Președintele american Joe Biden se întâlnește cu liderul chinez Xi Jinping pentru prima dată într-un an, pentru discuții care ar putea atenua fricțiunile dintre superputerile adversare în ceea ce privește conflictele militare, traficul de droguri și inteligența artificială.
Liderul chinez Xi Jinping a sosit marți la San Francisco pentru prima sa călătorie în SUA din ultimii șase ani și pentru o întâlnire față în față cu președintele Joe Biden.
Biden a declarat mai devreme în cursul zilei că speră că întâlnirea va contribui la îmbunătățirea relațiilor aflate sub tensiune între cele două superputeri.
Xi și Biden nu s-au mai întâlnit de anul trecut, iar acum va fi prima dată când Biden îl primește pe Xi pe teritoriul SUA de la preluarea mandatului.
De asemenea, cei doi vor participa amândoi la summitul liderilor mondiali din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific din această săptămână.
Cu toate acestea, chiar înainte de aterizarea lui Xi, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a părut să lanseze o lovitură voalată la adresa Chinei, spunându-le miniștrilor celor 21 de națiuni APEC că SUA crede într-o „regiune în care economiile sunt libere să își aleagă propria cale… unde bunurile, ideile, oamenii circulă legal și liber”.
Blinken nu a menționat numele Chinei, dar cuvintele sale au părut să fie un ecou al unor acuzații anterioare la adresa Chinei de intimidare a țărilor mai mici din Indo-Pacific și de încercarea de a submina așa-numita ordine „bazată pe reguli”.
Este de așteptat ca problemele economice să ocupe un loc important pe agenda lui Biden și Xi.
Analiștii politici spun că Xi ar putea spera să îl convingă pe Biden să relaxeze tarifele și controalele care au avut ca scop să împiedice China să achiziționeze cipuri avansate pentru computere.
Taiwanul este un alt punct de dispută. Alegerile de acolo sunt programate pentru anul viitor.
China va căuta probabil asigurări din partea SUA că nu va încuraja pro-independența pe insulă.
Beijingul revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu.
Iar oficialii americani vor căuta probabil să restabilească contactul între militari.
China a întrerupt acest contact în urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan anul trecut.
Casa Albă a declarat anterior că alte subiecte de discuție vor include drepturile omului, conflictul dintre Israel și Hamas și invazia Rusiei în Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!