Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o propunere atenuată de creștere a ajutorului umanitar în Gaza, care nu a ajuns la un apel pentru încetarea focului, la câteva ore după ce Israelul a semnalat că își extinde ofensiva terestră în enclava palestiniană.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a aprobat, vineri, o propunere de creștere a ajutorului umanitar în Fâșia Gaza.
Însă propunerea a fost lipsită de formularea care solicită „o încetare urgentă și durabilă a ostilităților” pentru a permite livrările de ajutoare, după ce Statele Unite au amenințat că se vor opune prin veto.
În schimb, se solicită măsuri pentru „crearea condițiilor pentru o încetare durabilă a ostilităților”. Această schimbare a frustrat alți membri ai ONU.
„Știm că acesta nu este un text perfect. Știm că doar o încetare a focului va pune capăt suferinței”, spune trimisul Emiratelor Arabe Unite la ONU, Lana Nusseibah.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că operațiunea israeliană este principalul obstacol în furnizarea asistenței de care este nevoie cu disperare.
„O încetare a focului umanitară este singura modalitate de a începe să răspundem nevoilor disperate ale oamenilor din Gaza și de a pune capăt acestui coșmar continuu”, transmite Guterres.
Nicăieri nu este mai evidentă nevoia disperată de ajutor decât în Deir al-Balah, în Fâșia Gaza, unde o școală a fost transformată într-un spital de campanie.
Chirurgul Bashir al-Hourani a declarat că un pacient ar trebui să se afle într-un spital adecvat, dar din cauza supraaglomerării, a fost transferat în altă parte.
„Nu avem nimic. Nu sunt disponibile materiale medicale, nu sunt disponibile paturi pentru pacienți, nu sunt disponibile instrumente de sterilizare. Suferim din cauza (lipsei) personalului medical, a consumabilelor medicale și a medicamentelor.”
Camioanele cu ajutoare s-au aliniat la punctul de trecere Kerem Shalom din Egipt în Gaza.
Israelul afirmă că, de la începutul ultimului conflict, a permis intrarea a peste 5.400 de vehicule care transportau ajutoare umanitare.
„Războiul nostru este cu Hamas și căutăm să reducem impactul asupra populației din Gaza. De la începutul războiului, am creat mai multe mecanisme de evaluare continuă a situației umanitare din Fâșia Gaza,” spune colonelul israelian Moshe Tetro.
Israelul a lansat o ripostă militară masivă împotriva luptătorilor Hamas după ce militanții palestinieni au atacat comunități israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând sute de persoane în captivitate.
Bilanțul morților a fost uluitor. Doctorul Marwan al-Hams este directorul spitalului Abu Yousef al-Najjar.
El a declarat că vineri a fost marcată cea de-a 77-a zi de lupte, iar numărul palestinienilor uciși a depășit 20.000.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că operațiunea militară își atinge treptat obiectivele în nordul Fâșiei Gaza.
Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a promis că va eradica Hamas. Washingtonul a susținut în mod regulat dreptul Israelului de a se apăra, dar a devenit din ce în ce mai îngrijorat de suferința celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!