Un general de vârf, Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, a simpatizat cu revolta din weekend a șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au declarat miercuri oficialii americani, deși nu este clar dacă a susținut-o în mod activ, potrivit Reuters.
Unul dintre generalii de top ai Rusiei – care ar fi susținut rebeliunea de scurtă durată din weekendul trecut – nu a fost văzut în public de sâmbătă.
Generalul Serghei Surovikin, fotografiat aici cu președintele Vladimir Putin, este comandantul adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.
Potrivit oficialilor americani, Surovikin simpatizase cu rebeliunea de weekend, dar serviciile secrete occidentale nu știau cu certitudine dacă a ajutat-o în vreun fel. Un raport din Moscow Times sugerează că generalul a fost arestat acum.
Un general de vârf al Rusiei ar fi simpatizat cu revolta Wagner, grup militar care a ajuns la 125 mile de Moscova
Șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a șocat lumea sâmbătă când a lansat o revoltă armată, aducând luptătorii săi din Grupul Wagner la 125 de mile de Moscova… înainte de a anula brusc revolta.
Când a început rebeliunea, Surovikin a postat un videoclip pe aplicația de mesagerie Telegram, îndemnând luptătorii Wagner să se întoarcă la bazele lor, în timp ce mâna lui dreaptă se sprijinea de pușca lui.
Un raport al New York Times a spus marți că avea cunoștințe din timp despre revoltă și că autoritățile ruse verificau dacă a fost complice.
Întrebat despre raport, Kremlinul a spus că au existat și vor exista multe speculații și bârfe.
Lukașenko: Putin a vrut să-l „șteargă” pe Prigojin
Președintele bielorus Alexandru Lukașenko a spus că l-a convins pe președintele rus Vladimir Putin să nu-l „șteargă” pe șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ca răspuns la ceea ce Kremlinul a considerat o revoltă care a împins Rusia către război civil, potrivit Reuters.
Putin a promis inițial că va zdrobi revolta, comparând-o cu tulburările din timpul războiului care au dus la revoluția din 1917 și apoi la un război civil, dar câteva ore mai târziu a fost încheiat un acord pentru a permite lui Prigojin și unora dintre luptătorii săi să meargă în Belarus.
Prigojin a zburat în Belarus din Rusia marți (27 iunie).
Lukașenko a spus că Putin ar fi vrut să-l „șteargă” pe Prigojin, dar nici ceilalți „ revoltați” n-ar fi scăpat de mâna președintelui rus
În timp ce și-a descris conversația de sâmbătă (24 iunie) cu Putin, Lukașenko a folosit expresia din argou criminal rusesc pentru a ucide pe cineva, echivalentă cu expresia engleză pentru a „șterge”.
„De asemenea, am înțeles: s-a luat o decizie brutală – și a fost nuanța discursului lui Putin – de a „șterge” revoltații”, a declarat Lukașenko la o întâlnire a oficialilor armatei și a jurnaliștilor săi marți (27 iunie), potrivit mass-mediei de stat din Belarus.
Lukaşenko confirmă că Prigojin se află în Belarus. Acesta susține că l-a rugat pe Putin să nu îl ucidă pe fondatorul Wagner
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a confirmat că Evgheni Prigojin se află acum în țara sa. Acesta a dezvăluit că l-a rugat pe Putin să nu îl asasineze pe fondatorul grupării ruse de mercenari Wagner.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!