Gisele Pelicot „nu se teme” de un nou proces în cazul unui apel formulat de unul sau mai mulți condamnați din procesul violurilor de la Mazan și „va face față situației”, a declarat unul dintre avocații săi, Stéphane Babonneau, la France Inter, potrivit AFP.
În orice caz, nu se teme. Adică, dacă acest lucru s-ar întâmpla, ne-a transmis deja că va face față – bineînțeles, dacă sănătatea îi va permite, având în vedere că este o doamnă de 72 de ani. Dar, în orice caz, acest lucru nu o sperie, asta ne-a spus ea, a afirmat avocatul Babonneau.
Deși avocata a doi dintre acuzați a anunțat încă de joi, la câteva ore după pronunțarea verdictului, că a formulat apel împotriva condamnărilor clienților săi, Béatrice Zavarro, avocata lui Dominique Pelicot, fostul soț al lui Gisèle Pelicot, judecat împreună cu alți 50 de bărbați pentru că au drogat-o și violat-o, a subliniat că decizia privind apelul nu a fost încă luată de clientul său.
CITEȘTE ȘI – Gisele Pelicot condamnă lașitatea celor acuzați de abuz
Trebuie să-l vizitez foarte curând la instituția penitenciară pentru a discuta despre implicațiile unei eventuale proceduri viitoare, a declarat ea.
Gisele Pelicot, fericită că se întoarce acasă
Întrebat despre starea de spirit a clientei sale după acest proces simbolic pentru violențele sexiste și sexuale împotriva femeilor, avocatul Babonneau a spus: „Este foarte fericită (n.r. Gisele Pelicot) că se întoarce acasă. Este extrem de ușurată”.
Nu vrea să fie percepută ca o icoană. Nu vrea să fie văzută ca o persoană extraordinară. În realitate, este o persoană foarte simplă care a decis să încerce să-și trăiască viața cât mai normal posibil, a adăugat el.
În ceea ce privește dezbaterea legată de consimțământ, aflată în centrul procesului, cei doi avocați și-au exprimat opinii sceptice cu privire la necesitatea modificării legislației.
Nu sunt sigură că includerea explicită a cuvântului «consimțământ» în lege ar schimba ceva, având în vedere că definiția actuală a violului implică deja absența consimțământului, a declarat avocata Zavarro.
La rândul său, avocatul Babonneau a adăugat: Cred că nu este neapărat necesar, dar totuși, vedem că oamenii nu înțeleg de ce acest cuvânt nu este acolo. Legea trebuie să fie accesibilă și clară pentru oameni. Deci, dacă acest lucru poate fi inclus fără a modifica profund echilibrul actual al legii, ar putea fi un lucru benefic.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!