4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăVideoVIDEO: Ce reprezintă evaluarea globală a Națiunilor Unite privind schimbările climatice?

VIDEO: Ce reprezintă evaluarea globală a Națiunilor Unite privind schimbările climatice?

Aproape 200 de țări reunite la summitul COP28 al Organizației Națiunilor Unite din acest an vor evalua cât de departe sunt de îndeplinirea promisiunilor privind schimbările climatice, în cadrul unui proces numit „bilanț global”.

Raportul global al Națiunilor Unite privind schimbările climatice a fost numit „foaia de evaluare” a acțiunilor climatice.

Evaluarea globală a Națiunilor Unite are rolul de a determina cât de mult se abate omenirea de la îndeplinirea promisiunilor de a opri încălzirea globală.

Raportul, lansat vineri (8 septembrie), arată că lumea încă trebuie să facă pași importanți în acest sens.

Haideti sa analizăm mai atent de ce acest lucru contează.

În cadrul Acordului de la Paris din 2015, aproape 200 de țări au convenit să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius – și ideal să vizeze 1,5 grade Celsius – peste perioada preindustrială.

Fiecare țară este responsabilă pentru stabilirea propriilor obiective naționale și a politicilor pentru a atinge aceste scopuri.

Astfel, pentru a verifica ce fac țările, Acordul de la Paris prevede că națiunile ar trebui să evalueze periodic progresul.

Analista în diplomație climatică, Linda Kalcher, explică:

„Evaluarea globală este momentul în care progresul colectiv este analizat și, ca rezultat, sperăm ca țările să revină acasă și să spună: ‘Bine, asta putem face individual mai concret în acest an.’ De asemenea, există o discuție despre eliminarea treptată a combustibililor fosili. Deci, într-o lume ideală, există o angajare de a elimina combustibilii fosili și de a dezvolta într-adevăr sursele de energie regenerabilă.”

Țările știau deja ce va spune evaluarea globală: nu sunt pe drumul cel bun.

Lumea este deja cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, o creștere a temperaturii care declanșează valuri de căldură mortale, incendii de vegetație și secete devastatoare, dar și inundații în întreaga lume.

Acest lucru se întâmplă în ciuda numărului mare de țări care și-au stabilit obiective de reducere a emisiilor de CO2.

Raportul îndeamnă țările să reducă utilizarea energiei electrice provenite din cărbune cu până la 90% până în 2030, în comparație cu 2019.

De asemenea, se solicită eliminarea aproape completă a acesteia ca sursă de electricitate până în 2050.

Se preconizează că evaluarea globală va fi un subiect cu conotații politice la summitul privind schimbările climatice al Națiunilor Unite COP28 din noiembrie, găzduit de Emiratele Arabe Unite.

Președintele conferinței din Emiratele Arabe Unite, Sultan al-Jaber, a declarat că acest exercițiu nu trebuie doar să identifice zonele în care lipsesc acțiunile climatice, ci și să producă un plan pentru a pune țările pe drumul cel bun.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Costul și achiziția rovinietei în 2025: Informații importante despre taxa obligatorie pe drumurile naționale din România

Rovinieta rămâne un document obligatoriu pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale și autostrăzi. Tarifele sunt stabilite în funcție de tipul vehiculului și durata...

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...

Casian Soare a semnat cu Dinamo, al doilea transfer al iernii pentru „câini”

Dinamo l-a transferat pe Casian Soare, fiind a doua achiziție din această iarnă pentru "câinii roșii". Casian Soare a venit la Dinamo Primul transfer este Alexandru...
Ultima oră
Pe aceeași temă