-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăVideoVIDEO. UE ajunge la un acord istoric pentru reglementarea inteligenței artificiale

VIDEO. UE ajunge la un acord istoric pentru reglementarea inteligenței artificiale

Oficialii UE au ajuns la un acord privind normele care reglementează utilizarea inteligenței artificiale, a declarat vineri, 8 decembrie, șeful industriei UE, Thierry Breton, pe platforma de socializare X.

Țările și legiuitorii UE au ajuns la un acord istoric pentru reglementarea inteligenței artificiale.

Acordul, care face din UE prima mare putere mondială ce adoptă norme pentru a reglementa inteligența artificială, include reguli care prevăd că guvernele pot utiliza supravegherea biometrică în timp real în zonele publice, numai atunci când există amenințări grave, cum ar fi atacurile teroriste.

Acordul reglementează sisteme precum Chat GPT, care, în curând, vor trebui să respecte obligații de transparență înainte de a fi introduse pe piață.

Printre acestea se numără rezumatele detaliate privind conținutul utilizat pentru formare și respectarea legislației UE privind drepturile de autor.

Normele interzic, de asemenea, manipularea cognitiv-comportamentală, extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet sau de pe înregistrările camerelor de supraveghere, scorul social și sistemele de clasificare biometrică pentru a deduce convingerile politice, religioase, filozofice, orientarea sexuală și rasa.

„Europa s-a poziționat ca un pionier, înțelegând importanța rolului său de creator de standarde globale. Aceasta este da, cred, o zi istorică,” spune comisarul european Thierry Breton.

Forma legislației finale este așteptată în următoarele zile, după ce țările UE și Parlamentul European vor pune la punct detaliile.

Legislația ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor și ar trebui să se aplice la doi ani după ce a fost ratificată în mod oficial.

Normele ambițioase vin în contextul în care companii precum Open AI, care este susținută de Microsoft, continuă să descopere noi utilizări pentru tehnologia lor și, de asemenea, provoacă îngrijorare pentru capacitățile lor de mare amploare.

Alphabet, proprietarul Google, a lansat joi un nou model de inteligență artificială, Gemini, pentru a rivaliza cu Open AI.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă