5.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăVideoVIDEO. Ani grei de închisoare pentru avocații lui Navalnîi

VIDEO. Ani grei de închisoare pentru avocații lui Navalnîi

Rusia a condamnat trei avocați ai lui Alexei Navalnîi la pedepse de închisoare de mai mulți ani, acuzându-i că ar fi transmis mesaje de la liderul opoziției decedat către lumea exterioară, scrie AFP.

Ani grei de închisoare pentru avocații lui Navalnîi

Cazul a stârnit îngrijorarea organizațiilor pentru drepturile omului, care consideră că represiunile Kremlinului împotriva disidenței – intensificate în timpul ofensivei din Ucraina – ar putea escalada, vizând acum și avocații, nu doar clienții acestora.

Navalnîi, principalul oponent politic al lui Vladimir Putin, a murit în mod inexplicabil într-o colonie penitenciară din Arctica în februarie anul trecut. Kremlinul continuă să persecute apropiații săi, inclusiv avocații.

Avocații Vadim Kobzev, Alexei Liptser și Igor Sergunin au fost condamnați de un tribunal din orașul Petușki pentru „participarea la o organizație extremistă”.

Kobzev, cel mai proeminent membru al echipei juridice a lui Navalnîi, a primit o pedeapsă de cinci ani și jumătate, Liptser cinci ani, iar Sergunin trei ani și jumătate de închisoare. Ei erau printre puținii care îl mai vizitau pe Navalnîi în timpul detenției sale.

CITEȘTE ȘI – VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Navalnîi transmitea mesaje lumii exterioare prin intermediul avocaților săi, care publicau ulterior aceste mesaje pe rețelele sociale. Acest lucru este o practică obișnuită în închisorile rusești.

Cu toate acestea, echipa lui Navalnîi acuză autoritățile penitenciare că ar fi înregistrat în secret întâlnirile dintre el și avocați, deși acestea ar trebui să fie confidențiale. Filmările ar fi fost ulterior folosite pentru a-i incrimina.

Soția exilată a lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a calificat avocații drept „prizonieri politici” și a cerut eliberarea lor imediată.

Un nou punct critic privind drepturile omului

Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Olanda a denunțat condamnările, descriindu-le drept „un nou punct critic în situația deja gravă a drepturilor omului din Rusia”. Germania a condamnat acțiunile Kremlinului, subliniind că „chiar și cei care ar trebui să apere alte persoane în fața legii sunt supuși unor persecuții dure”.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat că „autoritățile ruse continuă să zdrobească orice formă de disidență, chiar și la un an după moartea lui Navalnîi”.

Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, în orașul Petușki, situat la 115 kilometri est de Moscova, lângă închisoarea Pokrov, unde Navalnîi fusese deținut înainte de a fi transferat într-o colonie izolată din cercul polar arctic.

Tribunalul a susținut că avocații „au folosit statutul lor pentru a asigura transferul regulat de informații între Navalnîi și membrii comunității extremiste, inclusiv cei urmăriți și aflați în exil”.

Kobzev, în apărarea sa, a spus că procesul amintește de represiunea stalinistă. „Au trecut 80 de ani, iar în tribunalul din Petușki oamenii sunt din nou judecați pentru discreditarea oficialilor și a agențiilor de stat”, a declarat el.

Un precedent periculos pentru avocați

Grupul pentru drepturile omului OVD a avertizat că sentințele demonstrează intenția Moscovei de a transforma apărarea prizonierilor politici într-o activitate periculoasă.

„Autoritățile ruse practic interzic acum apărarea persoanelor urmărite politic, distrugând și ceea ce a mai rămas din statul de drept”, au spus reprezentanții OVD.

Asociația Internațională a Avocaților (UIA) a atras atenția că acest proces stabilește un precedent periculos, descurajând avocații să-și asume cazuri sensibile.

Recent, Iulia Navalnaia a dezvăluit că autoritățile ruse refuză să elimine numele soțului său de pe lista teroriștilor și extremiștilor, deși acesta a decedat. O scrisoare din decembrie, trimisă de Rosfinmonitoring, spunea că Navalnîi este încă investigat pentru spălare de bani și finanțarea terorismului.

Această condamnare și persecuția continuă împotriva apropiaților lui Navalnîi subliniază deteriorarea continuă a libertăților fundamentale și a statului de drept în Rusia.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Leo Grozavu revine pe banca tehnică a FC Botoșani! „E nevoie de muncă, susținere și unitate”

Leo Grozavu a fost prezentat oficial ca antrenor principal al celor de la FC Botoșani, pentru un mandat de doi ani și jumătate. Tehnicianul...

România condamnă încălcările spațiului aerian: Reacție la atacurile rusești de lângă județul Tulcea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un comunicat în care condamnă "atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional", după ce...

Aaron Boupendza forțează plecarea de la Rapid!

Atacantul gabonez Aaron Boupendza este acuzat că încearcă să forțeze plecarea de la Rapid, invocând neînțelegeri financiare. Clubul giuleștean a anunțat sancțiuni drastice pentru comportamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă