3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăVideoVIDEO. OMS transmite că Afganistanul are nevoie de ajutor extern

VIDEO. OMS transmite că Afganistanul are nevoie de ajutor extern

Tratarea persoanelor rănite în cele mai grave cutremure care au lovit Afganistanul în ultimii ani devine mult mai dificil din cauza suspendării multor ajutoare internaționale și a reducerilor drastice ale sistemului de sănătate, conform rapoartelor lui Edward Baran.

În urma celor mai grave cutremure care au lovit Afganistanul în ultimii ani, numeroase locuințe au fost complet distruse. Luni (9 octombrie), echipele de salvare s-au străduit să scoată supraviețuitori și morți de sub dărâmături, la două zile după ce orașul nord-vestic Herat și împrejurimile sale au fost lovite de cutremure.

Administrația talibană a declarat că mii de persoane au fost ucise și multe altele au fost rănite în urma cutremurelor.

La un spital din Herat, unii dintre răniți au primit tratament. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că două treimi dintre victimele spitalizate cu răni grave erau femei și copii.

Mulți dintre ei au vorbit despre membrii familiei pierduți sau dispăruți.

„Mulți dintre membrii familiei noastre au fost martirizați, inclusiv unul dintre fiii mei, iar celălalt fiu este și el rănit.”

„Nu știu nimic despre mama mea, fiica mea, fiul meu, dacă sunt morți sau vii.”

Sistemul de sănătate al Afganistanului, care depinde în mare măsură de ajutoarele internaționale, a suferit reduceri drastice în cei doi ani de când talibanii au preluat puterea.

Multe dintre ajutoarele internaționale, care formau coloana vertebrală a economiei, au fost suspendate.

Diplomații și oficialii pentru ajutor umanitar afirmă că îngrijorările cu privire la restricțiile talibanilor asupra drepturilor femeilor și la crizele umanitare globale concurente determină țările să reducă sprijinul financiar.

Cu excepția unui spital din Herat, OMS afirmă că majoritatea facilităților sunt centre de sănătate de bază mai mici și că provocările logistice împiedică operațiunile.

Alaa Abouzeid este liderul echipei pentru Situații de Urgență în Sănătate al OMS pentru Afganistan.

„Am fost martori la cum știrile s-au axat spre ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu în ultimele două zile și s-a acordat foarte puțină atenție evenimentului din Afganistan. Atunci când spunem <atenție>, ne referim și la finanțare, la direcționarea fondurilor către alte priorități concurente din Afganistan. Din păcate, această țară are nevoie de ajutor extern mulți ani de acum încolo din cauza capacității limitate și a resurselor limitate din interiorul țării”, a declarat acesta.

Oficiul umanitar al ONU a anunțat asistență în valoare de 5 milioane de dolari, dar sprijinul material imediat a venit din partea unui număr foarte limitat de țări.

Pakistan și Iran s-au oferit să trimită echipe de salvare și ajutoare umanitare, în timp ce Societatea de Cruce Roșie din China a oferit ajutor financiar.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă