Străzile din Kabul au fost pline de oameni și tarabe montate de vânzători marți, 15 februarie, marcând exact șase luni de când talibanii au pus mâna pe Kabul. Dar locuitorii spun că viitorul lor pare incert.
La exact șase luni de când talibanii au ajuns la putere în Kabul, locuitorii capitalei rămân nesiguri cu privire la viitorul lor:
O combinație între lipsa locurilor de muncă, bunuri care rămân înghețate, precum și o creștere a foametei și a sărăciei.
Fondurile băncilor centrale au fost înghețate de când talibanii au preluat controlul, deoarece forțele străine s-au retras în august.
Iar acest lucru, combinat cu sancțiunile și o scădere a finanțării pentru dezvoltare au dus economia țării în cădere liberă, declanșând o criză umanitară odată cu aceasta.
Gawhar Khan și Abdul Saber locuiesc ambii în capitală.
„Diferența în aceste șase luni de când talibanii au preluat puterea este că nu există deloc de muncă, totul este din belșug, dar nu și locuri de muncă. În urmă cu șase luni, oamenii aveau locuri de muncă, iar situația era destul de bună, dar acum sărăcia și foamea au crescut.”
„Dacă lumea recunoaște guvernul Emiratelor Islamice și ne deblochează banii și activele, vom avea un viitor mai bun și mai luminos. În caz contrar, s-ar putea să avem o perspectivă mizerabilă”.
Casa Albă a declarat că SUA încearcă să elibereze jumătate din cele 7 miliarde de dolari din activele înghețate ale băncii centrale afgane pe teritoriul SUA pentru a ajuta poporul afgan – în timp ce restul îl va păstra pentru a satisface eventuale procese legate de terorism împotriva Talibanilor.
Banca centrală a Afganistanului a criticat planul, numind-o „nedreptate”.
Talibanii au avertizat că își vor reconsidera politica față de SUA dacă președintele Biden nu își va retrage decizia de a returna doar jumătate din sumă.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!