Japonia a obținut marți aprobarea din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU pentru planul său de a deversa în ocean apa radioactivă tratată de la centrala Fukushima, distrusă de tsunami, în ciuda unei rezistențe acerbe din partea Beijingului și a unor locuitori din zonă.
Autoritatea de supraveghere nucleară a ONU a aprobat marți, 4 iulie, planul Japoniei de a deversa în ocean apa radioactivă tratată de la centrala Fukushima, distrusă de tsunami.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a numit-o „o noapte foarte specială”.
Acesta a declarat că planurile Japoniei sunt în concordanță cu standardele globale de siguranță și că vor avea „un impact radiologic neglijabil asupra oamenilor și a mediului”.
Ulterior, Grossi a declarat reporterilor de la Clubul Național de Presă din Japonia, unde a fost întâmpinat de un mic grup de protestatari, că va încerca să calmeze îngrijorările persistente.
„AIEA va avea o prezență constantă la fața locului, vom continua examinarea, deoarece, după cum știți, aceasta este o decizie a guvernului.”
Japonia spune că apa a fost filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă. Apa tratată va fi diluată până la niveluri de tritiu mult sub cele aprobate la nivel internațional înainte de a fi eliberată în Pacific.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!