război de opt luni care a început în februarie.
În ultima vreme, conflictul a fost dominat de o contraofensivă ucraineană și de atacurile cu drone și rachete rusești care au distrus peste 30% din capacitatea de producție a Ucrainei și au lovit zone populate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News