3.9 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăVideoVIDEO. "Principiile OSCE distruse de extinderea NATO", spune ministrul rus de Externe,...

VIDEO. „Principiile OSCE distruse de extinderea NATO”, spune ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Ministrul de Externe al Ucrainei l-a calificat joi pe Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, drept un „criminal de război” în timpul unei reuniuni internaționale a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) organizată în Malta. Aceasta marchează prima vizită a lui Lavrov într-o țară a Uniunii Europene de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, scrie AFP.

Andriy Sybiga, reprezentantul Ucrainei, a acuzat, de asemenea, Moscova că reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa securității noastre comune” în timp ce cei doi oficiali au stat la aceeași masă de discuții.

Diplomații din Polonia, Letonia și alte câteva state au părăsit sala când Lavrov a luat cuvântul în cadrul reuniunii desfășurate la Ta’Qali, aproape de Valletta, conform unei surse diplomatice.

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat anterior că refuză să „asculte aceste minciuni” și a reiterat solicitarea de suspendare a Rusiei din OSCE.

OSCE, o organizație formată în timpul Războiului Rece, este paralizată de invazia rusă în Ucraina, întrucât deciziile majore necesită unanimitate, iar Rusia continuă să le blocheze.

Serghei Lavrov, așezat între reprezentanții San Marino și România, a acuzat NATO și UE că politizează OSCE și că o transformă într-o organizație irelevantă.

Potrivit agenției ruse RIA Novosti, Lavrov a susținut că Occidentul a provocat o „reîncarnare a Războiului Rece, de data aceasta cu un risc mai mare de transformare într-un conflict direct”.

După discurs, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că a ignorat „avertismentele clare” ale Moscovei cu privire la riscurile dislocării de trupe pentru sprijinirea Ucrainei, pe fondul speculațiilor despre posibile noi desfășurări militare.

CITEȘTE ȘI – Antony Blinken spune că Ucraina trebuie să atragă tineri în armata sa pentru a putea face față invaziei Rusiei

În timpul intervenției sale, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a criticat dur pe președintele rus Vladimir Putin pentru un „proiect imperial de a șterge Ucraina de pe hartă”. Blinken l-a acuzat, de asemenea, pe Lavrov – care părăsise deja sala – de „răspândirea unui tsunami de dezinformare”.

Controverse privind rolul Rusiei în OSCE

Ucraina a cerut anterior excluderea Rusiei din OSCE și a boicotat summitul ministerial al organizației din 2022, organizat în Macedonia de Nord, din cauza prezenței lui Lavrov. Totuși, în acest an, Sybiga a participat, într-un context delicat pentru Kiev.

El a subliniat că prezența Rusiei în OSCE reprezintă „o amenințare pentru cooperarea din Europa” și „cea mai mare provocare la adresa securității noastre comune”.

Sybiga a declarat: „Ucraina continuă să lupte pentru dreptul său de a exista. Iar criminalul de război de la această masă trebuie să știe că Ucraina va câștiga acest drept, iar dreptatea va triumfa.”

OSCE, în criză

OSCE, fondată în 1975, include 57 de state membre din Europa, Asia Centrală și America de Nord și are ca scop coordonarea în domenii precum drepturile omului și controlul armamentului. Cu toate acestea, organizația este tot mai nefuncțională, având bugetul blocat din 2021 și postul de secretar general vacant din septembrie.

Germania și-a exprimat sprijinul pentru continuarea misiunii OSCE, ministrul german de Externe Annalena Baerbock afirmând că organizația „reprezintă securitatea și libertatea, iar noi vom apăra aceste valori”.

Perspective pentru OSCE

Summitul din Malta, care se încheie vineri, are ca obiectiv numirea unui nou secretar general. Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii au convenit deja asupra unui candidat turc, Feridun Sinirlioglu, pentru a-l înlocui pe Helga Maria Schmid din Germania, însă decizia finală trebuie aprobată de miniștri.

De asemenea, summitul ar putea decide care țări vor prelua președinția OSCE în 2026 și 2027. Rusia a blocat candidatura Estoniei, membru NATO, pentru acest an, iar Finlanda, care a aderat recent la NATO, este propusă pentru 2025.

Lavrov și controversa invitației

Un purtător de cuvânt al președinției malteze a OSCE a justificat prezența lui Lavrov prin dorința de a „menține deschise unele canale de comunicare”, subliniind că, deși ministrul rus este supus înghețării activelor în UE, nu are interdicție de călătorie.

OSCE continuă să trimită observatori în zone de conflict și să monitorizeze alegerile la nivel global, dar activitatea sa este tot mai limitată din cauza tensiunilor geopolitice crescute.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

ANAF anulează automat creanțele fiscale sub 40 de lei

Creanțele restante mai mici de 40 de lei au fost șterse la începutul anului 2025, a transmis Agenția Națională de Administrare Fiscală, informează Ziarul...

Claudiu Keșeru e aproape de o revenire surprinzătoare în România!

Fostul internațional ar putea prelua funcția de director sportiv la FC Bihor Oradea. Keșeru, aproape de o nouă etapă în carieră Claudiu Keșeru, în vârstă de...

ANAF anulează automat creanțele fiscale sub 40 de lei

Creanțele restante mai mici de 40 de lei au fost șterse la începutul anului 2025, a transmis Agenția Națională de Administrare Fiscală, informează Ziarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă