Acordul COP 28 asupra schimbărilor climatice, încheiat cu mare zgomot săptămâna aceasta la Dubai, este o lovitură în spate pentru națiunile cele mai afectate de încălzirea globală și nu va opri creșterea temperaturilor peste niveluri critice, a declarat activista Greta Thunberg, la Stockholm vineri (15 decembrie), potrivit Reuters.
Aproape 200 de țări au convenit la summit să înceapă reducerea consumului global de combustibili fosili și să adopte o serie de măsuri, inclusiv o producție mai mare de energie curată, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Dar criticii spun că acordul nu va împiedica creșterea temperaturilor globale cu peste 1,5 grade Celsius peste media preindustrială, despre care oamenii de știință spun că va declanșa efecte catastrofale și ireversibile, de la topirea calotelor de gheață până la colapsul curenților oceanici.
Alianța Statelor Insulare Mici, care include țările cele mai afectate de schimbările climatice precum Fiji, Tuvalu și Kiribati, a declarat că acordul este plin de lacune și este „gradual și nu transformațional”.
Protestatarii anti-combustibili fosili cer eliminarea treptată la COP28
Protestatarii anti-combustibili fosili au organizat un protest de seară la COP28 marți (12 decembrie), în timp ce discuțiile privind clima au intrat în orele suplimentare, în care țările prezente au căutat un nou proiect de acord privind încetarea utilizării petrolului și gazelor în lume, potrivit Reuters.
Protestatarii, care purtau o pancartă pe care scria „Încheierea erei fosilelor”, s-au adunat la o zi după ce a fost lansat un proiect de text pentru un acord, care a fost criticat de multe națiuni pentru că nu au cerut „eliminarea treptată” a petrolului, gazului și cărbunelui.
Un activist pentru schimbările climatice din Samoa, Longi Taulafo, a declarat că fără eliminarea treptată, inclusă în acord, aceasta ar însemna moartea țării sale și a altor mici națiuni insulare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!