Premierul canadian Justin Trudeau a reproșat luni (21 august) Meta blocarea știrilor interne de pe platformele sale, spunând că părintele Facebook acordă prioritate profitului în detrimentul siguranței, în timp ce incendiile devastatoare obligă zeci de mii de oameni să-și evacueze casele, potrivit Reuters.
Comentariile lui Trudeau reprezintă cel mai recent atac guvernamental asupra Meta, care luna aceasta a început să blocheze știrile de pe platformele sale, Facebook și Instagram, pentru toți utilizatorii din Canada, ca răspuns la o nouă lege care cere giganților internetului să plătească pentru articole de știri.
Meta semnalase de mult că Legea Știrilor Online nu este sustenabilă pentru afacerea sa, deoarece pune un preț pe link-urile partajate de utilizatori și a promulgat interdicția înainte de implementarea preconizată a legii știrilor până la sfârșitul acestui an.
„Facebook pune profiturile corporative înaintea siguranței oamenilor”, a declarat Trudeau într-o conferință de presă televizată în provincia Atlantică a Insulei Prințului Eduard, spunând că acțiunile companiei sunt „de neconceput”.
Miniștrii cabinetului federal liberal au descris săptămâna trecută interdicția drept nesăbuită și iresponsabilă. Unii oameni care fugeau de incendii s-au plâns presei interne că interdicția i-a împiedicat să facă schimb de date importante despre incendii.
Trudeau sugerează că în China se folosește forța de muncă cu sclavi pentru producția de litiu
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a sugerat vineri (28 aprilie) că în China se folosește forță de muncă cu sclavi în producția de litiu, în timp ce a discutat despre eforturile Canadei de a crește producția de metal critic folosit la vehiculele electrice și la alte baterii, potrivit Reuters.
„ Dacă suntem sinceri… litiul produs în Canada va fi mai scump. Pentru că nu folosim muncă de sclavi”, a spus Trudeau în câteva remarci la Consiliul pentru Relații Externe din New York.
Un reprezentant al Ambasadei Chinei din Ottawa nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Trudeau vede cum în China se folosește muncă cu sclavi pentru producția de litiu, dar și alegerile strategice au făcut-o cel mai mare producător
Toamna trecută, Canada a anunțat o politică mai dură privind investițiile în minerale esențiale – în special din partea producătorului dominant China – în timp ce a lucrat pentru a-și susține oferta internă de minerale esențiale, după ce pandemia globală a expus problemele lanțului de aprovizionare care au cauzat întreruperi majore de producție.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!