Igor Kirillov, generalul rus responsabil de protecția nucleară a fost ucis marți într-un atac îndrăzneț la Moscova, revendicat de Kiev – fiind cea mai importantă figură militară asasinată în Rusia până acum, în contextul în care campania Kremlinului în Ucraina continuă, potrivit AFP.
Igor Kirillov a fost asasinat
Igor Kirillov, în vârstă de 54 de ani, a fost omorât împreună cu asistentul său, după ce un dispozitiv exploziv atașat la un scuter a fost detonat în fața unei clădiri de apartamente din sud-estul Moscovei, au declarat oficiali ruși și ucraineni.
Atacul a avut loc într-o zonă rezidențială din capitală, la o zi după ce președintele Vladimir Putin s-a lăudat cu succesele trupelor rusești în Ucraina, la aproape trei ani de la invadarea vecinului său pro-occidental.
CITEȘTE ȘI – Rusia reacționează după ce Igor Kirillov a fost asasinat. Ce mesaj transmite Occidentului
Ucraina a revendicat atacul
Kirillov era șeful unității de arme chimice, biologice și radiologice a armatei ruse și fusese sancționat de Marea Britanie pentru presupusa utilizare de arme chimice în Ucraina.
O sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru AFP că agenția a fost responsabilă pentru explozia de dimineață, numind atacul o „operațiune specială” și etichetându-l pe Kirillov drept „criminal de război”.
Comitetul de Investigație al Rusiei a declarat că „un dispozitiv exploziv plantat într-un scuter parcat lângă intrarea într-o clădire rezidențială a fost activat pe 17 decembrie pe Bulevardul Ryazansky din Moscova.”
Explozia a spart geamurile clădirii și a distrus ușa principală, potrivit unui reporter AFP de la fața locului.
Autoritățile ruse au declarat că investighează atacul ca fiind „terorism”. SBU din Ucraina a susținut că Kirillov era responsabil pentru utilizarea de arme chimice interzise pe câmpul de luptă.
Kirillov a fost un criminal de război și o țintă absolut legitimă, deoarece a dat ordine pentru utilizarea de arme chimice interzise împotriva armatei ucrainene, a declarat sursa SBU pentru AFP, sub protecția anonimatului.
Un astfel de sfârșit nedemn îi așteaptă pe toți cei care omoară ucraineni. Răzbunarea pentru crimele de război este inevitabilă, a adăugat sursa.
Kremlinul nu a comentat atacul până marți seară, la mai mult de șapte ore după ce autoritățile au confirmat că Kirillov a fost victima.
Fostul președinte Dmitry Medvedev a declarat că Rusia trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a „distruge” conducerea politică și militară a Ucrainei care a ordonat atacul.
Imagini video trimise de o sursă SBU către AFP arată un scuter explodând la câteva secunde după ce două persoane au ieșit dintr-o clădire rezidențială. AFP nu a reușit să verifice autenticitatea imaginilor.
Locuitorii din zonă au spus că la început au crezut că zgomotul puternic pe care l-au auzit venea de la un șantier din apropiere.
Deși în Rusia au avut loc asasinări înainte, astfel de atacuri în Moscova – unde războiul din Ucraina pare adesea îndepărtat – sunt rare.
Printre victimele anterioare se numără scriitoarea naționalistă Darya Dugina, ucisă într-un atac cu bombă în 2022, în apropiere de Moscova, și jurnalistul militar pro-conflict Maxim Fomin, ucis într-o cafenea din Sankt Petersburg în 2023.
Totuși, Kirillov, numit în 2017 șef al unității de Apărare Radiologică, Chimică și Biologică a armatei ruse, este oficialul militar rus cel mai de rang înalt ucis până acum.
Unitatea pe care o conducea nu are responsabilități legate de armele nucleare ale Rusiei.
Kievul l-a acuzat pe Kirillov în absență pentru „crime de război” comise împotriva Ucrainei.
„Oficialul este responsabil pentru utilizarea masivă a armelor chimice interzise”, a declarat luni SBU, acuzând Rusia de folosirea de muniții chimice în mai mult de 4.800 de cazuri din februarie 2022 până în prezent.
Marea Britanie și Statele Unite au acuzat Rusia de utilizarea agentului toxic chloropicrin, un agent de sufocare utilizat pe scară largă în timpul Primului Război Mondial, în încălcarea Convenției privind Armele Chimice (CWC).
Guvernul britanic a impus sancțiuni lui Kirillov și unității sale în octombrie „pentru că au contribuit la utilizarea acestor arme barbare” – acuzații pe care Moscova le-a negat.
Marți, un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Keir Starmer a declarat că Londra „nu va plânge” moartea lui Kirillov, spunând că acesta a „impus suferință și moarte poporului ucrainean”.
Deși a refuzat să comenteze atacul, purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby a declarat pentru CNN că armata rusă a „utilizat arme chimice și alți agenți pentru a ucide, a mutila și a răni poporul ucrainean și soldații ucraineni”.
Rusia a declarat că nu mai deține un arsenal chimic militar.
În briefuri televizate lungi, Kirillov a acuzat în mod regulat Kievul și Occidentul de operarea unor rețele secrete de laboratoare biologice care dezvoltau agenți chimici interziși în întreaga Ucraina – acuzații respinse de Occident și organizațiile independente de verificare a faptelor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!