5.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: În Zaporizhzhia, jocul acuzațiilor continuă, în timp ce ONU încă investighează

VIDEO: În Zaporizhzhia, jocul acuzațiilor continuă, în timp ce ONU încă investighează

Ucraina și Rusia au continuat să se acuze reciproc cu privire la centrala nucelară Zaporizhzhia, în timp ce o echipă de inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică își continua verificările de siguranță.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru luptele din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia vineri (2 septembrie), în timp ce o echipă de inspectori de la organismul de supraveghere nucleară al ONU încerca să verifice siguranța instalației și să evite un potențial dezastru.

Compania nucleară de stat din Ucraina a declarat că Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu i s-a permis să intre în centrul de criză al centralei.

Ucraina spune că acolo sunt staționate trupe rusești și că AIEA ar avea dificultăți în a face o evaluare.

Dar, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că inspectorii vor rămâne la fața locului.

„Finalizăm vizita mult așteptată la centrala nucleară Zaporizhzhia. Tocmai am terminat un prim tur al unor zone cheie pe care am vrut să le vedem în această primă abordare a întregii instalații. Bineînțeles că mai sunt multe de făcut, echipa mea rămâne și, mai ales, cel mai important, stabilim o prezență continuă din partea AIEA aici.”

Grossi a mai spus că integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori.

În ciuda dificultăților din jurul vizitei, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că misiunea nu va fi în zadar.

El a cerut acțiuni suplimentare și a îndemnat AIEA să ceară demilitarizarea imediată a instalației.

La Moscova, ministrul apărării, Serghei Shoigu, a acuzat Ucraina de „terorism nuclear”.

„Prin loviturile aplicate asupra instalațiilor centralei nucleare din Zaporizhzhia, Kievul creează o amenințare reală de catastrofă nucleară în Europa. Conform dreptului internațional, acest lucru nu este altceva decât terorism nuclear… Declar cu responsabilitate că nu avem arme grele pe teritoriul centralei nucleare și în zonele înconjurătoare. Sper că și comisia AIEA va putea constata acest lucru.”

Centrala a fost capturată de forțele rusești la scurt timp după ce au invadat Ucraina în februarie, în ceea ce Moscova a numit o „operațiune militară specială”.

Aceasta este încă condusă de personal ucrainean, iar Rusia a respins apelurile de a-și retrage trupele.

Aceasta a fost supusă unor bombardamente repetate în ultima lună, ambele părți acuzându-se reciproc pentru aceste lovituri date centralei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă