Într-un interviu acordat joi, 11 ianuarie, agenției Reuters, neurochirurgul Najla Abu Jame’e, un medic epuizat din Gaza, descrie cum a trăit și a lucrat la spitalul european din Khan Younis după atacul terestru și bombardamentele Israelului asupra enclavei conduse de Hamas.
Najla, care este strămutată împreună cu cei doi copii și surorile sale, descrie dificultatea de a se împărți între locul de muncă și viața personală. Neurochirurgul descrie că a „văzut fracturi despre care am citit doar în cărți”.
Soarta spitalelor din Fâșia Gaza și situația dificilă a medicilor săi care operează sub bombardamente, cu stocuri medicale inadecvate, a determinat ONU să se teamă de un colaps al sistemului de sănătate.
Israelul a lansat războiul total în Gaza după un raid transfrontalier la 7 octombrie al militanților Hamas, în care, potrivit oficialilor israelieni, au fost ucise 1.200 de persoane, în principal civili, iar 240 au fost luate ostatice în Gaza.
De când forțele israeliene și-au lansat ofensiva, aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungați din casele lor cel puțin o dată, provocând o catastrofă umanitară. Autoritățile sanitare din Gaza, din enclava condusă de Hamas, au declarat că peste 23.400 de persoane au fost ucise.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!