Șeful Commonwealth-ului a avertizat cu privire la migrația în masă fără ca țările mai bogate să dea la schimb bani pentru climă, potrivit Reuters.
Țările mai bogate trebuie să furnizeze urgent bani pentru a-și ajuta colegii vulnerabili să se adapteze la impactul schimbărilor climatice sau să se confrunte cu consecințe, inclusiv migrația în masă, a declarat luni (11 decembrie) pentru Reuters secretarul general al Commonwealth-ului, Patricia Scotland.
Vorbind în marginea discuțiilor COP28 despre climă, din Dubai, Patricia Scotland a spus că ultimii 20 de ani au arătat o „corelație directă” între criza climatică și circulația oamenilor.
Chiar și după un an de temperaturi record, împreună cu inundații și incendii, creșterea furnizării de numerar denumită „finanțare pentru adaptare” a fost un punct de blocare al discuțiilor ONU din Dubai, care sunt programate să se încheie marți (12 decembrie).
Țările mai bogate, cum ar fi Statele Unite și Uniunea Europeană, au dorit să nu își asume răspunderea, au declarat surse pentru Reuters.
Un raport al Națiunilor Unite luna trecută a sugerat că decalajul în finanțarea adaptării a fost de până la 366 de miliarde de dolari pe an.
La nivelul Commonwealth-ului, care a evoluat din Imperiul Britanic, Patricia Scotland a spus că Commonwealth Climate Finance Access Hub, care oferă sprijin țărilor membre și a început în 2016 cu 10 milioane de dolari, a distribuit de atunci 322,4 milioane de dolari.
Soldații britanici și din Commonwealth căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, comemorați la Tâncăbești
Soldații britanici și din Commonwealth care fost uciși în Primul și Al Doilea Război Mondial au fost comemorați duminică la cimitirul de la Tâncăbești, în cadrul unei ceremonii la care au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai Casei Regale și ai comunității britanice din România.
Printre cei care le-au adus un omagiu militarilor, întâmpinați de ambasadorul Paul Brummell, s-au numărat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt și ambasadoarea Franței, Michele Ramis. Au fost trimise coroane de flori din partea Președinției României, din partea mai multor ambasade și asociații ale veteranilor de război, dar și din partea unor persoane fizice care au dorit să aducă un omagiu militarilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!